Απολογισμός Διεθνών Δράσεων του Μουσείου Τυπογραφίας

Newsroom
Newsroom

Επιστημονική ημερίδα και απονομή βραβείων για τον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Αφίσας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες, διεθνείς εκδηλώσεις του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη!
Πρόκειται για την διεθνή Επιστημονική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, την Παρασκευή 24 Μαϊου 2024 και την Τελετή Απονομής Βραβείων για τον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Αφίσας του Μουσείου Τυπογραφίας, το Σάββατο 25 Μάϊου 2024, στις εγκαταστάσεις του στο ΒΙΟ.ΠΑ.

Αναλυτικότερα την Παρασκευή 24 Μαϊου 2024, το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη διοργάνωσε Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα, με τίτλο "Εκδόσεις & Βιβλιοθήκες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Από τον 17ο αιώνα στις προκλήσεις του σήμερα", στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου. Ήταν μια συνδιοργάνωση του Μουσείου Τυπογραφίας, με το ΕΚΠΑ και την Adligat (Σερβία) Εταιρία Πολιτισμού και Μουσείο Βιβλίου.
Οι ομιλητές προέρχονταν από την Ελλάδα και τη Σερβία με τις εισηγήσεις τους να παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς αφορούσαν την εξέλιξη των εκδόσεων και των βιβλιοθήκων αλλά και τον ρόλο της τυπογραφίας.

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Δ.Σ. του ΙΕΤ, Γιάννη Γαρεδάκη και σύντομη παρουσίαση των Χανίων και της ιστορίας τους από τον διευθυντή των “Χανιώτικων νέων”, Παρασκευά Περάκη. Η πρώτη συνεδρία στην οποία προήδρευσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Γωγώ Βαρζελιώτη, είχε ως θέμα τις εκδόσεις.
Εισήγηση με θέμα: “Βιβλία και ιδιωτικές βιβλιοθήκες σε ελληνικές οικίες κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας: Αρχειακές αναφορές από τη Βενετία τον 17ο αιώνα”, πραγματοποίησε η Ουρανία Καραγιάννη, δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας, προϊσταμένη στην Υπηρεσία Εκδόσεων, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).
Στη διάρκεια του πρώτου μέρους της συνεδρίας, ο Srdjan Stojančev, Επιτιμος Πρόεδρος της Σερβικής Βιβλιοφιλικής Εταιρείας, αναφέρθηκε στον Theodosie Lananin – τυπογράφο σερβικών βιβλίων στη Βενετία. Η Svetlana Mirčov, Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Adligat, Διευθύντρια της
βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, αναφέρθηκε σε “τυπογραφεία που έχουν τυπώσει σερβικές εκδόσεις κατά τη
διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου στην Κέρκυρα, στη Θεσσαλονίκη και στην Μπιζέρτα (Τυνησία), 1916- 1918”. Η Κατερίνα Διακουμοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ, μίλησε με θέμα: “Ελληνική Βιβλιογραφία Θεατρικών Έργων (1900-1940)”

Στο δεύτερο μέρος της πρώτης συνεδρίας προήδρευσε ο Μιχάλης Μεϊμάρης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, ιδρυτής Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών, Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. Στη συμβολή των Κρητών στην τυπογραφία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου και του Μουσείου Τυπογραφίας, Γιάννης Γαρεδάκης. Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου αναφέρθηκε ο πρόεδρός της Μιχάλης Τρούλης. Στη Βιβλιοθήκη Matica Srpska της Σερβίας αναφέρθηκε ο υποδιευθυντής της, Aleskic Miroslav. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το θέμα που ανέπτυξε ο Μιχάλης Μεϊμάρης, Ομότιμος Καθηγητής Νέων Τεχνολογιών, ΕΚΠΑ: “Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) το Α και το Ω;” Ο κ. Μεϊμάρης παρουσίασε μία εισήγηση προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.

Στην απογευματινή συνεδρία με θέμα: “Βιβλιοθήκες” στο πρώτο μέρος προήδρευσε ο Αντώνης Σκαμνάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα
Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο ΑΠΘ και στο δεύτερο η Άννα Καρακατσούλη, καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Ιστοριας του Βιβλίου, Τμήμα
Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ. Στο ρόλο των βιβλιοθηκών αναφέρθηκε η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελένη Κωβαίου, η
οποία πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα: “Η συλλογή παλαιτύπων της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πολιτικές ανάπτυξης, τεκμηρίωσης και στρατηγικές εξωστρέφειας”.

Στις βιβλιοθήκες των Χανίων αναφέρθηκε η προϊσταμένη βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων, Παρασκευή Χουδαλάκη. Στην παλαιότερη σερβική οικογενειακή βιβλιοθήκη – Βιβλιοθήκη Lazić από το 1882 αναφέρθηκε ο Viktor Lazić, Ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος της Adligat. Η Μαρία
Γεωργοπούλου, Διευθύντρια στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, μίλησε μεθέμα: “Γεννάδειος
Βιβλιοθήκη. Σπάνιες εκδόσεις, αρχειακά τεκμήρια και τεχνολογία”. Ο Nebojša Kuzmanović, Διευθυντής Αρχείου της Vojvodina, κρατικού εκδοτικού
ιδρύματος ιστορικών βιβλίων και ο Kristijan Obsust αναφέρθηκε σε “ειδικές βιβλιοθήκες και εκδοτική δραστηριότητα στα αρχεία: Τα αρχεία της Βοϊβοντίνα”. Με θέμα: “Βιβλιοθήκες στην Ελλάδα: Από τις κλειστές συλλογές του παρελθόντος στην πρόκληση για καθολική πρόσβαση”, μίλησε η Χρύσα Νικολάου, Προϊσταμένη Βιβλιοθήκης Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Στους ψηφιοποιημένους θησαυρούς της βιβλιοθήκης του Βελιγραδίου αναφέρθηκε ο Marjan Marinkovic, Διευθυντής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βελιγραδίου. Με θέμα: “Πανεπιστήμιο, βιβλιοθήκη, μνήμη”, μίλησε ο Ratko Ristić, Αναπληρωτής Πρύτανης Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου.

Κατά την αναφορά του στα συμπεράσματα της ημερίδας, ο Αντώνης Σκαμνάκης πρότεινε η επόμενη συνάντηση να αφορά στις εκδόσεις των εφημερίδων με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΕΤ και ιδρυτή των «Χανιώτικων νέων», Γιάννη Γαρεδάκη να επισημαίνει ότι μέσα από τις εφημερίδες αναδεικνύονται ιστορικά γεγονότα.

04950904530934

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ

Μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας έστειλε ο 8ος διεθνής διαγωνισμός αφίσας του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, στον οποίο οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 700. Η τελετή απονομής βραβείων των νικητών του διαγωνισμού με θέμα «Ρατσισμός- Ξενοφοβία», πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου, το πρωί του Σαββάτου 25 Μαΐου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον δημιουργό του Μουσείου, Γιάννη Γαρεδάκη, για να ακολουθήσει δράση μαθητών του 1ου Πειραματικού
Γυμνασίου Χανίων οι οποίοι συμμετείχαν και σε πρόσφατο μαθητικό φεστιβάλ στον ίδιο χώρο.
Στην συνέχεια η Μουσειολόγος, Ιστορικός Τέχνης Μυρτώ Κοντομιτάκη έκανε σύντομη αναδρομή στον Διεθνή Διαγωνισμό Αφίσας ενώ την Κριτική Επιτροπή παρουσίασε η Ελένη Φουντουλάκη, Δημοσιογράφος.

Ακολούθησαν ομιλίες από τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού η οποία απαρτιζόταν από τους: Αλέξανδρο Κοκκόλα (γραφίστα, Creative Director AKC και καθηγητή στο Κολλέγιο Βακαλό Art & Design), Ιωάννα Κωσταρέλλα (αναπληρώτρια καθηγήτρια ∆ημοσιογραφίας, Τμήμα ∆ημοσιογραφίας και ΜΜΕ, του ΑΠΘ) και Κατερίνα Λαζαρίδου (γραφίστρια – διακοσμήτρια). Η τριμελής επιτροπής επέλεξε 30 αφίσες ενώ οι τρεις πρώτες έλαβαν σημαντικά χρηματικά έπαθλα.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε βίντεο με σύντομους χαιρετισμούς από νέους και νέες από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Ακολούθησε η ψηφοφορία του κοινού για την καλύτερη αφίσα αλλά και η ανακοίνωση των ονομάτων των νικητών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον κήπο του Μουσείου με μουσικό πρόγραμμα από τη Μαρούλα Κασκαβέλη και τον Γιώργο Καλαφάτη.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού:
1ο: Το πρώτο βραβείο που απένειμε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, έλαβε ο Christoph Stettler από την Ελβετία (2.000 ευρώ).
2ο: Το δεύτερο βραβείο το οποίο απένειμε ο πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΠ, Μανώλης Αποστολάκης, έλαβε η Alexandra Devyatova από τη Ρωσία (1.500 ευρώ).
3ο: Το τρίτο βραβείο απένειμε ο προϊστάμενος Δημοσίων Σχέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Ιάκωβος Ρούσσος και το έλαβε η Flora Lazar από την Ουγγαρία (1.000 ευρώ).
4ο: Το βραβείο κοινού απένειμε ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, στον Tewis Kimingi από τη Κένυα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετοχές ήταν πάνω από 700 από περισσότερες από 60 χώρες. Ενδεικτικά συμμετείχαν γραφίστες από: Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Λευκορωσία, Αμερική, Ιράν, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, Ινδία, Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Ισπανία, Μεξικό, Κίνα, Ιαπωνία, Τουρκία, Ινδονησία, Μαλαισία, Φινλανδία, Γεωργία, Ταϊβάν, Πολωνία, Αίγυπτο, Αργεντινή, Βέλγιο, Νότιο Αφρική, Καζακστάν, Βουλγαρία, Πακιστάν, Σουηδία, Φιλιππίνες, Βραζιλία, Εσθονία κ.ά.

Οι 30 πρώτες αφίσες θα εκτίθενται στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας για έναν χρόνο, μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό. Οι 30 δημιουργοί των φετινών επιλεγμένων αφισών είναι:
Christoph Stettler (Ελβετία), Arina Cherednichenko (Ρωσία), Parisa Golab (Ιράν), Bartosz Mamak (Πολωνία), Ελισάβετ Παρασκευοπούλου (Ελλάδα), Yingying Xia (Κίνα), Layne de Marco de Paula (Βραζιλία), Alpha Sanou Diallo (Μάλι), Alexandra Devyatova (Ρωσία), Qinghui Ji (ΗΠΑ), Flóra Lázár (Ουγγαρία), Θοδωρής Κασκάνης (Ελλάδα), Anna Czlonkowska (Πολωνία), Eunica Damaris Mangani (Ιταλία), Yildirim Bayazit Yaylak (Τουρκία), Oliwia Karczewska (Πολωνία), Voltaire Mbatchou (Καμερούν), Tewis Kimingi (Κένυα), Ioana Vallimarescu (Ρουμανία), Iwona Pedryc-Korzeniak (Πολωνία), Danil Syura (Ρωσία), Katarzyna Krysińska (Πολωνία), Jingyi Yuan (Κίνα), Dara Gumerova (Ρωσία), Mehmet Nuri Ünver (Τουρκία), Ivan Gremitskikh (Ρωσία), Anastasia Parish (Ρωσία), Lei Zhang (Κίνα), Nabi Morovati (Ιράν), Vladimir Dubrovin (Ρωσία).

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης, του Ξενοδοχείου ΚΥΔΩΝ, των Νερών Samaria, της Aegean Airlines, του Δήμου Αποκορώνου, του ΜΑΙΧ, της Τράπεζας Χανίων και της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα. 



 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ