ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκινάει η συζήτηση για το κορωνο-ομόλογο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τη δημιουργία μιας πιστωτικής γραμμής για την πανδημία

No profile pic

Πραγματοποιείται σήμερα η έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την έγκριση των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, με την ψηφοφορία να διεκπεραιώνεται για πρώτη φορά με την αποστολή μέιλ από τους ευρωβουλευτές. Αργότερα, στις 17:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τρίτη ψηφιακή Σύνοδος Κορυφής. Το θέμα που θα μονοπωλήσει την συζήτηση θα είναι το κορονο-ομόλογο, μετά και την επιστολή των 9 πρωθυπουργών της ΕΕ, μεταξύ και των οποίων και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν  τη δημιουργία μιας πιστωτικής γραμμής για την πανδημία.

Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, σε περίπτωση που από τη συζήτηση προκύψει συμφωνία το επόμενο βήμα είναι να καλέσουν τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης ώστε να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειές του μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Μια τέτοια απόφαση από την Σύνοδο Κορυφής μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χρησιμοποιήσει το τελευταίο όπλο της: Να αγοράσει σχεδόν απεριόριστα ποσά κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος των τελικών νομισματικών συναλλαγών.

«Αυτό θα κρατούσε το κόστος δανεισμού χαμηλό, ενώ τα κράτη μέλη θα ξεπεράσουν τις δαπάνες για να μετριάσουν το οικονομικό σοκ από τον κορονοϊό», εξηγεί το Bloomberg. «Η σύγκληση των ηγετών σήμερα αναμένεται να επισημάνει τις διαιρέσεις τους, ειδικά όταν πρόκειται για πιθανή έκδοση κορονο-ομόλογου. Τέτοιες διαιρέσεις δεν υπονοούν καλά την ικανότητα του μπλοκ να ανταποκρίνεται αν τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ζοφερά». 

Οι ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο μεγαλύτερης βοήθειας για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν τα επισφαλή δάνεια λόγω του ιού, προσθέτοντας πρόσφατα μέτρα που τους επιτρέπουν να αξιοποιούν τα αποθεματικά κεφαλαίου και να περιορίζουν τις προβλέψεις για απώλειες δανείων. Αυτή τη φορά, οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να μετριάσουν το χτύπημα των λογιστικών κανόνων, αν και είναι ένα κομμάτι διχτυού, καθώς θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει την απώλεια εμπιστοσύνης των επενδυτών στις τράπεζες της περιοχής, εάν θεωρηθεί ότι κρύβουν τον πραγματικό κίνδυνο στους ισολογισμούς.

Πηγή:ΕΘΝΟΣ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση