ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από ξένο ... Topos, στη Σμύρνη, μέσω Ρεθύμνου!

Από το Ρέθυμνο στη Σμύρνη, με "όπλο" τις μελωδίες, το συγκρότημα "Topos"! Η Ματθαία Σπιταδάκη μιλάει στο Cretalive.gr για τη συμμετοχή του συγκροτήματος σε δίσκο αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και την εμπειρία της συμμετοχής σε talent show

Από ξένο ... Topos, στη Σμύρνη, μέσω Ρεθύμνου!

Στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης ένα συγκρότημα από το Ρέθυμνο βάζει τη δική του πινελιά σε μια συνολική δισκογραφική δουλειά - φόρο τιμής στην Μικρασιατική καταστροφή. Το συγκρότημα "Topos", δηλαδή μία μουσική τετράδα και μία ... αφανής ηρωίδα - συμμετέχει στο δίσκο "Σμύρνη Αγαπημένη: 100 χρόνια μνήμης" με ένα τραγούδι γνωστό, που έχει ταξιδέψει ήδη ανά τον κόσμο, αλλά οι Topos έρχονται να του δώσουν νέα "πνοή".

Η τραγουδίστρια του συγκροτήματος Ματθαία Σπιταδάκη μιλάει στο Cretalive για τη συμμετοχή στο μελωδικό αφιέρωμα στην Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και για τους"Topos".

σμύρνη αγαπημένη

Ένας φόρος τιμής μελωδικός, η νέα δισκογραφική δουλειά στην οποία συμμετέχετε. Τί περιλαμβάνει ο δίσκος και πώς θα περιγράφατε τη δική σας συμμετοχή σε αυτόν, με ένα τραγούδι ήδη πολύ γνωστό; Ήταν δύσκολο, ήταν πρόκληση; Ο συγκεκριμένος δίσκος περιλαμβάνει ένα Μουσικό ταξίδι Αφιερωμένο στην Σμύρνη. 

Ακούγοντάς τον σου έρχεται στο μυαλό το χρώμα της εποχής, οι μυρωδιές του πλούσιου τόπου και οι μουσικές επιρροές που είναι ευδιάκριτες ακόμα και σήμερα στο εγχώριο ρεπερτόριο. Δεν θα περιέγραφα τη δική μας συμμετοχή στο δίσκο σαν πρόκληση αλλά σαν τιμή. Να έχουμε την ευκαιρία να πιάσουμε μία πασίγνωστη μελωδία, να την φέρουμε στα μέτρα μας και να ενταχθούμε και εμείς στη νοσταλγία και τη βιωματική προσέγγιση ενός ιστορικού γεγονότος μέσω της τέχνης την οποία πρεσβεύουμε. Είναι χρέος μας ως καλλιτέχνες να μπορούμε να υπενθυμίζουμε τις ρίζες μας στο κοινό και να επιδιώξουμε μια συναισθηματική ταύτιση μαζί του. 

Είναι πολλοί οι Κρητικοί που έχουν ρίζες από τη Μ. Ασία, άρα είναι έντονα τα βιώματα στις οικογένειες μέσα και από διηγήσεις. Υπάρχει κάποια σύνδεση προσωπική σας, με τη Μικρά Ασία, που επέδρασε και στην ερμηνεία του τραγουδιού; 

Η Μικρασιατική καταστροφή αγγίζει ευαίσθητες χορδές σε μεγάλο πληθυσμό της Κρήτης. Εγώ προσωπικά έχω ρίζες από τη Σμύρνη, από τη μεριά της μητέρας μου. Η προ γιαγιά μου ήρθε μέσα από την «κοσμοπολίτισσα» Σμύρνη και ο προπάππους μου από τα Βουρλά. Το συγκεκριμένο τραγούδι ηχογραφήθηκε, οικειοποιήθηκε και κυκλοφόρησε από Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Αμερική, Ελλάδα με άλλους στίχους, τίτλους αλλά πάντα η ίδια μελωδία! Είναι λίγο σοκαριστικό αυτό! Οπότε ερμηνευτικά, κρατήσαμε ατόφια αυτή την αναγνωρίσιμη μελωδία και το πλαισιώσαμε με απλότητα.

Ματθαία Σπιταδάκη

Ποιο είναι το διαφορετικό που "δίνουν" οι "Topos" με τη μουσική τους; Δημιουργείτε κάτι πολύ φρέσκο, χωρίς όμως να ακούγεται ξένο, αλλά αντιθέτως πολύ οικείο. Υπάρχει συγκεκριμένη "συνταγή" για τη μουσική σας;

Η συνταγή μας είναι η τριβή και η φιλία μας! Αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε, είναι η τρομερή χημεία, η ασφάλεια και η σιγουριά που έχουμε μεταξύ μας πάνω στη σκηνή. Όσον αφορά τη μουσική μας στον πρώτο δίσκο ασχολούμαστε με μουσικές των τόπων! Τι πιο οικείο από το βίωμα; Τι πιο οικείο από μελωδίες που ακούς από παιδί; 

Ποια είναι η πρόκληση για τους "Topos" κάθε φορά που θα "καταπιαστούν" με κάτι νέο;

Να συμφωνήσουμε μεταξύ μας! Πρόκληση είναι να καταφέρουμε να ισορροπήσουμε το γούστο και την αισθητική όλων των μελών της μπάντας. Βάζοντας ο καθένας το πετραδάκι του πάντα βγαίνει κάτι που αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω, σίγουρα δεν το άκουγες! Και ξαφνικά υπάρχει! Αυτό θεωρώ γενικά ότι το σκέφτονται όλοι οι μουσικοί που συνθέτουν τα δικά τους κομμάτια! Εγώ προσωπικά από τον καιρό που ξεκινούσαν οι ιδέες για τον δίσκο σκεφτόμουν: «Πώς θα γίνει να κλείσω τα μάτια μου και να ακούσω λίγο από αυτό που ενδεχομένως θα προκύψει;» Και μετά να ξαναγυρίσω πίσω και να συνεχίσουμε με τις πρόβες! 

Ποιοι αποτελούν τους "Topos"; Είναι η μουσική η αποκλειστική σας απασχόληση;

Οι Topos είμαστε 4. Εγώ στα φωνητικά, η Ελένη Αλεξαντωνάκη στα πλήκτρα, ο Αργύρης ο Έξαρχος στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Φίλιππος Ζεϊμπέκογλου - Müller στα τύμπανα. Φυσικά έχουμε και τον «αφανή» συνοδοιπόρο μας την Μαρία Κοκολάκη. Στον πρώτο δίσκο επίσης συμμετέχει μαζί μας και στη σύνθεση και στις εμφανίσεις μας ο Βαγγέλης ο Μαμαλάκης στο κρητικό λαούτο. Ασχολούμαστε όλοι επαγγελματικά με τη μουσική διδασκαλία. Έχουμε το προνόμιο, για το οποίο και έχουμε εργαστεί σκληρά, να βιοποριζόμαστε από τη μουσική και με τη μορφή της εκτέλεσης αλλά και της διδασκαλίας. 

Είχατε συμμετάσχει σε τηλεοπτικό talent show παλιότερα. Σάς έδωσε επαγγελματική ώθηση; Θεωρείτε ότι μπορεί κάποιος νέος καλλιτέχνης να βρει το δρόμο του ή να βοηθηθεί στη σταδιοδρομία του από ένα talent show; 

Ενδεχομένως για κάποιους καλλιτέχνες να είναι αρκετά βοηθητικό κυρίως όσον αφορά την προβολή και την πρώτη επαφή με το κοινό. Εγώ προσωπικά δεν είδα κάποια αλλαγή στην επαγγελματική/καλλιτεχνική μου πορεία. Εξαρτάται από τη σταδιοδρομία που θέλεις, προσπαθείς, επιλέγεις ή επιθυμείς να έχεις. Ήταν μία σημαντική εμπειρία για τη ζωή μου αλλά ταυτόχρονα αχρείαστη. Λίγο οξύμωρο αυτό που σας περιγράφω, αλλά είναι η αλήθεια μου!

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση