ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυτή είναι η πρόταση για το αναθεωρημένο master plan για τα Ενετικά Τείχη!
Τι προτείνει για τα πάρκινγκ, τις ομάδες, τη Βίγλα και το Λιμενικό Περίπτερο
SHARE:
Με μια τεκμηρωμένη και ολοκληρωμένη πρόταση που προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στους δύσκολους γρίφους που έβαλε η Αρχαιολογική Υπηρεσία στο δήμο Ηρακλείου για τα Ενετικά Τείχη και να αποτελέσει ένα ρεαλιστικό master plan διαχείρισης τους,ο δήμος Ηρακλείου επεξεργάστηκε την ανανεωμένη πρόταση του, τη φέρνει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας και ετοιμάζεται αφού τη στείλει στο γραφείο του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά να δώσει την τελική μάχη πριν η πρόταση για παραχώρηση των Τειχών φτάσει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο!
Σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία της πρότασης που έχει στη διάθεση του το cretalive, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων απαντά στις αιτιάσεις των Αρχαιολόγων για την απομάκρυνση των Αθλητικών Σωματείων από τα Τείχη, προτείνει άλλη λύση για το Λιμενικό Περίπτερο που η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων εκτιμά πως πρέπει να καταδαφιστεί, αντιπροτείνει τη θέση της στο ζήτημα της Βίγλας και τεκμηριώνει γιατί και πως η λειτουργία των χώρων στάθμευσης πέριξ των τειχών κατουσίαν προστατεύουν υτο μνημείο!
Για την απομάκρυνση των Σωματείων: η δημοτική αρχή εκτιμά πως η παραμονή των αθλητικών δραστηριοτήτων συμβάλλει στην ένταξη του μνημείου στη ζωή της πόλης, ενώ αντίθετα η απομάκρυνση των σωματείων θα δημιουργήσει εχθρικό κλίμα σε μια μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας.Πάντως για να "διασκεδάσει" τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις πολλές αυθαιρεσίες που προκύπτουν από την χρήση των τειχών για αθλητικές δράσεις ο δήμος υπόσχεται πως θα προχωρήσει σε ειδική μελέτη που θα προσδιορίσει τους απιτούμενους βοηθητικούς χώρους που θα λαμβάνουν υπόψη το περιβάλλον και την ιστορικότητα του μνημείου.
Για την περιοχή της Βίγλας: ο δήμος θεωρεί πως δεν μπορεί και δεν δύναται να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις κτηρίων. Ίσα- ίσα που σύμφωνα με το αναθεωρημένο master plan θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάπλαση της Βίγλας και να κηρυχθεί η γειτνονιά ως διατηρητέο σύνολο με Π.Δ ( όπως ο Λαβύρινθος) ώστε να προστατευτεί το τέιχος, η μορφή και η ιστορικότητα της γειτονιάς. Παράλληλα να παραμείνουν τα κτίσματα ως έχουν χωρίς να οριστούν όροι δόμησης και χωρίς να χαραχτούν ρυμοτομικές γραμμές.
Για τα πάρκιγκ πέριξ των Τειχών: Η πρόταση του δήμου έχει στόχο την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του μνημείου αλλά και των πολιτιστικών χώρων της πόλης. Θα πρέπει- σύμφωνα με την πρόταση- το μνημείο να είναι προσβάσιμο για τους πολίτες γι΄αυτό και προτείνεται να υπάρξει και να λειτουργήσει αναβατόριο για ΑΜΕΑ. Επίσης συμπληρωματικά αναφέρεται και η πρόταση που είχε καταθέσει αναφορικά με τα πάρκιγκ η αείμνηστη αρχαιολόγος Χρυσούλα Τζομπανάκη, η οποία πριν από χρόνια στην πρόταση παραχώρησης των τειχών είχε εκτιμήσει πως θα έπρεπε να επαναλειτουργήσουν όλοι οι προβλεπόμενοι χώροι στάθμευσης.
Για το Λιμενικό Περίπτερο: παρά την πρόταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που στην εισηγητική της έκθεση είχε προτείνει να γκρεμιστεί το Λιμενικό Περίπτερο η Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων προτείνει τη διατήρηση του.