2194 Ημέρες Πολέμου*...στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη

Ένα βιβλίο που σε κερδίζει από τον τίτλο του και μόνο!

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

Ένα βιβλίο που θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό στο Δημοτικό σχολείο ή  στο Γυμνάσιο, για να μάθουν και να καταλάβουν τα παιδιά την Ιστορία για τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, με τρόπο απλό (όχι απλοϊκό), κατανοητό και άκρως ενδιαφέροντα.

6194 Μέρες ή έξι χρόνια και μια μέρα που άλλαξαν όλον τον κόσμο, με γεγονότα που σημάδεψαν πολλές γενιές. 1 Σεπτεμβρίου 1939 και μέχρι την 2 Σεπτεμβρίου 1945 η διάρκεια αυτής της περιόδου της ανεπανάληπτης καταστροφής και επηρεάζει ακόμα και τις νεότερες γενιές, τις σημερινές.

Η Μαρίζα Ντεκάστρο έχει γράψει αυτό το βιβλίο, που συγκλονίζει, και μας παρουσιάζει όλα αυτά τα απίστευτα γεγονότα σαν μια παράσταση – σκηνή θεάτρου, με γνωστούς και άγνωστους συγγραφείς και ηθοποιούς, όπως λέει η ίδια,  που δεν είναι άλλοι παρά οι άνθρωποι που αναγκαστικά έλαβαν μέρος, ερήμην και ακούσια σε αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο.

Παραμύθια Σαββάτου 28η Οκτωβρίου

Κι όπως η ίδια γράφει στον Πρόλογό της «Θυμάμαι τον μπαμπά μου, ήμουνα εφτά οκτώ χρονών να μου διηγείται τα κυριακάτικα πρωινά ιστορίες από την Κατοχή», νομίζω πως ακούω τον δικό μου μπαμπά να θυμάται, να παθιάζεται, να συγκινείται και να μνημονεύει τον δικό του πατέρα που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, και εκατοντάδες ιστορίες για την κατοχή, αυτές που δεν είναι γραμμένες σε κανένα βιβλίο γιατί ήταν οι ιστορίες των καθημερινών ανθρώπων, που βίωσαν όλη αυτήν την τραγικότητα για μας φαντάζουν ασύλληπτα όλα όσα συνέβησαν πριν περίπου 85 χρόνια.

Το βιβλίο ξεκινάει με την αφορμή του Α Παγκοσμίου πολέμου, τον Ιούνιο του 1914 που κράτησε μέχρι το 1918 και ως την συνθήκη των Βερσαλλιών  στις 29 Απριλίου του 1919.

Συνεχίζει με τον Μεσοπόλεμο( 1918-1939), από την Δημοκρατία της  Βαϊμάρης στα 1919, ακολουθεί μια πολιτισμική έκρηξη ταινιών, λογοτεχνίας και τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Ραδιόφωνο, τηλέφωνο και ηλεκτρικές συσκευές στο προσκήνιο και κατασκευή του πρώτου φτηνού αυτοκίνητου για τον λαό…

Από το 1933 που ο Αδόλφος Χίτλερ γίνεται καγκελάριος, οι προετοιμασίες για ένα νέο πόλεμο αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά…

Μια σειρά γεγονότων που σημάδεψαν όλες τις χρονιές, στην Ευρώπη, πραξικοπήματα και δικτατορίες (στα 1936 έχουμε την διδακτορία Μεταξά και στην Ελλάδα) ίσαμε την περιβόητη Νύχτα των Κρυστάλλων στα 1938 και την 1η Σεπτεμβρίου 1939 που οι Γερμανοί εισβάλουν στην Πολωνία…

Ένα μαύρο σύννεφο πάνω από όλη την Ευρώπη!

Μέσα από μαρτυρίες,  εφημερίδες, λογοτεχνικά έργα (Ζαχαρίας Σακκάς, Οδυσσέας  Ελύτης, Αγγελική Δαρλάση) μαθαίνουμε την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων και γεγονότα που δεν μας ήταν γνωστά πριν μερικά χρόνια.

Παραμύθια Σαββάτου 28η Οκτωβρίου

Όλος ο κόσμος αλλάζει. Κάπου ο χρόνος σταματά και κάπου αλλού νέες ανακαλύψεις κάνουν ευκολότερη τη ζωή. Ωστόσο  σε άλλες χώρες τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο.

Έχουμε φτάσει στις 28 Οκτωβρίου 1940 και η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα. Ακολουθεί η εισβολή των Γερμανών στις 6 Απριλίου 1941, η Μάχη της Κρήτης τον Μάιο της ίδιας χρονιάς. Οργανώνονται οι Αντιστάσεις των Ελλήνων και αρχίζει η κατοχή με λιμοκτονίες, συσσίτια, μαυραγορίτες, προδοσίες και απίστευτη φτώχεια…

Καρέ καρέ γράφονται και αναφέρονται δεκάδες γεγονότα ανά τον κόσμο  με μάχες, κατακτήσεις, καταπατήσεις, αλλά και τέχνη μέσω λογοτεχνίας, ποίησης, θεάτρου και κινηματογράφου.

Κι όλα όσα έγιναν ίσαμε την λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου στα 1945 και την αρχή του δικού μας Εμφυλίου Πολέμου που κράτησε ίσαμε το 1949…

Μαύρο σύννεφο και πάλι πάνω από την Ελλάδα μας…

Αυτή την Ιστορία του Β Παγκοσμίου Πολέμου θα διαβάσετε σε ένα καταπληκτικό βιβλίο. Θα εντυπωσιαστείτε επίσης από τις μοναδικές εικόνες του Αχιλλέα Ραζή που δένουν καταλυτικά με τα κείμενα.

Το βιβλίο αυτό είναι ιδανικό και για ενήλικες. Γιατί όλοι μας έχουμε μικρά ή μεγάλα κενά στα τεκμηριωμένα θέματα της Ιστορίας του κόσμου και πολύ περισσότερα όταν αυτή η Ιστορία μας αφορά.

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα : https://flip.metaixmio.gr/apospasmata/2194_HMERES_POLEMOY/10/index.html

και δείτε εδώ το εκπαιδευτικό υλικό που υπάρχει διαθέσιμο από τον εκδοτικό οίκο: https://api.metaixmio.gr/data/manager/media/assets/files/ekpaideutiko_yliko_2194_hmeres_polemou.pdf

Να το ψάξετε οπωσδήποτε!

 

*2194 Ημέρες Πολέμου (1 Σεπτεμβρίου 1939 – 2 Σεπτεμβρίου 1945), Μαρίζα Ντεκάστρο, εικ: Αχιλλέας Ραζής, εκδ. Μεταίχμιο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ