ΠΟΛΙΤΕΣ

Φορτέτσα, ώρα μηδέν!

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή

No profile pic

Αγαπητό cretalive,

Το πρωί τοποθετήθηκε αυτό το αντικείμενο σε οικία στη Φορτέτσα.
Είναι κεραία κινητής;
Γιατί την κρύβουν;
Έχει άδεια εγκατάστασης;
Ας επιληφθούν οι αρμόδιοι στην πολεοδομία.

Με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη Φορτέτσα, με άδεια ή χωρίς αυτό θα το διερευνήσουν αυτοί που πρέπει, με δεδομένη την επαρκή θεωρώ γνώση των προβλημάτων της περιοχής στην οποία κατοικώ εκ γενετής αλλά και την ενασχόληση μου με τα κοινά πολλά χρόνια ως μέλους του Πολιτιστικού Συλλόγου, θέλω να καταθέσω τις σκέψεις μου.

Η φορτέτσα Ηρακλείου ως παραδοσιακός και προστατευόμενος οικισμός αφού διατηρείται μέχρι και σήμερα στα όρια του 1922 και εφάπτεται των σημερινών αρχαιολογικών ζωνών Κνωσού, γειτνιάζει με το Μινωικό Ανάκτορο και επηρεάζεται από αυτό. Οι κάτοικοι της περιοχής δυστυχώς έχουν συμβιβαστεί με περιορισμούς που πηγάζουν από την υποτιθέμενη, και λέω υποτιθέμενη και θα εξηγήσω παρακάτω, προστασία του μεγαλύτερου και ομορφότερου μνημείου του Μινωικού Πολιτισμού και ενός από τα μεγαλύτερα της επικράτειας .

Για πολλά χρόνια και παρά τις ανάγκες  της εποχής οι κάτοικοι ακόμα και σήμερα προκειμένου να ανακαινίσουν, βελτιώσουν τις οικίες τους απαιτείται να λάβουν εγκρίσεις από την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία. Τις περισσότερες φορές δεν την λαμβάνουν και αν τη λάβουν περνά μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και ετών, με τον όγκο εγγράφων που τους ζητείται να γίνεται απίθανο να συγκεντρωθούν. Πρόκειται για οικισμό που η δόμηση του περιορίζεται σε ισόγειο και πρώτο όροφο – καλώς κατά την άποψη μου – όμως η πολιτεία θα έπρεπε να μας παρείχε εναλλακτικές λύσεις  όπως νέα σχέδια πόλεως , επέκταση υφιστάμενων κτλ.     

Με μεγάλο αγώνα και κατάθεση ψυχής από πολλούς κατοίκους της περιοχής μας πετύχαμε κάποια όχι όμως ικανοποιητικά αποτελέσματα το 2010. Εξαιρέθηκε μικρό τμήμα κάποιων στρεμμάτων γης που γειτνιάζουν με τον οικισμό και τροποποιήθηκαν ελάχιστα τα όρια των ζωνών στις περιοχές που μας αφορούν. Και προκειμένου να αντιληφθούμε την κοροϊδία εκείνης της εποχής αξίζει να σημειώσουμε ότι δύο πυκνοδομημένοι οδοί της περιοχής μας Ασκληπιού και Αχιλλέως (εντός οικισμού ) παραμένουν αδιέξοδοι με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Πολλές οι προσπάθειες μας να επιτύχουμε διάνοιξη όμως όλες προσέκρουαν σε αντιρρήσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών.

Και συνεχίζω…….

Μικρά τμήματα νοτιοδυτικά της Φορτέτσας έχουν εξαιρεθεί των ζωνών από το 2010 όμως παρά το τεράστιο πρόβλημα δόμησης και αυθαίρετων κατασκευών καμιά επέκταση σχεδίου δεν έχει εκπονηθεί από την Δημοτική Αρχή . Αντί αυτών μόνο αυθαιρεσίες που επιβαρύνουν το περιβάλλον με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον της περιοχής και για την τύχη κάποιων  μελλοντικών επεκτάσεων, αν ποτέ πραγματοποιηθούν.

Το οδικό δίκτυο σε πολύ κακή κατάσταση αφού μένει ασυντήρητο για δεκαετίες αλλά και η έλλειψη διανοίξεων πάγιο αίτημα στα αζήτητα. 

Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, έργο που ξεκίνησε το 2013 και μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί στους κατοίκους. Εκατομμύρια ευρώ θαμμένα 2 μέτρα κάτω από τη γη . Η περιοχή κατά καιρούς διψά και κανένας μας βέβαια δεν τολμά να πιεί το νερό αφού η υδροδότηση γίνεται με αμιαντοσωλήνες της κατοχής. Μάλιστα πρόσφατα η ΔΕΥΑΗ εξήγγειλε έργο που θα ξεδιψούσε την περιοχή μας και εργολάβος θα έμπαινε το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Γενάρη.  Τον είδε κανείς; ΆΛΛΩΣΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ. ΣΙΓΑ ΤΟ ΑΓΑΘΟ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΑΦΘΟΝΙΑ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. ΕΝΩ ΤΟ INTERNET XΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΔΕ ΖΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!!!!!!!

Έτσι με όλα αυτά τα διαχρονικά και άλυτα προβλήματα μας, πρέπει να είμαστε τυχεροί και βεβαίως να μην έχουμε κανένα παράπονο γιατί η περιοχή μας αναπτύσσεται σε πάρκο κεραιών (λόγω θέσης) εντός οικισμού αλλά και εντός Ά αρχαιολογικής Ζώνης. Όταν πρόκειται για κεραία κινητής άφαντη η αρχαιολογική υπηρεσία ή για να είμαστε ακριβής ούτε την υπολογίζουν, ασχέτως αν όλες αυτές οι κατασκευές που τοποθετούνται μια ανάσα από τα κεφάλια μας και μπροστά από τα μπαλκόνια μας προσβάλλοντας καθημερινά την οπτική αισθητική μας αλλά και την εντύπωση που έχουμε σχηματίσει για το τι τελικά είναι όμορφο και περιβαλλοντικά αποδεκτό . Ας είναι,  εμείς είμαστε ασφαλείς αφού στις πολλές άδειες που λαμβάνουν οι εταιρείες τηλεφωνίας, μας καθησυχάζει αυτή από την ΥΠΑ ……… ξέρεις τι είναι τα αεροπλάνα που πετούν και προσγειώνονται στο Μινωικό Ανάκτορο να  τη γνωρίζουν. 

Κλείνοντας θα ήταν μεγάλη μου παράληψη να μην αναφερθώ στο χίλιες φορές εξαγγελμένο αρχαιολογικό πάρκο Κνωσού που μελετάτε και κατασκευάζεται προεκλογικά αλλά ξεχνιέται μετεκλογικά. Και ούτε θα πρέπει να διερωτόμαστε γιατί βεβαίως η Κνωσό μας δεν συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO,  γιατί επίσης βεβαίως τις απαντήσεις τις γνωρίζουμε όλοι και μπορούμε να τις δώσουμε μόνοι σας. Προφάσεις εν αμαρτία για τους δημοτικούς άρχοντες και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του πολιτισμού.

Εμείς βεβαίως δεν θα πάψουμε να ελπίζουμε ότι κάποτε θα βρεθεί κάποιος που θα μας δώσει τελικά αυτό που μας ανήκει για τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας. Σίγουρα δεν είμαι αρνητικός και δεν θα ήθελα να προκαταβάλλω κανενός τις καλές προθέσεις. Το κακό όμως είναι ότι για την περιοχή που ζω και μεγάλωσα είναι μόνο προθέσεις. 

Ν.Κ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση