ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τί προβλέπει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες
Τα μέτρα εξειδίκευσε ο Υπουργός Οικονομικών
SHARE:
Τα μέτρα οικονομικής στήριξης για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το νέο πακέτο μέτρων στήριξης ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας στα 11,6 δισ. τα σχετικά κονδύλια για το 2021.
"Η πραγματική οικονομία έχει ενισχυθεί απαιτείται όμως να παραμείνουμε κοντά στους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας", είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο υπουργός Οικονομικών.
«Λάβαμε μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ το 2020 και επιπλέον προβλέπουμε 11,6 για φέτος υπερβαίνοντας την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για παρεμβάσεις στήριξης 7,5 δισ. το 2021» είπε.
«Η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στην κοινωνία και την οικονομία. Με έγκαιρα και κοινωνικά δίκαια μέτρα απλώσαμε δίχτυ προστασίας στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Δίχτυ που άρχισε να ξετυλίγεται πριν από ένα χρόνο και έκτοτε συνεχώς επεκτείνεται».
Βελτίωση των όρων Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1,2 και 3. Η απαλλαγή φτάνει έως και 50% με προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας
Ξεκινά η Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 με αυξημένη ενίσχυση για το λιανεμπόριο, την εστίαση και τον τουρισμό. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ
Τα μέτρα
Πρώτον, τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Αλλά και με αυξημένη ενίσχυση: Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή ξεκινάει τον Απρίλιο.
Δεύτερον, η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Ενώ όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
Τρίτον, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, οι κλάδοι που πλήττονται θα ανακουφιστούν, με ένα ακόμα μέτρο: H Πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Και η συγκεκριμένη θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.
Τέταρτον, το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς. Ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.
Τέλος, τις επιλογές αυτές πλαισιώνουν δύο ακόμα πρωτοβουλίες: Όπως συμβαίνει και έως τώρα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Ενώ διατηρείται και αυτόν το μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.
Δείτε επίσης
Νέα μέτρα οικονομικής στήριξης, λόγω πανδημίας, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης