Πιλοτικές πτήσεις τον Οκτώβριο, σε μικρή κλίμακα, ως πρόβα τζενεράλε για δραστηριοποίηση από την ερχόμενη άνοιξη, θα επιδιώξουν να κάνουν τα υδροπλάνα, για τα οποία ούτε το 2020 ήταν τελικά η χρονιά τους, λόγω κορονοϊού.
Ήδη με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που συνυπέγραψαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ορίσθηκε το ύψος των τελών υδατοδρομίου, 5 ευρώ ανά επιβάτη υπέρ του Δημοσίου, που θα καταβάλλει η εταιρεία αεροσκαφών που πραγματοποιεί πτήσεις, καθώς και οι εξαιρέσεις καταβολής του υπέρ της εξυπηρέτησης της νησιωτικής Ελλάδας.
Το τέλος αυτό επιβάλλεται στα εισιτήρια των επιβατών και εισπράττεται με ευθύνη αυτών που εκδίδουν τα εισιτήρια, είτε πρόκειται για αεροπορικές εταιρίες είτε για τα συνεργαζόμενα με αυτές τουριστικά ή ναυτικά πρακτορεία και συναφείς επιχειρήσεις.
Από την επιβολή του τέλους αυτού απαλλάσσονται παιδιά έως πέντε ετών, ασθενείς και οι συνοδοί τους, των οποίων η μεταφορά πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΑΒ, τις Ένοπλες Δυνάμεις ή νόμιμα αδειοδοτημένους φορείς αεροδιακομιδής στο πλαίσιο διενέργειας εκτάκτων πτήσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά για απαλλαγή του τέλους γίνεται για επιβάτες οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών Σάμου, Λέσβου, Κω, Χίου και Λέρου, για δρομολόγια από και προς τους συγκεκριμένους προορισμούς, αλλά και για επιβάτες μόνιμους κατοίκους των νησιών με μόνιμο πληθυσμό λιγότερο των 2.000 κατοίκων. Η πιστοποίηση της ιδιότητας του μόνιμου κατοίκου θα πραγματοποιείται με την επίδειξη της κάρτας Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη (ΜΑΝ) που χορηγείται στους δικαιούχους από το πληροφοριακό σύστημα του Μεταφορικού Ισοδύναμου.