Το 2018 έτος Βιτσέντζου Κορνάρου

Ο κ. Πατεράκης τόνισε ότι "υπάρχει πράγματι ένα ισχυρό εθελοντικό κίνημα κι ένα κίνημα προσφοράς στην πόλη, κάτι που είναι σημαντικό διότι πολίτες έχουν ενεργοποιηθεί και παράγουν πολιτισμό δίνοντας την δυνατότητα η πόλη να αποκτήσει ζωή"

Την ανακήρυξη του 2018 ως έτους Βιτσέντζου Κορνάρου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς εκλήθησαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας να εγκρίνουν κατά τη συνεδρίασή του.

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ κ. Λεωνίδας Τερζής ανέφερε:

«Όπως γνωρίζετε, στις 27/4/17 η Ευρώπη ανακήρυξε το τρέχον έτος, ως έτος πολιτισμού. Εμείς σαν ΔΟΚΑΣ που επιλαμβανόμαστε το πολιτιστικό γίγνεσθαι του Δήμου, σαν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ξεκινήσαμε δειλά- δειλά από το Νοέμβρη για το εγχείρημα να ανακηρύξουμε το 2018 ως έτος Βιτσέντζου Κορνάρου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτισμού. Στις αρχές Ιανουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΟΚΑΣ έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην ανακήρυξη του έτους.

Ζητούμε την έγκριση του Δ.Σ. προκειμένου να ισχυροποιηθεί αυτή η απόφαση και να προχωρήσουμε σε μία σειρά από εκδηλώσεις, εκ των οποίων κάποιες προγραμματίζονται σε συνεργασία και με άλλους φορείς, ώστε να δώσουμε την αξία και την διάσταση που αρμόζει σε αυτόν τον μεγάλο ποιητή, την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και παρακαταθήκη που έχει η περιοχή μας και να την επικοινωνήσουμε σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Ο  Βιτσέντζος Κορνάρος είναι το ισχυρό πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής».

 

Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. κ. Πέτρος Δημητροπουλάκης αφού εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του, πρόσθεσε: «Κατά καιρούς διάφοροι φορείς της πόλης έχουν πολλές ιδέες σε αυτά τα θέματα. Τελευταία δε είναι πολύ ενεργοποιημένη η ιδιωτική πρωτοβουλία και ο εθελοντισμός και θα πρέπει ο Δήμος να είναι αρωγός σε όλες αυτές τις προσπάθειες».

Κατέθεσε ακολούθως δύο προτάσεις συνοδευτικές με την εισήγηση, όπως είπε, που αφορούσαν την θέσπιση πανελλήνιου βραβείου λογοτεχνίας με την επωνυμία «Βιτσέντζος Κορνάρος» και προκήρυξη καλλιτεχνικού διαγωνισμού ολόσωμης αναπαράστασης του βασικού διδύμου των πρωταγωνιστών του έργου που θα τοποθετηθεί σε εμφανές δημόσιο χώρο της Σητείας.

Ο κ. Τερζής όσο και ο Δήμαρχος Σητείας είπαν ότι θα ακολουθήσει συγκέντρωση φορέων με ειδική πρόσκληση από το Δήμο προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις, να αξιολογηθούν και να συμπεριληφθούν στον προγραμματισμό των δράσεων.

 

Ο Δήμος στηρίζει τον πολιτισμό

Με την ευκαιρία ο κ. Πατεράκης τόνισε ότι «υπάρχει πράγματι ένα ισχυρό εθελοντικό κίνημα κι ένα κίνημα προσφοράς στην πόλη, κάτι που είναι σημαντικό διότι πολίτες έχουν ενεργοποιηθεί και παράγουν πολιτισμό δίνοντας την δυνατότητα η πόλη να αποκτήσει ζωή.

Η Δημοτική Αρχή από τότε που ξεκίνησε την θητεία της μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει με κάθε τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό και μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά το Θέατρο Σητείας δεν είχε κι απέκτησε δική του στέγη και παράγει πολιτισμό. Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής δεν είχε επίσης, αλλά τώρα έχει στέγη και δίνει ζωή στον “Τεχνοχώρο” παράγοντας σημαντικό έργο. Ο Ερυθρός Σταυρός και οι Εθελοντές Σαμαρείτες επίσης απέκτησαν στέγη, ο Δήμος τους στηρίζει και κάθε χρόνο βοηθάει και οικονομικά. Επίσης το ίδιο συμβαίνει και με την ΕΔΕΑΚ.

Είμαστε μία δημοτική αρχή που έχει δώσει χώρο σε αυτούς που θέλουν να προσφέρουν χωρίς ανταπόδοση. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτές τις εθελοντικές προσπάθειες κι όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν και μπορούμε να τους βοηθήσουμε, δηλώνουμε ότι θα το κάνουμε».

Πηγή: anatolh.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ