ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Πρωταθλήτρια" η Κρήτη στην παραβατικότητα επιχειρήσεων!

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις εφόδους της ΥΕΔΔΕ Ηρακλείου η παραβατικότητα έφτασε το απίστευτο 67%!

"Πρωταθλήτρια" η Κρήτη στην παραβατικότητα επιχειρήσεων!

Η φοροδιαφυγή αν και μειωμένη, συνεχίζει.

Θα πίστευε κανείς ότι τα ηλεκτρονικά «εργαλεία» ελέγχου, οι πολυπληθείς βάσεις δεδομένων, οι «μαύρες» λίστες και οι βαριές «καμπάνες», θα αποθάρρυναν όσους σκέπτονται να κρύψουν εισοδήματα κάτω από τη μύτη της εφορίας. Κι όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. 

Η αλήθεια είναι οι ετήσιες απώλειες 5-6 δισ ευρώ από τα δυνητικά έσοδα ΦΠΑ έχουν περιοριστεί σημαντικά (γύρω στα 2,5 δισ ευρώ υπολογίζεται πλέον η “τρύπα”) κυρίως λόγω της εντυπωσιακής αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ωστόσο ακόμα κι έτσι η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών κρατών, με τα υψηλότερα ποσοστά απωλειών ΦΠΑ.  

Πού χτυπάει κόκκινο η φοροδιαφυγή

Ελεγκτικά κλιμάκια της ΑΑΔΕ ετοιμάζονται να “σαρώσουν” τους δημοφιλείς προορισμούς που επικρατεί το αδιαχώρητο για τις ημέρες του Πάσχα, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται το Επιχειρησιακό Σχέδιο για τους θερινούς ελέγχους. Το μόνο σίγουρο είναι υπάρχει πληθώρα στοιχείων για απολύτως στοχευμένες εφόδους σε κλάδους ή κι επιχειρήσεις, όπου τα ποσοστά φοροδιαφυγής χτυπάνε “κόκκινο”, φτάνοντας ή ξεπερνώντας το 50%. 

Τα απολογιστικά στοιχεία των προηγούμενων μηνών είναι εκκωφαντικά, καθώς επιβεβαιώνουν πως από τη στιγμή που οι έλεγχοι έπαψαν να γίνονται στα “τυφλά”, η αποτελεσματικότητα τους έχει ανέβει κατακόρυφα.  

Διενεργήθηκαν συνολικά 19.450 έλεγχοι από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών, υπερκαλύπτοντας τον ετήσιο στόχο των 13.500 ελέγχων. Κατά τους ελέγχους αυτούς εντοπίσθηκαν παραβάσεις σε 8.808 επιχειρήσεις, με την εντοπισθείσα παραβατικότητα να ανέρχεται σε 45,3%, έναντι στόχου 30%!  

«Τέρατα» και «λαβράκια» από τους ελέγχους

Υπάρχουν όμως και χειρότερα, καθώς από τους επιτόπιους ελέγχους προέκυψαν... τέρατα. Οι ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι βασίστηκαν σε αξιοποίηση πληροφοριών και στοχεύσεων και αφορούσαν σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης. 

Διενεργήθηκαν 1.637 έλεγχοι έναντι στόχου 1.000, κατά τους οποίους προέκυψαν παραβάσεις σε 822 επιχειρήσεις, με την εντοπισθείσα παραβατικότητα να ανέρχεται σε 50,2%. Ειδικά όσον αφορά στις εφόδους της ΥΕΔΔΕ Ηρακλείου Κρήτης, η παραβατικότητα έφτασε το απίστευτο 67%!

“Λαβράκια” ξετρύπωσαν και τα κλιμάκια των εφοριών- ελεγκτικών κέντρων, που πραγματοποίησαν επιτόπιους ελέγχους. Ολοκλήρωσαν συνολικά 59.676 μερικούς επιτόπιους ελέγχους, έναντι στόχου 43.000, με το μέσο ποσοστό παραβατικότητας να διαμορφώνεται σε 18,8%. 

Οι «πρωταθλητές» της φοροδιαφυγής

Ποιοι αναδείχθηκαν... πρωταθλητές φοροδιαφυγής; Από το σύνολο των διενεργηθέντων ελέγχων, 25.964 έγιναν σε επιχειρήσεις εστίασης –διασκέδασης και 17.198 έλεγχοι σε εμπορικές επιχειρήσεις, με τη μέση εντοπισθείσα παραβατικότητα να διαμορφώνεται σε 17,4% και 15,7% αντίστοιχα.

Το υψηλότερο ποσοστό παραβατικότητας εντοπίζεται, όμως, στους ελέγχους επιχειρήσεων δραστηριοτήτων υγείας (56,2% παραβατικότητας επί συνόλου 473 ελέγχων). 

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό παραβατικότητας (28,1%) σε 5.993 ελέγχους και ακολουθούν η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην οποία πραγματοποιήθηκαν 2.405 έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 26,4% αυτών και η περιφέρεια Ιονίων νήσων με το ποσοστό εντοπισθείσας παραβατικότητας να ανέρχεται σε 24,7% σε σύνολο 4.197 ελέγχων. Το χαμηλότερο ποσοστό παραβατικότητας (11,04%) εντοπίστηκε στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου πραγματοποιήθηκαν 2.499 έλεγχοι.

Πηγή:iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση