ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Warrants: Άσκηση Δικαιώματος Απόκτησης Μετοχών

Τα warrants αποτελούν μέσο προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων για την ΑΕ

Warrants: Άσκηση Δικαιώματος Απόκτησης Μετοχών

Σε προηγούμενη αρθρογραφία μας απασχόλησε η έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών (:warrants) καθώς και η απόκτησή τους από την ΑΕ που τους εξέδωσε (ή θυγατρική της). Με ποιο τρόπο, όμως, ασκείται το δικαίωμα προαίρεσης για απόκτηση των μετοχών που απορρέει από τα warrants; Ας δούμε τον τρόπο.

Η Άσκηση Του Δικαιώματος Απόκτησης Μετοχών 

Ο δικαιούχος των warrants ασκεί (ή όχι) το δικαίωμα -σύμφωνα με τα συμβατικώς συμφωνηθέντα- για απόκτηση μετοχών. 

Δεν απαιτείται συγκεκριμένος τύπος για την άσκηση του εν λόγω δικαιώματος˙ επιλέγεται, κατά κανόνα, ο έγγραφος. Απαιτείται, ταυτόχρονα, και η καταβολή του ήδη συμφωνημένου, κατά την έκδοση, ανταλλάγματος από τον δικαιούχο. 

Η άσκηση του δικαιώματος από τον δικαιούχο των warrants θα πρέπει να λάβει χώρα σύμφωνα με όσα έχουν συμβατικά συμφωνηθεί (:διαδικασίες, όροι, προϋποθέσεις) με σεβασμό στα αντίστοιχα, τυχόν συμφωνηθέντα, δικαιώματα της εκδότριας ΑΕ. 

Η απόκτηση των μετοχών από μέρους του δικαιούχου των warrants προϋποθέτει την ολοσχερή καταβολή του (τυχόν προσυμφωνημένου και προκαθορισμένου) τιμήματος των μετοχών που θα εκδοθούν. Μερική καταβολή του δεν είναι ανεκτή. 

Η δήλωση του δικαιούχου των warrants για την απόκτηση των μετοχών που αντιστοιχούν σ’ αυτά είναι, καταρχάς, ανέκκλητη. Είναι δυνατό να συμφωνηθεί, υπό όρους, δικαίωμα ανάκλησής της. 

Συνέπειες Της Δήλωσης Άσκησης 

Η δήλωση άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης από τον δικαιούχο των warrants και, υπό την προϋπόθεση της καταβολής του (πιθανότατα) προσυμφωνημένου τιμήματος, συνεπάγεται την κτήση των μετοχών και της μετοχικής ιδιότητας από μέρους του. 

Συνέπειες Της Άσκησης (& Μη Άσκησης) Του Δικαιώματος

Η άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης, που απορρέει από τα warrants (:σχετική δήλωση και καταβολή του συμφωνημένου τιμήματος) επιφέρει: (α) την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας ΑΕ, (β) την (πρωτογενή) απόκτηση μετοχών από τον δικαιούχο του τίτλου και (γ) την κατάργηση του τίτλου του τελευταίου ως προς το δικαίωμα προαίρεσης-κατά το μέτρο και στο βαθμό που ήδη ασκήθηκε. 

Ο δικαιούχος των warrants γίνεται, πρωτογενώς, μέτοχος της ΑΕ-χωρίς, μάλιστα, τη σύμπραξή της. Μεταβάλλονται, συνεπώς, οι υφιστάμενες μετοχικές ισορροπίες καθώς δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων στη συγκεκριμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο (πρώην κάτοχος των warrants) μέτοχος-πλέον, διατηρεί αξίωση έναντι της εταιρείας για καταχώριση στο βιβλίο μετόχων

Το ΔΣ υποχρεούται μέσα σε δύο (2) μήνες, από την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης του κατόχου των warrants, να ολοκληρώσει την προσαρμογή του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕ. 

Σε περίπτωση που άπρακτος παρέλθει ο χρόνος λήξης των warrants (συνεπώς και του ενσωματωμένου δικαιώματος προαίρεσης), θα επέλθει αφενός μεν η κατάργηση των σχετικών τίτλων και, ταυτόχρονα, η ματαίωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

 

Τα warrants αποτελούν μέσο προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων για την ΑΕ. Ο κάτοχός τους προσελκύεται στην απόκτησή τους στη βάση της ευχέρειας που του παρέχεται να γίνει μέτοχος της μέσα σε προσυμφωνημένο χρόνο. Προκειμένου να παραμείνουν ελκυστικά τα warrants, η άσκηση των δικαιωμάτων του δικαιούχου τους και η απόκτηση της μετοχικής του ιδιότητας θα πρέπει να γίνεται εύκολα, και γρήγορα. Πρακτικά: Ο δικαιούχος των warrants, εφόσον το επιλέξει, καταβάλλει τα συμφωνηθέντα και μετατρέπεται σε μέτοχο της ΑΕ. Έτσι απλά.-



 

Σταύρος Κουμεντάκης

Managing Partner 

Koumentakis and Associates Law Firm 

 

Σημ.: Το παρόν άρθρο σε πλήρη μορφή

Σχετικά Tags

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση