ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακοί νομάδες: Εισοδηματικά κριτήρια για άδεια παραμονής

Προκειμένου να δημιουργείται υπολογίσιμο οικονομικό αποτύπωμα, οι σχετικές ρυθμίσεις ορίζουν ως προϋπόθεση ο αιτών να διαθέτει καθαρά μηνιαία έσοδα 3.500 ευρώ

No profile pic

Οφελος της τάξεως του 1,6 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα είχε η Ελλάδα εάν προσείλκυε για μόλις έξι μήνες 100.000 ψηφιακούς νομάδες που επιλέγουν να εργαστούν από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο.

Το ποσό αυτό ή έστω τμήμα του, που προέρχεται από μελέτη του φορέα MIT Enterprise Forum και ισοδυναμεί με εισπράξεις 2,5 εκατομμυρίων τουριστικών αφίξεων για μία εβδομάδα διαμονής, επιδιώκει να διεκδικήσει η Ελλάδα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή. Πρόσφατη ρύθμιση σε, προς ψήφιση, σχέδιο νόμου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προσδιορίζει τη διαδικασία χορήγησης άδειας διαμονής για διάστημα έως 12 μηνών σε πολίτες τρίτων χωρών που επιλέγουν την Ελλάδα για να εργαστούν είτε ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Προκειμένου να δημιουργείται υπολογίσιμο οικονομικό αποτύπωμα, οι σχετικές ρυθμίσεις ορίζουν ως προϋπόθεση ο αιτών να διαθέτει καθαρά μηνιαία έσοδα 3.500 ευρώ, όπως αυτά αποδεικνύονται από τη σύμβαση εργασίας ή τραπεζικό λογαριασμό, εάν πρόκειται για μισθωτό ή αυτοαπασχολούμενο αντίστοιχα. Εάν η αίτηση αφορά τον/τη σύζυγο ή συμβιούντα του πολίτη τρίτης χώρας που επιλέγει την Ελλάδα ως τόπο εργασίας, τότε τα απαιτούμενα μηνιαία έσοδα αυξάνονται σε 4.200 ευρώ (+20%), όπως και κατά 15% για κάθε ανήλικο παιδί. Για την αίτηση που υποβάλλεται στην αρμόδια προξενική αρχή απαιτείται η καταβολή τέλους 75 ευρώ, ενώ οι προς ψήφιση ρυθμίσεις προβλέπουν τη χορήγηση και διετούς άδειας που συνοδεύεται με παράβολο 1.000 ευρώ. Οσοι εγκαθίστανται ως ψηφιακοί νομάδες απαγορεύεται να εργάζονται στην Ελλάδα, ενώ με στόχο να μην επιβαρύνουν το εθνικό σύστημα υγείας θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν πλήρη ασφάλεια ασθένειας.

Η αγορά των ατόμων που εργάζονται από απόσταση με απαραίτητο εξοπλισμό έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και προϋπόθεση μια καλής ποιότητας και προσιτά οικονομική σύνδεση στο Διαδίκτυο, όπως και ένα φιλόξενο περιβάλλον, είναι διαρκώς αυξανόμενη. Στις ΗΠΑ, το 2020 οι εργαζόμενοι που αυτοπροσδιορίζονται ως ψηφιακοί νομάδες αυξήθηκαν σε περίπου 11 εκατομμύρια από 7,3 εκατ. το 2019, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας MBO Partners. Παγκοσμίως, ξένη ταξιδιωτική ιστοσελίδα τοποθετεί σε 35 εκατ. τον πληθυσμό των ψηφιακών νομάδων, οι οποίοι υπολογίζεται ότι δαπανούν συνολικά περίπου 670 δισ. ευρώ ετησίως, διαθέτοντας, κατά μέσον όρο, μηνιαίο εισόδημα της τάξεως των 1.600 ευρώ. Κατά την ίδια ανάλυση, επτά στους δέκα εργαζομένους – νομάδες διαμένουν, κατά μέσον όρο, από τρεις έως έξι μήνες στην ίδια περιοχή, με την πλειονότητα αυτών να είναι αυτοαπασχολούμενοι. Από αυτούς ένας στους δύο δραστηριοποιείται στην Πληροφορική, στο ψηφιακό μάρκετινγκ ή στη συγγραφή κειμένων.

Ουσιαστικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων είναι η ταχύτητα και το κόστος της σύνδεσης στο Διαδίκτυο, όπως και το ύψος του ενοικίου. Παρότι τα τελευταία χρόνια η ποιότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών έχει βελτιωθεί σημαντικά, οι πάροχοι προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα τηλεπικοινωνιών και το κόστος στέγασης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 50ή θέση σε σύνολο 85 χωρών στον δείκτη για τον ψηφιακό νομαδισμό της βρετανικής εταιρείας circleloop. Στην πρώτη πεντάδα ανήκουν ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία, η Ρουμανία, η Σουηδία και η Δανία.


Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock

Πηγή:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση