ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα Είδη Των Γενικών Συνελεύσεων

"Η σημασία της τακτικής ΓΣ επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ο χρόνος διενέργειάς της λειτουργεί και ως ορόσημο"

Τα Είδη Των Γενικών Συνελεύσεων

Σε προηγούμενη αρθρογραφία μας είχαμε την ευκαιρία να κατανοήσουμε τη σημασία της ΓΣ της ΑΕ. Την αναγόρευσή της, μάλιστα, ως το ανώτατο εταιρικό όργανο. Οι μέτοχοι κάθε ΑΕ άλλοτε υποχρεούνται κι άλλοτε δικαιούνται να συνέλθουν σε ΓΣ. Τα είδη τους διαφοροποιούνται, κατά περίπτωση. Περί αυτών το παρόν!

Τακτική ΓΣ Vs Έκτακτη ΓΣ 

Τακτική ΓΣ

H ΓΣ έχει ενιαία δικαιοδοσία. Η αρμοδιότητά της, μόνον, διακρίνεται σε τακτική και έκτακτη. Μια ΓΣ αξιολογείται ως τακτική ΓΣ, στη βάση: (α) του χρόνου εντός του οποίου συνέρχεται και (β) της αποκλειστικής αρμοδιότητάς να λάβει αποφάσεις επί ορισμένων ζητημάτων της ΑΕ.

Η τακτική ΓΣ, κατά τον νόμο, «…συνέρχεται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά κάθε εταιρική χρήση, το αργότερο έως τη δέκατη (10η) ημερολογιακή ημέρα του ένατου μήνα μετά τη λήξη της εταιρικής χρήσης…»

Η τακτική ΓΣ είναι αποκλειστικά αρμόδια να αποφασίσει για συγκεκριμένα θέματα. Ενδεικτικά: την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, την εκλογή ελεγκτών (όταν απαιτείται), την έγκριση αμοιβών σε μέλη του ΔΣ κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, η τακτική ΓΣ είναι δυνατό να αποφασίσει, παράλληλα-υπό προϋποθέσεις πάντως, και για οποιοδήποτε άλλο θέμα αρμοδιότητάς της. 

Η σημασία της τακτικής ΓΣ επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ο χρόνος διενέργειάς της λειτουργεί και ως ορόσημο. Ενδεικτικά, όσον αφορά: τη θητεία των μελών ΔΣ, την ανακοίνωση ή διαχείριση θεμάτων σύγκρουσης συμφερόντων και συμβάσεων με συνδεδεμένα μέρη

Έκτακτη ΓΣ

Κάθε ΓΣ που δεν είναι τακτική, θεωρείται έκτακτη. Συνέρχεται οποτεδήποτε.

Η έκτακτη ΓΣ μπορεί να αποφασίσει για κάθε θέμα της αρμοδιότητας της ΓΣ, εκτός από εκείνα εκείνων για τα οποία έχει αποκλειστική αρμοδιότητα η τακτική, κατά τα άνω, ΓΣ.

Καταστατική ΓΣ Vs Συνήθης ΓΣ 

Καταστατική ΓΣ κατά τον νόμο είναι εκείνη που συγκαλείται για να τροποποιήσει το καταστατικό ή να λάβει αποφάσεις, για τις οποίες απαιτείται -εκ του νόμου- αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία. Η καταστατική ΓΣ είναι δυνατό να είναι τακτική ή έκτακτη.

Από την καταστατική ΓΣ αντιδιαστέλλεται η συνήθης ΓΣ. Τούτη είναι η ΓΣ που λαμβάνει αποφάσεις με απλή απαρτία και πλειοψηφία. 

Ως εκ τούτου, μία ΓΣ είναι δυνατό να είναι καταστατική ως προς ορισμένα θέματά της και συνήθης ως προς τα υπόλοιπα. 

ΓΣ Σε Περίπτωση Μείωσης Ενεργητικού

Η φερεγγυότητα των ΑΕ αποτελεί (και ορθά) ένα από τα βασικά μελήματα του νομοθέτη. Όταν το ενεργητικό της ΑΕ υπολείπεται του ½ του μετοχικού της κεφαλαίου αξιολογείται ότι υφίσταται σημαντική ένδειξη πιθανής μελλοντικής αφερεγγυότητας. Ο νόμος προβλέπει, για την περίπτωση αυτή, πως το ΔΣ υποχρεούται να συγκαλέσει ΓΣ, μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη λήξη της εταιρικής χρήσης, με θέμα τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου για την εξυγίανσή της (λ.χ. μείωση μετοχικού κεφαλαίου). Εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της ΑΕ η λήψη της ενδεδειγμένης, κατά την κρίση της, απόφασης.

Ο νόμος προσδιορίζει, με τρόπο συγκεκριμένο, τα είδη των Γενικών Συνελεύσεων. Αντίστοιχα, και με περισσή αυστηρότητα, θέματα που αφορούν τη σύγκληση, τα πρόσωπα που δικαιούνται να συμμετάσχουν, τον τρόπο λήψης και ισχύ των αποφάσεών τους καθώς και κάθε, σχετικό με αυτές, θέμα. Περί αυτών, όμως, σε επόμενη αρθρογραφία μας.-
 

Σταύρος Κουμεντάκης

Managing Partner

Koumentakis and Associates Law Firm

Σημ.: Τα «Είδη Των Γενικών Συνελεύσεων» πλήρη μορφή.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση