Περί τυπολατρίας και «εξανθρωπισμού» στο ζήτημα της αργοπορίας των μαθητών

Είναι αυτό το είδος της εκπαίδευσης που θελουμε να παρέχουμε σε ανθρώπους οι οποίοι προετοιμάζονται να πάρουν την ζωή στα χέρια τους και να αυτονομηθούν;

Αγαπητό Cretalive,

Όσον αφορά το ζήτημα της αργοποριας των μαθητών:

Από πότε, αναρωτιέμαι, η προσήλωση στους κανόνες (και τους νόμους;) και ο σεβασμός σε συνθήκες ίσες για όλους (ανεξαιρέτως;) θεωρείται απαραιτήτως τυπολατρεία;  

Είναι αυτό το είδος της εκπαίδευσης που θέλουμε να παρέχουμε σε ανθρώπους οι οποίοι προετοιμάζονται να πάρουν την ζωή στα χέρια τους και να αυτονομηθούν στα πλαίσια μιας κοινωνίας γεμάτης συμβάσεις και κανόνες;

Δεν λέω, σίγουρα, κοινωνία βασισμένη μόνο σε σκληρούς κανόνες και χωρίς ανθρωπιά δεν είναι μια κοινωνία που θα ήθελε κανείς μας να ζει. Για αυτό άλλωστε και το κύριο συστατικό ευημερίας μιας κοινότητας - κοινωνίας είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. 

Όπως αντιλαμβάνομαι από όσα διαβάζω, το σχολείο και οι λειτουργοί του δεν αποκλείουν κανένα από την εξεταστική διαδικασία , απλά την μεταθέτουν σε δεύτερο χρόνο μας και για το  χρονοδιάγραμμα που είχε από καιρό αποφασισθεί, κάποιοι το τήρησαν και άλλοι όχι.

Οπότε έχουμε και ειδική, και ανθρώπινη μεταχείριση για εκείνα τα παιδιά που (οι γονείς τους;) δεν προέβλεψαν να είναι στην συμφωνημένη ώρα στο σχολείο τους. Όπως είναι εξίσου ειδική και ανθρώπινη η μεταχείριση για εκείνα τα παιδιά τα οποία τίμησαν τα προσυμφωνηθέντα (μάλλον οι γονείς τους και σε αυτή τη περίπτωση), με το να δουν έμπρακτα ότι το σχολείο σαφώς τους διαφοροποιεί.

Σε μια ακόμη πιο μακροσκελή ανάλυση, θα μπορούσε κάποιος να διακρίνει από αυτό το απλό γεγονός και την στάση μας απέναντι σε αυτό, κάποια από τα χρόνια προβλήματα αυτού του τόπου.


Υ.γ. Αγαπητό cretalive, επιλέγω για χρόνια το portal σας για βασική ενημέρωση σχετικά με το μέρος το οποίο κατοικώ. Με πλήρη κατανόηση και σεβασμό στο ότι δημοσιεύετε χωρίς φίλτρο ότι σας στέλνουμε καθημερινά,  θα ήθελα να απλά να τονίσω ότι το κάθε είδους φίλτρο δεν είναι πάντα φίμωση. Ιδιαιτέρως όταν κάτι εμπίπτει σε συγκροτημένο και συγκεκριμένο αξιακό κώδικα του εκάστοτε ενημερωτικού οργανισμού.
Η παραπάνω παρατήρηση γίνεται κυρίως για τον τίτλο της πρώτης δημοσίευσης σχετικά με το θέμα και την χρήση της λέξης «Απαράδεκτο!».

Με εκτίμηση,
Θεοδωράκης Γιώργος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ