ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρία σενάρια για τη μείωση προκαταβολής φόρου

Ορατό το ενδεχόμενο κάποιοι να μην πληρώσουν καθόλου

No profile pic

Η παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ανέβασε ακόμα περισσότερο το δείκτη δυσκολίας στην εξίσωση για τη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να «τρέξουν» ακόμα ταχύτερα την επεξεργασία των περσινών και φετινών στοιχείων για τους τζίρους. Η απόφαση είναι, όμως, η ειλημμένη κι όλα δείχνουν ότι τον Αύγουστο «κλειδώνει» υπό προϋποθέσεις ακόμα και η μηδενική προκαταβολή!

Τα τρία σενάρια της μείωσης προκαταβολής φόρου

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, το βασικό σενάριο ήταν και παραμένει η οριζόντια μείωση της προκαταβολής ως και 50%. Ωστόσο, όπως παραδέχονται αρμόδιες πηγές, το σενάριο αυτό αν και εξασφαλίζει ταχύτητα ως προς την εφαρμογή του, ενέχει το στοιχείο της αδικίας, καθώς με την οριζόντια μείωση οι επιχειρήσεις, που είδαν το τζίρο τους να καταρρέει, θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις επιχειρήσεις που άντεξαν ή είχαν πολύ μικρότερες απώλειες. Και κάπως έτσι αναζητούνται οι εναλλακτικές λύσεις, με σαφώς υψηλότερο βαθμό τεχνικής δυσκολίας.

Το δεύτερο σενάριο κινείται στη λογική της μείωσης φόρου ανάλογα με τον ΚΑΔ των επιχειρήσεων. Η στόχευση είναι προφανής και δεν είναι άλλη από το να ελαφρυνθούν οι κλάδοι που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο «αγκάθι». Όπως αποδείχθηκε και στη φάση των μέτρων στήριξης, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ως προς το πώς δήλωσαν οι ίδιες οι επιχειρήσεις στην εφορία τη δραστηριότητα τους, εξ ου και οι διορθωτικές παρεμβάσεις για τους δευτερεύοντες ΚΑΔ.

Το τρίτο σενάριο είναι το πιο δίκαιο και λογικό, αλλά έχει απίστευτα υψηλό βαθμό τεχνικής δυσκολίας. Στο σενάριο αυτό, η μείωση της προκαταβολής φόρου θα προκύπτει με βάση αλγόριθμο για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, δηλαδή θα υπάρχει ελάφρυνση ανά ΑΦΜ. Με δεδομένο, πάντως, ότι η πτώση τζίρου στο επίμαχο διάστημα Μαρτίου- Ιουνίου θα προκύπτει από τις δηλώσεις ΦΠΑ, γεννάται αυτομάτως ερώτημα για την ακρίβεια των στοιχείων αυτών.

Ως παραλλαγή, «παίζει» ο συνδυασμός του δευτέρου και του τρίτου σεναρίου, δηλαδή για συγκεκριμένους ΚΑΔ να προβλέπεται μείωση προκαταβολής φόρου, που θα κυμαίνεται σε ένα εύρος π.χ. 50-70%, ανάλογα με την πτώση του τζίρου της κάθε επιχείρησης των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Η πιθανότητα μηδενικής προκαταβολής φόρου- Ποιους θα αφορά

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται και η μηδενική προκαταβολή φόρου για φέτος, ειδικά για επιχειρήσεις ή κλάδους που κατέρρευσαν. Η συλλογιστική είναι απλή και «πατάει» και στους λογιστικούς κανόνες. Αφενός δεν μπορείς να ζητάς προκαταβολή φόρου από μια επιχείρηση με ζημιές γιατί την «τελειώνεις», αφετέρου την επόμενη χρονιά, αν η επιχείρηση έχει επιβιώσει, θα πρέπει να της επιστρέψεις την προκαταβολή όταν θα δηλώσει τη ζημιά.

Με δεδομένο ότι τα προβλεπόμενα έσοδα από την προκαταβολή φόρου ανέρχονται σε περίπου 2,4 δισ ευρώ, το κόστος για τον Προϋπολογισμό από το «ψαλίδισμα» της, θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ.

Σενάριο τρίτου γύρου επιστρεπτέας προκαταβολής

Την ίδια ώρα, στο οικονομικό επιτελείο «τρέχουν» τις διαδικασίες για τις εκταμιεύσεις των δανείων, σε όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον στη β’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Με το «κλείσιμο» της πλατφόρμας, είχαν υποβάλει αίτηση φτηνού κρατικού δανείου 139.041 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 86.105 είναι ατομικές, δηλαδή πολύ μικρές. Σε αυτό το σημείο υπάρχει προβληματισμός, καθώς δυνητικά θα μπορούσαν να ζητήσουν κρατικό δάνειο πάνω από 200.000 ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατά τεκμήριο έχουν μεγάλη δυσκολία ή αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό.

Αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι αν και δεν υπάρχει ακόμα απόφαση, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε έναν ακόμα γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Πρωθυπουργός. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο...

Πηγή:iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση