ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριετίες: Ποιους κλάδους επηρεάζει περισσότερο το «ξεπάγωμα»
Ανεπηρέαστα θα παραμείνουν τα υπόλοιπα επιδόματα σε χιλιάδες εργαζόμενους.
Σταδιακή και σε βάθος τριετίας θα είναι η επίδραση που προκύπτει από το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων, σε κομβικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι η εστίαση και ο τουρισμός.
Αντίθετα, ανεπηρέαστα από την επαναφορά της προϋπηρεσίας (τριετίες) μετά την 1η.1.2024 θα παραμείνουν τα υπόλοιπα επιδόματα (π.χ. αξιολόγησης), που χορηγούνται μέσω κλαδικών συμβάσεων σε χιλιάδες εργαζόμενους, όπως στον τομέα των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση 10% ανά τριετία επιδρά σε πρώτη φάση στις αποδοχές των περίπου 650.000 εργαζομένων που αμείβονται με τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση της εστίασης, ένας μεγάλος αριθμός από τους 350.000 εργαζόμενους εκεί λαμβάνει τις κατώτατες αποδοχές λόγω εποχικής απασχόλησης. Επίσης, είθισται στον συγκεκριμένο κλάδο να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εργαζομένων, καθώς αρκετές φορές η εργασία κρατάει μόνο τους θερινούς μήνες και δεν επαναλαμβάνεται και την επόμενη χρονιά.
Ακόμα, μεγάλος αριθμός εργαζομένων είναι νεαρής ηλικίας και πληρώνονται με τα κατώτατα ημερομίσθια. Η εκτίμηση αρμόδιων εκπροσώπων του κλάδου είναι ότι οι όποιες μισθολογικές ωριμάνσεις προκύψουν, θα γίνουν ορατές στις επιχειρήσεις εντός της επόμενης τριετίας, όχι άμεσα. Άρα, θα είναι πιο εύκολο να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξήσεις που θα προκύψουν, χωρίς η επίδραση στις λειτουργικές δαπάνες τους να είναι τόσο σημαντική.
Θετικά στοιχεία
Άλλωστε, όπως έχει διαπιστώσει και το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ, το οικονομικό κλίμα συνεχίζει να βελτιώνεται. Μπορεί να μην έχει καταστεί εφικτό φέτος να πιαστούν τα επίπεδα του 2022 (χρονιά απελευθέρωσης από τη διετή πανδημία, άρα και αυξημένης δαπάνης για μεγάλο μέρος του πληθυσμού), όμως τα στοιχεία παραμένουν θετικά.
Μόνο στον τουρισμό, υπάρχει η εκτίμηση ότι τα έσοδα θα υπερβούν τα 20 δισ. ευρώ. Μπορεί το καλοκαίρι να διαπιστώθηκε περιορισμός της κατανάλωσης, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, όμως η πορεία παραμένει ικανοποιητική. Άρα, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, «το γεγονός ότι θα αυξηθεί σταδιακά ο μισθός είναι θετικό, αφού αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα του καταναλωτή». Σε σχέση με την κλαδική σύμβαση στην εστίαση ο κ. Καββαθάς τονίζει ότι σε αρκετές περιπτώσεις, στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού, «οι επιχειρήσεις προσφέρουν υψηλότερους μισθούς από αυτούς που προβλέπουν τα κλιμάκια της σύμβασης». Άρα και εκεί δεν τίθεται θέμα επίδρασης της μισθολογικής ωρίμανσης.
Την ίδια στιγμή, ανέπαφα μένουν και τα υπόλοιπα επιδόματα που χορηγούνται χωρίς να επιδρά σε αυτά η προϋπηρεσία, όπως είναι αυτό της αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), του Φεβρουαρίου 2012, είχε ανασταλεί η εξέλιξη των επιδομάτων προϋπηρεσίας (τριετίες, πενταετίες όπου χορηγούνται), που συνδέονταν με τον χρόνο εργασίας προς τον εκάστοτε εργοδότη. Δεν είχε ανασταλεί η μισθολογική εξέλιξη που μπορεί να προκύπτει από μια διαδικασία αξιολόγησης, που λαμβάνει χώρα εντός μιας επιχείρησης ή ενός κλάδου.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τροπολογία που εντάχθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο, «ξεπαγώνουν» οι τριετίες, από την 1η.1.2024 και μετά. Άρα, ξεκινάει πάλι να προσμετράται η προϋπηρεσία, ως παράμετρος που καθορίζει ένα τμήμα των αποδοχών των εργαζομένων. Μια διαδικασία που θα είναι σταδιακή και θα αποφέρει αυξήσεις 10% για κάθε τριετία, έως το 2027.
Πηγή: Ναυτεμπορική