ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα νέα πρόστιμα για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους

Πώς θα γίνονται οι μεταβιβάσεις

No profile pic

Με τα νέα αυξημένα πρόστιμα για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους να βρίσκονται προ των πυλών, έπεσε η αυλαία υπαγωγής για την κατηγορία 5. Οσοι ιδιοκτήτες δεν μπήκαν στην πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και δεν ανήκουν στις περιπτώσεις πληγέντων από την κακοκαιρία, ο πέλεκυς θα είναι μεγαλύτερος αφού η ασυνέπειά τους τελικά θα τους … κοστίσει.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, εκδόθηκε η διευκρινιστική εγκύκλιος μέσω της οποίας ξεκαθαρίζεται το τοπίο σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων των κατηγοριών 1 έως 4 και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων από την 1η Οκτωβρίου 2020. Σημειώνεται ότι η ΗΤΚ θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου έτους και το τι θα ίσχυε το ενδιάμεσο διάστημα παρέμενε μέχρι σήμερα με ερωτηματικό.

Ετσι, ορίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου και ως την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, η καταχώρηση της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας δεν αποτελεί όρο για την επέλευση των συνεπειών της τακτοποίησης. Για παράδειγμα, είναι δυνατή η μεταβίβαση ακινήτου που έχει αυθαιρεσίες, οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί από 1.10.2020 με την έως σήμερα διαδικασία, χωρίς απαίτηση καταχώρησης στην ταυτότητα κτιρίου μέχρι την έναρξη λειτουργίας αυτή.

Ειδικότερα, η διευκρινιστική εγκύκλιος, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, προβλέπει ότι «για το διάστημα μη λειτουργίας του μητρώου του άρθρου 62 (Ταυτότητας Κτιρίου) του ν. 4495/2017, οι συνέπειες των υπαγωγών στον νόμο 4495/2017 που πραγματοποιούνται από την 1η Οκτωβρίου 2020 και εφεξής έως την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού μητρώου επέρχονται χωρίς να απαιτείται καταχώρηση της ταυτότητας κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας».

Καμπάνες

Τι ισχύει όμως με τα πρόστιμα, τώρα που έπεσε η αυλαία για τα μεγάλα αυθαίρετα; Για τις υπόλοιπες 4 κατηγορίες που δεν έκαναν υπαγωγή του ακινήτου τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οι ιδιοκτήτες αναμένεται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, καταβάλλοντας προσαυξημένα ποσά λόγω της ασυνέπειάς τους. Η διαδικασία τακτοποίησης θα τρέχει μέχρι την 31η Μαρτίου 2026. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό αυξάνεται κατά 5 μονάδες. Ειδικότερα, τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

* κατά 20% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021,

* κατά 25% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022,

* κατά 30% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2022 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023,

* κατά 35% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2023 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024,

* κατά 40% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026.

Ικανοποίηση

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ έπειτα από τις πιέσεις του τεχνικού κόσμου, γνωστοποίησε ότι όσοι προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία λόγω της αυξημένης κίνησης που υπήρχε στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, θα τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν τις επόμενες μέρες. «Κανένας από όσους προσπάθησαν δεν θα μείνει εκτός ρύθμισης. Στην πλατφόρμα του ΤΕΕ έχουν καταγραφεί τα ίχνη αυτών των χρηστών του συστήματος και θα τους δοθεί η σχετική άδεια να ολοκληρώσουν την υπαγωγή» σημειώνει χαρακτηριστικά το υπουργείο.

Παράλληλα, θα δοθεί ειδική παράταση για τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες, ενώ η ηγεσία του ΥΠΕΝ συζητά την πρόταση του ΤΕΕ, ώστε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην κατηγορία 4.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία τακτοποίησης το τελευταίο διάστημα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Οπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, συνολικά έχουν καταγραφεί 1,9 εκατ. κτίρια με αυθαιρεσίες στους τελευταίους τρεις σχετικούς νόμους.

Πιο συγκεκριμένα, περισσότερες από 200.000 χιλιάδες δηλώσεις καταγράφηκαν στο σύστημα εντός Σεπτεμβρίου, ενώ κάθε μέρα καταγράφονταν 10.000 αιτήσεις, με κορύφωση την Παρασκευή 25/9/2020 που έγιναν 12.500 δηλώσεις.

Πηγή:eleftherostypos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση