ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβλήματα στην καλλιέργεια τομάτας

Οι βιοδιεγέρτες και η σωστή λίπανση αποτελούν το “οπλοστάσιο” του παραγωγού για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπισή τους

Προβλήματα στην καλλιέργεια τομάτας

Η λαχταριστή, κόκκινη τομάτα, αυτό το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής με την υψηλή διατροφική της αξία και τις πλούσιες αντιοξειδωτικές της ουσίες, είναι αναμφισβήτητα ο “βασιλιάς” των κηπευτικών, με τους νόστιμους, ζουμερούς καρπούς που «απογειώνουν» τις σαλάτες και τα διάφορα μεσογειακά πιάτα!

Η παραγωγή της τομάτας στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη με το παραγόμενο προϊόν να έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλές στους καταναλωτές του νησιού και όχι μόνο. Άλλωστε, η επιτραπέζια τομάτα θεωρείται, και είναι, το πιο σημαντικό καλλιεργούμενο λαχανικό στη χώρα μας που παράγεται σε υπαίθριες καλλιέργειες αλλά κυρίως στα θερμοκήπια. 

Οι παραγωγοί, λοιπόν, καθώς ετοιμάζονται για την υπό κάλυψη καλλιέργεια της επιτραπέζιας τομάτας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά προβλημάτων.  Στο “οπλοστάσιο” τους για την παραγωγή καλοσχηματισμένης, στρογγυλής και χωρίς γωνίες τομάτας που είναι και το ζητούμενο, συγκαταλέγονται οι βιοδιεγέρτες, που μετατρέπονται σε ένα ισχυρό πλεονέκτημα για  ποιοτική σοδειά. Βεβαίως δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται, η αξία της σωστής, ορθολογικής λίπανσης της καλλιέργειας και η παροχή συμβουλευτικής  από τους ειδικούς. Ποια είναι, όμως, τα προβλήματα αυτά;

Αντιμετωπίζοντας το “κακό γέμισμα”

Η καλοσχηματισμένη, στρογγυλή τομάτα δεν είναι μόνο ελκυστική στο μάτι του καταναλωτή. Αποτελεί, επίσης, ένδειξη καλής ποιότητας, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η καλή τομάτα μπορεί να συντηρηθεί περισσότερο χρονικό διάστημα, δεν είναι ευάλωτη στη μεταφορά και διατηρεί σε άριστη κατάσταση τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της. Συχνά, ωστόσο, και μολονότι τα ωφέλιμα έντομα, οι βομβίνοι εν προκειμένω, συμβάλλουν στην επικονίαση των ανθών τους χειμερινούς μήνες χωρίς τη χρήση ορμονών, προκύπτουν κάποιες φορές τομάτες με γωνιώδες σχήμα. Πρόκειται για το φαινόμενο εκείνο που οι ίδιοι οι παραγωγοί αποκαλούν με τον όρο “κακό γέμισμα”. Οι παράγοντες που ευθύνονται γι’ αυτό σχετίζονται με τις χαμηλές θερμοκρασίες, το υψηλό φορτίο στα φυτά, ή ακόμη και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους στη θρέψη. Για την αντιμετώπιση του γωνιώδους, “κακού” σχήματος της τομάτας, μια καλή συμβουλή για τους παραγωγούς είναι να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη ρύθμιση του κλίματος στο θερμοκήπιό τους και φυσικά να φροντίσουν την ορθολογική λίπανση της καλλιέργειας τους. 

Η αργή ανάπτυξη του καρπού

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των καλλιεργητών, κυρίως επειδή αντιμετωπίζεται δύσκολα. Η βραδύτητα αυτή στην ανάπτυξη της τομάτας σε συνδυασμό με το μικρό σχήμα του τελικού προϊόντος επιφέρει συνήθως οικονομικές συνέπειες επηρεάζοντας έτσι ολόκληρη την παραγωγή. Η ρίζα του συγκεκριμένου προβλήματος εντοπίζεται στην ανεπαρκή λίπανση της καλλιέργειας, στην πλημμελή χορήγηση θρεπτικών στοιχείων, στην ενδεχόμενη υψηλή αλατότητα του εδάφους ή στις ελλιπείς γνώσεις του παραγωγού  πάνω στα χαρακτηριστικά των υβριδίων που καλλιεργεί.

τομάτες

Οι καιρικές συνθήκες: ο απρόβλεπτος παράγοντας

Οι καιρικές συνθήκες είναι πάντα ένας ιδιαίτερα απρόβλεπτος παράγοντας για τους παραγωγούς, κι αυτό γιατί μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την καλλιέργεια, ακόμη και να επιδεινώσουν άλλα υφιστάμενα προβλήματα. Οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία, η έλλειψη ηλιοφάνειας, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορούν για παράδειγμα να επηρεάσουν το μεγάλωμα του καρπού και να προκαλέσουν ανά περίσταση σημαντική ζημιά στην παραγωγή. Για τον λόγο αυτό προβάλλει ως αναγκαιότητα η σωστή ρύθμιση του κλίματος στο εσωτερικό του θερμοκηπίου, ενώ στην περίπτωση της υπαίθριας τομάτας το «κλειδί» είναι η ενίσχυση του ίδιου του φυτού. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που η σωστή ρύθμιση του κλίματος στο θερμοκήπιο δεν είναι εφικτή ή οι καιρικές συνθήκες είναι πραγματικά αντίξοες; Πώς θα μπορέσουν οι παραγωγοί να ενισχύσουν τα φυτά τους με τρόπο αποτελεσματικό και εγγυημένο

Η απάντηση είναι με τους βιοδιεγέρτες, η εφαρμογή των οποίων ενισχύει την αντοχή του φυτού απέναντι στο λεγόμενο “αβιοτικό στρες” που του προκαλούν οι πολύ υψηλές ή οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η έντονη ηλιακή ακτινοβολία, η υπερβολική υγρασία ή η παρατεταμένη ξηρασία. Τα φυτά, όπως όλοι οι έμβιοι πολυκύτταροι οργανισμοί αναπτύσσουν μηχανισμούς άμυνας για να αντιμετωπίσουν τις αβιοτικές καταπονήσεις. Αυτήν, ακριβώς, την αντοχή έρχονται να ενισχύσουν οι βιοδιεγέρτες, ώστε τα φυτά να μπορέσουν να αναπτυχθούν και εν τέλει να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Θα μπορούσε κανείς να πει, σε έναν παραλληλισμό, ότι μοιάζουν με τα εμβόλια ή τα σκευάσματα που ενισχύουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε σοβαρές ασθένειες. 

Οι βιοδιεγέρτες είναι το αποτέλεσμα της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας και μπορούν πραγματικά να αποδειχθούν ευεργετικοί για τα φυτά, συμβάλλοντας στην παραγωγή μιας καλής, ποιοτικής σοδειάς για τον παραγωγό. 

τομάτες

Η AgriSC έχει επενδύσει σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς της στους βιοδιεγέρτες, προσφέροντας έτσι στον καλλιεργητή ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τη βέλτιστη παραγωγή. Οι εξειδικευμένοι συνεργάτες της παρέχουν εξατομικευμένη συμβουλευτική για την ορθή χρήση των βιοδιεγερτών, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε καλλιέργειας. Απευθυνθείτε στην AgriSC, για περισσότερες πληροφορίες:

Τηλέφωνο: 2810 – 250850

Ιστοσελίδα: https://agrisc.gr/

Διαβάστε επίσης:

Αντέχουν τα φυτά στο κρύο;

Φουζάριο: Ο μύκητας που μπορεί να απειλήσει τα κηπευτικά σας

Η βασική λίπανση στο θερμοκήπιο - Το έδαφος του θερμοκηπίου, νέες φυτεύσεις και τι να προσέξουμε

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση