ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς παράταση η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Σχεδιάζεται να δοθεί περιθώριο απογραφής μέχρι το τέλος του χρόνου

Προς παράταση η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Προς παράταση για τουλάχιστον έναν μήνα, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, οδεύει η διαδικασία της απογραφής, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει η επέκταση της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους κλάδους.

Βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική",  απομένει ακόμα μία εβδομάδα έως τις 30 Νοεμβρίου για να απογραφούν όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους. Έως τώρα πάντως διαπιστώνεται ότι η διαδικασία παρουσιάζει καθυστερήσεις και πλέον στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται και το ενδεχόμενο της μηνιαίας παράτασης, σε μια προσπάθεια να δοθεί λίγο παραπάνω χρόνος στις επιχειρήσεις ώστε να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι το μοντέλο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας ήρθε για να μείνει, συνεπώς το σύνολο των επιχειρήσεων αργά ή γρήγορα θα πρέπει να συμβαδίσει με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Εν συνεχεία, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η απογραφή των εργαζομένων, ο προγραμματισμός του υπουργείου Εργασίας θέλει να εκκινεί η διαδικασία της διαβούλευσης με τους κλάδους που θα μπουν «στην πρώτη γραμμή» ώστε να εφαρμοστεί σε αυτούς η Ψηφιακή Κάρτα. Κάτι που σημαίνει πλήρης καταγραφή του ωραρίου, με την ακριβή ώρα εισόδου και εξόδου του εργαζόμενου από την εργασία του, στο πλαίσιο της αποφυγής υπερεργασίας ή υπερωρίας χωρίς την καταβολή της ανάλογης πρόσθετης αμοιβής.

Οι κλάδοι που έχουν επιλεχθεί για να ακολουθήσουν τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ άνω των 250 ατόμων, που ήδη έχουν ενταχθεί στη διαδικασία, είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι εταιρίες security, οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία, η εστίαση και ο τουρισμός.

Η πλήρης εφαρμογή

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί είναι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι να έχουν καταφέρει να μπουν στη διαδικασία οι ανωτέρω κλάδοι και ειδικά για τον τουρισμό και την εστίαση το νέο μοντέλο να λειτουργήσει πριν από την έναρξη της επόμενης θερινής τουριστικής περιόδου.

Η αρχική εικόνα που έχει πάντως αποκομίσει το υπουργείο Εργασίας από τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ είναι άκρως θετική. Η κάλυψη υπερβαίνει το 95% του συνόλου, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 130.000 εργαζόμενοι καθημερινά κάνουν χρήση της κάρτας τους. Ήδη σε μια σειρά από παρατυπίες που είχαν διαπιστωθεί το προηγούμενο διάστημα παρατηρείται ότι έχει επέλθει ομαλότητα, κάτι που σημαίνει ότι η Ψηφιακή Κάρτα έχει αποφέρει κάποια πρώτα θετικά αποτελέσματα. Άλλωστε τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά (10.500 ευρώ στην επιχείρηση για κάθε εργαζόμενο που θα εντοπιστεί ότι δεν έγινε χρήση της κάρτας), κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να είναι διπλά προσεχτικές για να αποφύγουν τυχόν λάθη που θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα.

Φόβος και άγνοια

Παράγοντες της αγοράς διαπιστώνουν πάντως ότι επικρατεί φόβος, αλλά και άγνοια κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης σε μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλα τα Επιμελητήρια της χώρας ζητούν μετ’ επιτάσεως να πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες, έτσι ώστε να μπορέσουν τα μέλη τους να μάθουν καλύτερα πώς θα λειτουργεί εφεξής η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία από αυτές τις ημερίδες που διοργανώθηκε από την Epsilon Net σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την περασμένη Τρίτη, υπήρξαν πάνω από 3.500 αιτήσεις συμμετοχής, κυρίως από λογιστές και από στελέχη επιχειρήσεων, αριθμός πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα.

Πηγή:naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση