ΠΟΛΙΤΕΣ
Τα εγκαίνια στο πάρκο Γεωργιάδη και η ενημέρωση που δεν έγινε
Γιατί αυτή τη φορά ο δήμος Ηρακλείου επέλεξε να κάνει σχεδόν εν κρυπτώ τα εγκαίνια ενός έργου του οποίου τη σημασία υπογράμμιζε με κάθε τρόπο και για πολλούς μήνες πριν αυτό ξεκινήσει;
SHARE:
Αγαπητό cretalive,
Αφορμή για το άρθρο αυτό αποτέλεσε η είδηση που βγήκε στον αέρα το μεσημέρι της Δευτέρας 19/10/20 σχετικά με τα εγκαίνια του πάρκου Γεωργιάδη, τώρα που το πολυσυζητημένο έργο ανάπλασης του δείχνει -επιτέλους- να πλησιάζει στο τέλος του...
Το έργο ξεκίνησε στις 8/11/2018 με τον επεισοδιακό τρόπο που όλοι και όλες σε αυτή την πόλη θα θυμόμαστε για χρόνια.
Η προθεσμία υλοποίησης του ήταν 24 μήνες, ενώ οι δηλώσεις των στελεχών του δήμου τότε που το θέμα ήταν σχεδόν σε καθημερινή βάση στην επικαιρότητα, έκαναν λόγο για παράδοση του έργου πολύ πριν το χρόνο που προέβλεπε η σύμβαση, ώστε να μη στερηθεί το κέντρο της πόλης μας το μοναδικό του πνεύμονα πρασίνου.
Τη Δευτέρα το μεσημέρι λοιπόν, 2 βδομάδες πριν λήξει η προθεσμία των 2 ετών, ανακοινώθηκε από διαδικτυακά ειδησεογραφικά μέσα ότι τα εγκαίνια του πάρκου θα γινόταν την Τρίτη 20/10/20 στις 11:30 το πρωί παρουσία του δημάρχου.
Είναι απορίας άξιο το γιατί τα εγκαίνια ενός από τα πλέον πολυσυζητημένα έργα στην ιστορία του δήμου Ηρακλείου αφενός δεν ανακοινώθηκαν επίσημα (χωρίς δηλαδή να δημοσιευθεί κάποιο δελτίο τύπου από πλευράς δήμου όπως είθισται*) και αφετέρου γιατί η "διαρροή" της είδησης προς τα τοπικά media έγινε λιγότερο από ένα 24ωρο πριν.
Στις περιπτώσεις παράδοσης αντίστοιχων έργων (βλ. π.χ. πάρκο σκύλων και πάρκο Γκαγκάριν), τα οποία μάλιστα δεν είχαν καν χαρακτηριστεί "εμβληματικά" από πλευράς δήμου και για τα οποία δεν είχε γίνει καθόλου ντόρος όπως στην περίπτωση του πάρκου Γεωργιάδη, ο δήμος Ηρακλείου είχε δημοσιοποιήσει την τελετή παράδοσης μια βδομάδα πριν, με ανοιχτό κάλεσμα στους δημότες, επίτιμους καλεσμένους, δώρα για τους παρευρισκόμενους, κεράσματα κλπ.
Γιατί αυτή τη φορά ο δήμος Ηρακλείου επέλεξε να κάνει σχεδόν εν κρυπτώ τα εγκαίνια ενός έργου του οποίου τη σημασία υπογράμμιζε με κάθε τρόπο και για πολλούς μήνες πριν αυτό ξεκινήσει;
Πολλά μπορεί να σκεφτεί κανείς: από την έκτακτη συγκυρία που ζούμε λόγω πανδημίας η οποία δεν επιτρέπει συγκεντρώσεις πολλών ατόμων, μέχρι το ότι τα στελέχη του δήμου γνωρίζουν ότι αν παρευρεθεί κόσμος στα εγκαίνια μάλλον δεν θα είναι για να χειροκροτήσει την ολοκλήρωση του έργου, αλλά για να ρωτήσει γιατί η αναβάθμιση ενός πάρκου (ενός πολύ απλού -από τεχνικής άποψης- έργου αστικής ανάπλασης) στοίχισε 550.000€ και κράτησε 2 ολόκληρα χρόνια, κάτι που ίσως να μη μπορεί να δικαιολογηθεί εύκολα...
Αυτό και άλλα ερωτήματα που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα που το θέμα αναπόφευκτα θα απασχολήσει ξανά την τοπική κοινωνία, θα πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους (μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής που αξιολόγησε τις προτάσεις της δημόσιας διαβούλευσης για τη Διαχειριστική Μελέτη του πάρκου Γεωργιάδη, προβλέπεται -εκτός των άλλων- θέσπιση Κανονισμού Λειτουργίας, καθώς και δημιουργία λιτού, βιοκλιματικά σχεδιασμένου περιπτέρου/αναψυκτηρίου ήπιας χρήσης).
* Η τελευταία αναφορά του site του δήμου Ηρακλείου στο πάρκο Γεωργιάδη ήταν στις 9/5/20, οπότε και παραδόθηκε προς χρήση ένα τμήμα του πάρκου.
Ν. Ν