ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα αβοκάντο της Κρήτης, τα… μωρά τους, το ΙΤΕ και η Lidl

Η Agrocreta αποτελεί σήμερα βασικό προμηθευτή της Lidl Ελλάς στο αβοκάντο

Τα αβοκάντο της Κρήτης, τα… μωρά τους, το ΙΤΕ και η Lidl

Μια εταιρεία με έδρα τον Βατόλακκο Χανίων και με ιστορία 23 και πλέον χρόνων, η εταιρεία παραγωγής και τυποποίησης  αγροτικών προϊόντων Agrocreta, κατάφερε να μετατρέψει την «κρίση» στον τομέα των εσπεριδοειδών σε ευκαιρία, έριξε το βάρος στο αβοκάντο και είδε τα προϊόντα της να αποκτούν προστιθέμενη αξία και να ταξιδεύουν και εκτός Ελλάδας.

«Το να δεις τα προϊόντα σου σε ράφι μιας μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, όπως είναι η Lidl, ή στο εξωτερικό είναι μια αίσθηση αναγνώρισης και ικανοποίησης και φυσικά σου δίνει κίνητρα να συνεχίσεις», ανέφερε ο κ. Αντώνης Κοκαλάκης εκ των ιδιοκτητών της Agrocreta, σε συνάντησή του - στις εγκαταστάσεις της εταιρείας - με δημοσιογράφους οι οποίοι συμμετείχαν σε βιωματικό ταξίδι που οργανώθηκε στην Κρήτη από την Lidl Ελλάς.

Η εταιρεία Agrocreta, που ιδρύθηκε το 1999, αποτελεί σήμερα βασικό προμηθευτή της Lidl Ελλάς στο αβοκάντο, ενώ δραστηριοποιείται επίσης στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή αλλά και τα κάστανα.
Η συνεργασία με την Lidl Ελλάς, όπως επισημαίνει ο κ. Κοκαλάκης ξεκίνησε το 2011 και διευρύνεται συνεχώς. Σήμερα το 30% του κύκλου εργασιών της Agrocreta προέρχεται από αυτή την συνεργασία, ενώ ένα ακόμα 30% αφορά σε εξαγωγές σε 15 χώρες και το υπόλοιπο στην εγχώρια αγορά. Ο τζίρος της εταιρείας το 2022 έφτασε τα 3,5 εκατ. ευρώ,
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των γνωστών ποικιλιών αβοκάντο, όπως Hass, Fuerte Bacon αλλά και βιολογικό αβοκάντο, διατίθενται και baby αβοκάντο, δίχως κουκούτσι. Ωστόσο, όπως τονίζεται, οι σχετικές ποσότητες, λόγω και της δυσκολίας στην συγκομιδή,  είναι πολύ μικρές και για τον λόγο αυτό διατίθενται προς ώρας μόνο σε καταστήματα της Lidl Ελλάς στην περιοχή της Αττικής.



Οι πιστοποιημένοι παραγωγοί,  οι αυστηροί έλεγχοι και το ΙΤΕ

Η καλλιέργεια αβοκάντο αυξάνεται διαρκώς στην περιοχή των Χανίων, προκαλώντας μια ουσιαστική μεταβολή στην υπάρχουσα, για πολλά χρόνια στο παρελθόν, διάρθρωση της παραγωγής, βάση της οποίας ήταν τα εσπεριδοειδή και ιδίως τα πορτοκάλια.
Πλέον, σύμφωνα με όσα τονίστηκαν από τους εκπροσώπους της Agrocreta, σε ετήσια βάση, η παραγωγή αβοκάντο στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων υπολογίζεται σε 7.000 ως 8.000 τόνους, ενώ η εταιρεία τυποποιεί περίπου 500-600 τόνους ετησίως.

Σήμερα συνεργάζεται με ένα δίκτυο 150 πιστοποιημένων παραγωγών, με τους οποίους δημιουργεί ένα «δίχτυ» ώστε το τελικό προϊόν που θα φτάσει στον καταναλωτή να είναι απόλυτα ασφαλές και ποιοτικό. Παράλληλα κάθε χρόνο υπάρχει ενδιαφέρον και από αρκετούς νέους παραγωγούς να ενταχθούν στο δίκτυο αυτό.
Προτεραιότητα δίνεται στις ορθές γεωργικές πρακτικές, στη βάση των διεθνών προτύπων. Όπως επισημάνθηκε, σε όλη την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ως και την συγκομιδή του προϊόντος διενεργούνται περίπου 70 αναλύσεις για την υπολειμματικότητα  φυτοφαρμάκων και χημικών ουσιών, τόσο από τους γεωπόνους της εταιρείας όσο και από την Lidl.
«Έχουμε διακόψει συνεργασίες εξαιτίας μη τήρησης των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει», ανέφερε προς επίρρωση των παραπάνω ο purchasing manager της Lidl Ελλάς, Δημήτρης Κουλαξίδης, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία έχει θεσπίσει αυστηρότερες προδιαγραφές από αυτές που ορίζει η σχετική νομοθεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε κιβώτιο αβοκάντο, που φεύγει από την Agrocreta για τα καταστήματα της αλυσίδας έχει ετικέτα ιχνηλασιμότητας.



«Το κριτήριο μας για να μπει κάποιος στην ομάδα δεν είναι οι ποσότητες, είναι η διάθεση. Θέλουμε να έχουμε 100% καθαρές σχέσεις και με τους πελάτες μας και με τους παραγωγούς», επεσήμανε ο κ. Κοκαλάκης.
Στο πλαίσιο των ίδιων προσπαθειών της εταιρείας εντάσσεται και η συνεργασία που είναι σε εξέλιξη με επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), στο πλαίσιο έργου το οποίο υλοποιείται με την Περιφέρεια Κρήτης. Στόχος η δημιουργία φορητής συσκευής που θα παρακολουθεί άμεσα το χωράφι και τις «ανάγκες» του, στην διάρκεια της καλλιέργειας και θα δίνει σημαντικά δεδομένα που θα βοηθούν στην βελτιστοποίηση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Μια βόλτα στις αβοκαντιές!

Σε ένα βιωματικό ταξίδι, με αιχμή τα αγροτικά προϊόντα δεν θα μπορούσε να λείπει μια επίσκεψη στην κρητική γη.
Η ενημέρωση για το κρητικό αβοκάντο περιελάμβανε και μια βόλτα στις αβοκαντιές του κ. Γιάννη Σιγάλα, εκ των παραγωγών που συνεργάζονται με την Agrocreta.
Σε μια έκταση περίπου 16 στρεμμάτων, ο κ. Σιγάλας καλλιεργεί αβοκάντο από το 2014. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του δύο φορές «οικονομικό μετανάστη» καθώς ήρθε στην Κρήτη αφού αποφάσισε να αφήσει μια καριέρα σε τελείως διαφορετικό τομέα στο εξωτερικό και  επενδύσει εδώ, χωρίς να έχει καμία συγγενική ή άλλη σχέση με το νησί.


Ο κ. Γιάννης Σιγάλας στο κτήμα του


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση