"Ξεκλειδώνει" ο καταδυτικός τουρισμός στην Κρήτη

Με συγκεκριμένους όρους ασφάλειας - H αρχή έγινε...

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία και κατασκευή καταδυτικού πάρκου στον Αποκόρωνα Χανίων "ανοίγοντας" διαπλατα το δρόμο για την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στο νησί μας. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που αναδεικνύει τη σημασία του εγχειρήματος.

Η αρχή έγινε με το καταδυτικό πάρκο στον Αποκόρωνα. Τη δική τους σημασία έχουν οι όροι και προϋποθέσεις που συνοδεύουν την σημαντική απόφαση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, καθώς και η συμπερίληψη στην απόφαση του πρόσφατου έγγραφου της Δ/νσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας, της θέσης της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, όσο και της Πολιτικής Απόφασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας, όπου μεταξύ άλλων μπαίνουν και σοβαρές προϋποθέσεις ως εγγυήσεις για την ασφαλή λειτουργία και για την προστασία του περιβάλλοντος και των ενάλιων-παράκτιων αρχαιοτήτων.

Ο βουλευτής Ηρακλείου και συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε σχετικά:

«Η σημερινή ανάρτηση στη «Διαύγεια» της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία καταδυτικού πάρκου στον Αποκόρωνα, πάει την υπόθεση των καταδυτικών πάρκων στην Ελλάδα ένα βήμα πιο μπροστά.

Ειδική σημασία έχουν οι όροι και προϋποθέσεις που συνοδεύουν την σημαντική απόφαση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, καθώς και η συμπερίληψη στην απόφαση του πρόσφατου έγγραφου (Φεβρουάριος 2018) της Δ/νσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας, της θέσης της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, όσο και της Πολιτικής Απόφασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας, όπου μεταξύ άλλων μπαίνουν και σοβαρές προϋποθέσεις ως εγγυήσεις για την ασφαλή λειτουργία και για την προστασία του περιβάλλοντος και των ενάλιων-παράκτιων αρχαιοτήτων.

Μεταξύ αυτών, αξίζει να σημειωθούν η ετήσια παρακολούθηση και καταγραφή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος (ιχθυοπανίδα, φυτοκάλυψη υφάλων, οικολογική κατάσταση) από εξειδικευμένους επιστήμονες, η πραγματοποίηση μηνιαίων αναλύσεων του θαλάσσιου νερού προκειμένου να ελέγχεται η ποιότητα του, όπως και η συλλογή και νόμιμη διάθεση όλων των απορριμμάτων και κάθε είδους ρυπογόνων ουσιών που θα παραχθούν είτε κατά τη διάρκεια κατασκευής των σχετικών έργων, είτε κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Καταδυτικού Πάρκου, αλλά και στην περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων ο φορέας του πάρκου και ο Δήμος Αποκορώνου καθίστανται υπεύθυνοι για την άμεση ενημέρωση της Υπηρεσίας της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Όπως είχαμε τονίσει πριν λίγο καιρό, η απόφαση αυτή ξεκλειδώνει με συγκεκριμένους όρους ασφάλειας το ζήτημα των καταδυτικών πάρκων και του καταδυτικού τουρισμού στην Κρήτη.

Έχει επίσης σημασία να τονιστεί ότι η ανάπτυξη και προώθηση του καταδυτικού τουρισμού εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Τουριστικής Στρατηγικής με στόχο την άμβλυνση της εποχικότητας και την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος στη βάση αξιοποίησης των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ