Bloomberg : Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία βάζει η ΕΕ

Αξιωματούχος που εμπλέκεται στο θέμα ανέφερε ότι ο όρος ερμηνεύεται ως απευθείας αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Να ζητήσει από την Βρετανία να ανοίξει ξανά τον φάκελο με το αίτημα της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ως όρο για τη συμφωνία για το εμπόριο μετά το Brexit σκέφτεται η ΕΕ σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg, η Ένωση πρόσθεσε στο προσχέδιο για τη διαπραγμάτευση την ανάγκη να «συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την επιστροφή ή αποκατάσταση πολιτιστικών αντικειμένων που αφαιρέθηκαν παράνομα από τις χώρες προέλευσής τους».

Τι αναφέρει αξιωματούχος

Ένας αξιωματούχος που εμπλέκεται στο θέμα ανέφερε ότι ο όρος ερμηνεύεται ως απευθείας αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα που άρπαξε ο Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Τι λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ωστόσο, η παράγραφος εισήχθη στο κείμενο επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί βασικό τόπο προορισμού προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, ύστερα από πρόταση που υποστηρίχθηκε από Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο. Δεν αφορά δηλαδή συγκεκριμένα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο αλλά γενικότερα προϊόντα αρχαιοκαπηλείας. «Η θέση της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων είναι πάγια», σχολίασε η διπλωματική πηγή.

Οι παράμετροι του εγγράφου

Το έγγραφο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, θέτει τις παραμέτρους για τη θέση με την οποία θα προσέλθει η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Η κίνηση αυτή δείχνει το πώς οι 27 της ΕΕ θέλουν να προσθέσουν τα δικά τους παράπονα στη συμφωνία για το εμπόριο με τη Βρετανία.

Να σημειωθεί πως μετά το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, το έγγραφο περιλαμβάνει νέα προσθήκη, που αφορά τη συνεργασία για την αντιμετώπιση πανδημιών.

Η αντίδραση της Βρετανίας

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας το προσχέδιο της διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ που διέρρευσε σήμερα στον Τύπο, δήλωσε πως η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένει ότι αυτά βρίσκονται στην «νομική ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου».

Στο επικαιροποιημένο σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ, στην οποία καθορίζονται οι στόχοι και οι κόκκινες γραμμές των Βρυξελλών, προστέθηκε επιπλέον ένα άρθρο που καλεί τα μέρη να «αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που αφορούν την επιστροφή ή την απόδοση στη χώρα προέλευσης πολιτιστικών αγαθών που απομακρύνθηκαν παράνομα».

Στο έγγραφο δεν αναφέρονται συγκεκριμένα πολιτιστικά αντικείμενα.

«Αυτό δεν τίθεται προς συζήτηση στο πλαίσιο των εμπορικών μας διαπραγματεύσεων», ανέφερε η εκπρόσωπος με ανακοίνωσή της.

Μια ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως το άρθρο για τα κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά είχε προστεθεί σε μια προηγούμενη έκδοση του εγγράφου την περασμένη εβδομάδα.

Η πηγή τόνισε πως η αναφορά αυτή στο έγγραφο είχε επίσης τη στήριξη της Κύπρου και της Ισπανίας και πως πέρα από τις ανησυχίες της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα κράτη μέλη της ΕΕ εκφράζουν ευρύτερες ανησυχίες για το παράνομο εμπόριο τεχνουργημάτων μέσω των οίκων δημοπρασιών του Λονδίνου.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ