Σοκ από την αυτοκτονία Μαμιδάκη - Πώς οδηγήθηκε στην κατάρρευση η Jetoil

Ο θάνατος του 84χρονου Κρητικού καταδεικνύει την εξαιρετικά δραματικη κατάσταση στην οποία βρίσκεται μεγάλη μερίδα των επιχειρηματιών

Σαν βόμβα έπεσε στον επιχειρηματικό χώρο η είδηση του θανάτου του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της εταιρείας πετρελαιοειδών Jetoil Κυριάκου Μαμιδάκη, ο οποίος, όπως δείχνουν τα στοιχεία αυτοκτόνησε με όπλο.

Για το τραγικό συμβάν διενεργείται προανάκριση. 
Ωστόσο, το γεγονός ότι έρχεται λίγα 24ωρα από τη δημοσιοποίηση της αίτησης για ένταξη στο άρθρο 99, δείχνει ότι πιθανότατα ο επικεφαλής της εταιρείας δεν άντεξε την πτώχευση της εταιρείας του.

 Η οικογένεια Μαμιδάκη ξεκίνησε πριν από περίπου 50 χρόνια κι έφτιαξε έναν πολυσχιδή όμιλο και μια τεράστια περιουσία. Η αυτοκτονία του 84χρονου Μαμιδάκη δείχνει και την εξαιρετικά δραματικη κατάσταση στην οποία βρίσκεται μεγάλη μερίδα των επιχειρηματιών οι οποίοι πνίγονται στα χρέη και βλέπουν τα δημιουργήματά τους να καταρρέουν.

Η τραγωδία έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση της αίτησης για ένταξη στο άρθρο 99 και ουσιαστικά την επισημοποίηση της πτώσης μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών στην Ελλάδα.

Αναφερόμενη στους λόγους που την οδήγησαν στην κατάθεση της αίτησης, η εταιρεία τονίζει την ανάγκη προστασίας από τους πιστωτές της προκειμένου να υλοποιήσει σχέδιο εξυγίανσης.

Αποδίδει τα προβλήματα και τη συσσώρευση συνολικών υποχρεώσεων ύψους 314,5 εκατ. ευρώ προς πιστωτές στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς, που επηρέασε τη ζήτηση στον κλάδο πετρελαιοειδών, καθώς και στη δυστοκία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές της κυρίως μέσω της παροχής εγγυήσεων για την πραγματοποίηση εισαγωγών. Από τις συνολικές υποχρεώσεις της Jetοil ύψους 314,5 εκατ. ευρώ, τα 184 εκατ. είναι προς τις τράπεζες, 87 εκατ. προς προμηθευτές, 2,5 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο, 650.000 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία, 920.000 ευρώ προς τους εργαζομένους, κ.ά.

Τα αδιέξοδα προβλήματα της εταιρείας του κλάδου, που ιδρύθηκε στα τέλη του 1960 από τους αδερφούς Κυριάκο, Γιώργο και Νίκο Μαμιδάκη και εξελίχθηκε μέσα στις επόμενες δεκαετίας στην τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία της εγχώριας αγοράς, ξεκίνησαν εδώ και ένα χρόνο περίπου. Με ένα δίκτυο 600 πρατηρίων, τις μεγαλύτερες μετά τα διυλιστήρια εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ελλάδα και μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα στα Βαλκάνια, κρατούσε μέχρι και προ ενός έτους την πέμπτη θέση της αγοράς.

Τα προβλήματά της είναι γνωστά στην αγορά εδώ και πολύ καιρό και αποδίδονται τόσο στην ύφεση που έχει αφαιρέσει από την αγορά το 30% του τζίρου της, όσο και σε λανθασμένες διαχρονικά εμπορικές επιλογές της διοίκησης της εταιρείας, οι οποίες βεβαίως μπορεί να μην οδηγούσαν στο ίδιο αποτέλεσμα εάν δεν μεσολαβούσε η κρίση.

Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι μεσούσης της κρίσης το 2010, η Jet Oil προχώρησε στην εξαγορά των εταιρειών Dracoil και El Petrol, διευρύνοντας το δίκτυο πρατηρίων της, φορτώθηκε όμως και τα ανοίγματα και τις επισφάλειες των δύο εταιρειών. 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «έχασε» εκατοντάδες πρατήρια σε Πελοπόννησο και Αττική, ενώ περιόρισε την παρουσία της στην Κρήτη. Η κατάθεση της αίτησης στο Πρωτοδικείο έγινε στις 9 Ιουνίου, ενώ η κύρια συζήτηση θα γίνει την 1η Νοεμβρίου.

Στον ισολογισμό του 2014 η εταιρία εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις περίπου 320 εκατ. ευρώ ενώ το προσωπικό που απασχολεί ανέρχεται σε 200 άτομα.

Σήμερα η δραστηριότητά της στη λιανική είναι σχεδόν μηδενική, με τα 600 πρατήριά της να έχουν αλλάξει εμπορικό σήμα, ενώ σταδιακά περιορίστηκαν τους τελευταίους μήνες και οι εξαγωγές στις χώρες των Βαλκανίων. Στο διάστημα του τελευταίου έτους μεσολάβησαν προσπάθειες της διοίκησης για αναζήτηση επενδυτή, οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν. Η αγορά πετρελαιοειδών θεωρούσε εδώ και μήνες την κατάσταση της εταιρείας εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά δεν άφηναν μεγάλα περιθώρια για βελτίωση. 

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, που απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας, ο Κυριάκος Μαμιδάκης υπήρξε ένας ιδιαίτερα δραστήριος επιχειρηματίας και η «ψυχή» της JETOIL. Γιος του Αλέξανδρου και της Ειρήνης Μαμιδάκη, ο Κ. Μαμιδάκης γεννήθηκε στο χωριό Ανώσκελη του νομού Χανίων Κρήτης το 1932. 

Το 1951 αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή και στη συνέχεια παρακολούθησε δια αλληλογραφίας κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE. 

To 1952 άρχισε να εργάζεται στην Εμπορία Πετρελαιοειδών στο πλευρό του θείου του Γ.Ι. Μαμιδάκη. Έχοντας πλέον 16ετή εμπειρία στο χώρο, ιδρύει τον Νοέμβριο του 1968 τη JETOIL μαζί με τους αδελφούς του Γιώργο και Νίκο. 

Επί σειρά ετών υπήρξε ο Πρόεδρος των εταιριών του Ομίλου Αφων Μαμιδάκη –ενός ομίλου που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων με ποικίλες δραστηριότητες τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στη διεθνή. 

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης διατέλεσε παράλληλα Πρόεδρος και άλλων εταιριών του Ομίλου, όπως η ΕΡΜΗΣ ΑΕ (τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) και η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΑΒΕΕ (εταιρία παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου και κρασιού). 

Υπήρξε μέλος του ΣΕΕΠΕ (Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών στην Ελλάδα), το οποίου είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος.

Παράλληλα ήταν μέλος του ΣΕΒ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, μέλος του ΔΣ του Ελληνο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου αλλά και άλλων οργανισμών. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ