Δεύτερη έκδοση για την "Πολιτική Επικαιρότητα" του Γ.Χ. Κουμάκη

"Φιλοσοφική θεώρηση της εποχής των μνημονίων 2011-2020"

Εξαντλήθηκε και επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Αγγελάκη, το βιβλίο του  Γεωργίου Χ. Κουμάκη "ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Φιλοσοφική θεώρηση της εποχής των μνημονίων 2011-2020" .

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας

"Η επανέκδοση του βιβλίου αυτού ήδη μετά το πρώτο έτος κυκλοφορίας του αποτελεί ίσως μια ένδειξη ότι οι ιδέες και οι στοχασμοί γύρω από τα κοινωνικά, πολιτικά και κυρίως φιλοσοφικά θέματα, που αναπτύσσονται σ’ αυτό, δεν άφησαν αδιάφορους και ασυγκίνητους κάποιους πολίτες αυτής της χώρας. Η δεύτερη έκδοση είναι επαυξημένη κατά τα δύο τελευταία κεφάλαια ΧΙ και ΧΙΙ και στη σελίδα 263 έχει προστεθεί η τελευταία παράγραφος. Στο πόνημα αυτό επιχειρείται μια σε βάθος ανάλυση των κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων, που έλαβαν χώρα κατά τη δυσάρεστη εκείνη μνημονιακή περίοδο 2011-2020. Η εξέταση των θεμάτων δεν γίνεται από νομική, κοινωνιολογική ή πολιτική άποψη αλλά από φιλοσοφική. Αναζητούνται δηλαδή οι αιτίες των συγκεκριμένων συμβάντων, τα οποία εξετάζονται υπό το πρίσμα μιας γενικότερης θεώρησης, η οποία ανάγεται στη φύση και στη συμπεριφορά του ανθρώπου.

Σχολιάζονται κοινωνικά φαινόμενα και αναζητούνται τα αίτια ορισμένων περιστατικών, συναισθημάτων, συμπεριφορών, που απηχούν τη νοοτροπία, τους πόθους, τις ελπίδες, τις αγωνίες και τους αγώνες των Ελλήνων σε μια δύσκολη ιστορική συγκυρία, κατά την οποία η δράση μας μαζί με την τύχη μάς επεφύλαξαν. Η ανέχεια, η πικρία ανεκπλήρωτων πόθων και υποχρεώσεων, το φάσμα της πείνας, η αβεβαιότητα καθώς και οι αυξημένες δυσκολίες αβεβαιότητας ήταν καθημερινή απειλή. Ίσως μετά παρέλευση ετών – καθώς σήμερα αρχίζει να αχνοφέγγει μια καλύτερη μέρα – η σκοτεινή αυτή παρένθεση θα αποτελεί πικρή ανάμνηση ενός εφιαλτικού παρελθόντος, που όμως αποτέλεσε τη βάση για την αναδιοργάνωση και εκ βάθρων ανασυγκρότηση του πολύπαθου αλλά υπερήφανου γένους των Ελλήνων.

Το ερώτημα, που τίθεται στη συνέχεια είναι σε τι απέβλεπε ο συγγραφέας  και ποιο ήταν το οδηγητικό νήμα του παρόντος πονήματος, η συγγραφή του οποίου συντελέστηκε σταδιακά σε εννέα έτη. Το όφελος, που ενδεχομένως θα αποκομίσει ο αναγνώστης δεν είναι να πλουτήσει τις γνώσεις του από νομική, οικονομική ή πολιτική άποψη, αφού ο συγγραφέας δεν είναι ούτε νομικός ούτε οικονομολόγος ούτε πολιτικός ή πολιτειολόγος. Το κέρδος έγκειται στο να λάβει μια αμυδρά απεικόνιση της τρέχουσας κοινωνικής πραγματικότητας του παρόντος ή αργότερα του παρελθόντος, και κυρίως ο δημιουργούμενος προβληματισμός πάνω σε αυτά, ώστε να επιχειρήσει μια αυτογνωσία, που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια καλύτερη ζωή. Καταβλήθηκε συνεπώς η προσπάθεια να αναζητηθούν τα αίτια της κακοδαιμονίας, που μας οδήγησε αργά αλλά σταθερά στο χείλος του κρημνού. Στις διάφορες εκδοχές για την ουσία, τον σκοπό και τον ρόλο της ιστορίας συγκαταλέγεται και η κυκλική επανάληψή της.

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι διαφορετικοί με ποικίλες δοξασίες και πεποιθήσεις, όμως κατά βάθος η ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης παραμένει η ίδια με τους ίδιους πόθους, αγωνίες, χαρές και ελπίδες. Τα πρόσωπα βέβαια είναι μοναδικά και αναντικατάστατα κατά τον ρουν της ιστορίας, τα αίτια όμως της συμπεριφοράς τους λίγο παραλλάσσουν. Με την επελθούσα αυτή κρίση οι Έλληνες συνειδητοποίησαν τουλάχιστον σε ένα βαθμό τα σφάλματά τους, ώστε στο μέτρο του δυνατού σωφρονιζόμενοι να αποφύγουν να τα επαναλάβουν στο μέλλον, με σκοπό να τεθούν πιο στέρεες βάσεις για μια καλύτερη και πιο ανέφελη ζωή, με απώτερο σκοπό την κατάκτηση της ευτυχίας, την οποία όλοι επιζητούμε αλλά πάντα σχεδόν ξεφεύγει από τα χέρια μας, αφού είναι σχεδόν ένα άπιαστο πουλί. Γι αυτό εκείνο, που απομένει στην παροδικότητα και ματαιότητα της ζωής, είναι να ζούμε στη στιγμή της χαράς την αιωνιότητα.

Ευχαριστώ το αναγνωστικό κοινό για τη θερμή υποδοχή, που επεφύλαξε στο βιβλίο αυτό, το Cretalive, τις εφημερίδες Πατρίς, Νέα Κρήτη και Τα Νέα, που μου έκαμαν την τιμή να φιλοξενήσουν τα άρθρα, που περιέχονται σε αυτό. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον έγκριτο εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις Αγγελάκη» για την επανέκδοση του παρόντος πονήματος. Ευχαριστώ τέλος την αγαπημένη μου σύζυγο και πιστή συμπαραστάτιδα Ευσταθία Βαλκανά για την αμέριστη και ουσιαστική βοήθειά της και την ευχάριστη ατμόσφαιρα, που μου δημιουργεί σχεδόν καθημερινά.




Βιβλιοκριτική του Κωνσταντίνου Νιάρχου

Καθηγητή Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

"Γεώργιος Χ. Κουμάκης, ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Φιλοσοφική θεώρηση της εποχής των μνημονίων 2011-2020, Αθήνα , Εκδόσεις Αγγελάκη, 2020, σσ. 304 .

Το βιβλίο του κ. Γ. Κουμάκη , Επ. Καθηγητή Φιλοσοφίας και αριστούχου διδάκτορα  του Πανεπιστημίου της Βόννης, Πολιτική  Επικαιρότητα επανεκδόθηκε βελτιωμένο και επαυξημένο. Περιλαμβάνει άρθρα, που είχαν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή κατά την εποχή των μνημονίων από το 2011-2020. Σ’ αυτά σχολιάζεται η καθημερινή πραγματικότητα υπερκομματικά, με γνώμονα την αλήθεια και το εθνικό συμφέρον, όσο βέβαια είναι αυτό δυνατόν στην ανθρώπινη φύση. Ο συγγραφέας προσπαθεί επιτυχώς να αναγάγει τα επιμέρους συμβάντα κοινωνικής και πολιτικής φύσεως στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε γενικές αρχές, ώστε να ανιχνευθούν οι αιτίες και τα αποτελέσματα  τους, με σκοπό τη βελτίωση της δομής και της λειτουργίας του πολιτεύματος, για να αποσκοπεί σε μια καλύτερη ζωή. Το ενδιαφέρον και εμπεριστατωμένο αυτό πόνημα  αποτελεί εύστοχο σχεδίασμα κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας με βάση και αφορμή την τρέχουσα κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε στιγμή στην αέναη ροή του χρόνου. Η αντιμετώπιση και διαπραγμάτευση των υπό εξέταση γεγονότων φαίνεται αμερόληπτη , αντικειμενική και απελευθερωμένη από τον τυφλό κομματισμό. Ο συγγραφέας δηλαδή προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές παρατάξεις, τους κομματικούς μηχανισμούς και τα κοινωνικά δρώμενα, ώστε νηφάλια με κρίση ορθή να αναζητήσει τις προϋποθέσεις αναζήτησης και επίτευξης του κοινού συμφέροντος.

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Γεώργιος Χαριλάου Κουμάκης γεννήθηκε στο χωριό Καραβάδω του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, όπου περάτωσε τη δημοτική εκπαίδευση. Στο Ηράκλειο τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο, όπου του απονεμήθηκαν αριστεία. Το 1961 αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ύστερα από τριετή υπηρεσία στη Μέση Εκπαίδευση μετέβη το 1965 στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου με υποτροφία κατ’ αρχήν του ίδιου Πανεπιστήμιου, και στη συνέχεια του Γερμανικού Κράτους (DAAD) για μια πενταετία μετεκπαιδεύτηκε στη φιλοσοφία υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία διάσημων φιλοσόφων, όπως του G. Martin, H. Wagner, J. Derbolav και του Καθηγητή της κλασικής φιλολογίας H. Herter. Το 1967 απέκτησε το πτυχίο του Μάστερ και το 1970 αναγορεύτηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας «μετά μεγάλου επαίνου». Το 1971 διορίστηκε ως επιμελητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου δίδαξε φιλοσοφία και από όπου συνταξιοδοτήθηκε με τον βαθμό του Επίκουρου Καθηγητή.

Το πεδίο έρευνάς του αναφέρεται στην αρχαία και νέα ελληνική φιλοσοφία, στη νεότερη και σύγχρονη ευρωπαϊκή φιλοσοφία, καθώς και στη φιλοσοφία του πολιτισμού και της παιδείας. Έχει εκπονήσει δεκατρία βιβλία, τα οποία έχουν εκδοθεί από ελληνικούς και ξένους εκδοτικούς οίκους. Έχει δε δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες στην ελληνική, αγγλική, γερμανική και γαλλική γλώσσα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει λάβει μέρος σε περίπου πενήντα επιστημονικά πανελλήνια, διεθνή και παγκόσμια συνέδρια. Συμμετέχει ενεργά και με διαλέξεις σε σεμινάρια φιλοσοφίας, που γίνονται στο πνευματικό κέντρο υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, καθώς και σε σεμινάρια φιλοσοφίας από άλλους φορείς, όπως τον Παρνασσό. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Κρήτης, καθώς και στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γίνει δεκτός ως ερευνητής με υποτροφία του Γερμα- 10 νικού Κράτους (DAAD) στα Πανεπιστήμια της Βόννης και του Μονάχου και ως «διακεκριμένος επιστήμων» (distinguished scholar) στο Πανεπιστήμιο του Queen της Νέας Υόρκης για ένα Ακαδημαϊκό έτος (1992-3). Είναι ή υπήρξε μέλος φιλοσοφικών εταιρειών, όπως της ελληνικής, της Αμερικανικής και της Διεθνούς Εταιρείας για τον Πλάτωνα. Από τον Δήμο Ηρακλείου έχει τιμηθεί με το βραβείο Νίκου Καζαντζάκη για την πραγματεία του πάνω στο θέμα της φιλοσοφίας του: «Νίκος Καζαντζάκης. Θεμελιώδη προβλήματα στη φιλοσοφία του», Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», 1982, Δ΄ έκδοση συμπληρωμένη 2016. Αρθρογραφεί στο διαδίκτυο και σε εφημερίδες σχετικά με θέματα κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής (Associate editor) του περιοδικού AshEse Journal of Family and Lifestyle, που εκδίδεται στο Λονδίνο. e-mail: [email protected]

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ