Τα 3 καυτά μέτωπα για τη συμφωνία: πλειστηριασμοί, εργασιακό, ιδιωτικοποιήσεις

Η κυβέρνηση έχει "υποσχεθεί" σύμφωνα με πληροφορίες στους θεσμούς την ψήφιση του νομοσχεδίου έως την προσεχή Παρασκευή

Η μετάφραση των διατάξεων του εφαρμοστικού-"μαμούθ" που οδεύει προς τη Βουλή την άλλη εβδομάδα, ώστε να κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν καλύπτει την τεχνική συμφωνία του Δεκεμβρίου για την 3η αξιολόγηση, είναι το επόμενο βήμα στον δρόμο προς την πολιτική συμφωνία. Έχει ως πρώτο πολιτικό σταθμό το EWG της επόμενης Πέμπτης και επόμενο την υπουργική σύνοδο της 22ας Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση έχει "υποσχεθεί" σύμφωνα με πληροφορίες στους θεσμούς την ψήφιση του νομοσχεδίου έως την προσεχή Παρασκευή και μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθεί το τελικό χρονοδιάγραμμα, αφού ανάμεσα στις δεκάδες διατάξεις διαφόρων υπουργείων που συγκεντρώνονται, περιλαμβάνονται και "αγκάθια", με μεγαλύτερο αυτό του εργασιακού το οποίο αναγκάστηκε να αποσύρει η κυβέρνηση από τη Βουλή τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι η τροπολογία ήταν το πρώτο "προαπαιτούμενο" που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση αμέσως μετά την τεχνική συμφωνία του Eurogroup του Δεκεμβρίου. Εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τη χρήση του συστήματος HELLAS SAT και όριζε μεταξύ άλλων ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας. Αποσύρθηκε εν μέσω εντονότατων αντιδράσεων και μένει τώρα να φανεί πώς θα περάσει πολιτικά την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή.

Υπάρχουν και άλλα δύο μεγάλα μέτωπα που δεν έχουν τόσο σχέση με το νομοθετικό έργο αλλά με την εφαρμογή δεσμεύσεων. Το ένα είναι η "ομαλοποίηση" των πλειστηριασμών με επόμενο κρας τεστ τις πράξεις που έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν το EWG. Οι θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν τους ενδιαφέρει σε πρώτη φάση τόσο το πλήθος  των πράξεων αλλά η "ομαλή" διενέργειά τους σε πανελλαδική κλίμακα και η επέκτασή τους στα χρέη προς το δημόσιο.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι το πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. Οι θεσμοί περιμένουν κινήσεις που να δείχνουν ότι δεν θα χαθεί άλλος χρόνος (ήδη έχει μεταφερθεί για μετά το μνημόνιο και έως το τέλος του 2019 ένα ποσό εσόδων της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ. Και καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις συνδέονται άμεσα με το ύψος του χρέους και το πόσο θα πρέπει να "συνεισφέρουν" οι θεσμοί στην βιωσιμότητά του, η πορεία τους θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Όχι μόνο για τους δανειστές αλλά και για την κυβέρνηση, καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, δεν θέλουν να υπάρξουν αφορμές μέσα στους επόμενους μήνες ότι δεν έγιναν τα "συμφωνηθέντα". 

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ