ΥΠΟΙΚ: Με τη χθεσινή απόφαση, επιταχύνεται η έξοδος μας στις αγορές

Πώς αξιολογεί και πώς αναλύει τις αποφάσεις του Eurogroup και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία

Στο Eurogroup επιτεύχθηκε «πλήρης συμφωνία», δηλαδή έκλεισε η αξιολόγηση, από τη δόση 3,5 δισ. ευρώ θα «πέσουν» ως τον Οκτώβριο στην αγορά, ενώ ρυθμίζεται άμεσα το θέμα του χρέους, τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αξιολογώντας και αναλύοντας τις αποφάσεις του Eurogroup και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία. 

Ο σαφής οδικός χάρτης για το χρέος, που «το σημαντικότερο», όπως τονίζει το υπουργείο, αρχίζει και τελειώνει εντός του προγράμματος χωρίς να παρατείνει την αβεβαιότητα για μετά, θα εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία, άρει την αβεβαιότητα, και επιταχύνει την έξοδο στις αγορές, αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Ο απολογισμός του Eurogroup είναι πολύ θετικός τονίζει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, τη στιγμή που η αντιπολίτευση υποβαθμίζει τα κέρδη (που σαφώς υπάρχουν) και υπερθεματίζει για το «αντίτιμο» (ήτοι σκληρά μέτρα) για αυτές τις «υποσχέσεις» -όπως λέει- για το χρέος. 

Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό χρέος τίθεται σοβαρά στο τραπέζι του Eurogroup και πρόκειται για την πιο συγκεκριμένη μέχρι σήμερα προσφορά που έχει λάβει η Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους της, αναγνωρίζουν οι αναλυτές. Ωστόσο, προσθέτουν, αναμφιβόλως το τίμημα, τα μέτρα -πολλά από τα οποία ζητήθηκαν εκβιαστικά, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το χρέος- είναι σκληρά και πολλά. Σαφώς πρόκειται για μια δύσκολα υλοποιήσιμη συμφωνία με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Ακόμη και χθες κατά τη διάρκεια του Eurogroup ζητήθηκαν από την Αθήνα «συμπληρώματα» στα προαπαιτούμενα, η σημασία των οποίων -όσο και αν προσπαθούν να υποβιβάσουν τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή πλευρά- ούτε αμελητέα είναι, ούτε αποκλείεται να προκαλέσουν νέες ενδοκυβερνητικές τριβές.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, «το Eurogroup έδωσε εντολή στο EWG να επιβεβαιώσει τις επόμενες ημέρες την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων και ειδικότερα τις διορθώσεις στη νομοθεσία για το άνοιγμα της αγοράς πώλησης δανείων, της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αλλά και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων».

Όπως εξηγούσαν γνωρίζοντες οι εκκρεμότητες στο Ασφαλιστικό αφορούν το θέμα του ΕΚΑΣ (πιθανότερη λύση θεωρείται ο επανακαθορισμός των κριτηρίων ώστε να περιοριστεί περισσότερο και γρηγορότερα ο αριθμός των δικαιούχων μέχρι την κατάργησή του), στα κόκκινα δάνεια οι δανειστές ζητούν να προβλεφθεί και η δυνατότητα πώλησης δανείων που έχουν δοθεί με εγγύηση του Δημοσίου και έχουν γίνει κόκκινα, ενώ σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, σε πρώτη φάση τουλάχιστον για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, στο επίκεντρο τίθενται το Ελληνικό και η Εγνατία Οδός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ύστατη στιγμή αποσύρθηκε η πρόβλεψη για κατάργηση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ως μέσο για την αντιστάθμιση αδικιών των μέτρων, όπως η αναδρομική επιστροφή ποσών του ΕΚΑΣ από δικαιούχους που βάσει των νέων κριτηρίων το χάνουν. Το Ταμείο θα αναλάβει να καλύψει αυτά τα αναδρομικά, είπε ο πρωθυπουργός. 

Ωστόσο η ιδέα του Ταμείου που θα χρηματοδοτείται κυρίως από μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, όταν αυτό ξεπερνά τους στόχους, κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τους δανειστές, καθώς πέραν όλων των άλλων, μία εκ των βασικών πηγών διαφωνίας μεταξύ ΔΝΤ-Ευρωπαίων είναι ακριβώς το ύψος του πλεονάσματος που πέτυχε και θα πετύχει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ