ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα ισχύσει εκ νέου η ρύθμιση οφειλών της εφορίας που χάσατε
Ποιους αφορά το μέτρο - Αναλυτικά παραδείγματα
Αναβιώνουν παλαιές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν από το 2015, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους τις έχασαν να επανενταχθούν.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που είναι σε δημόσια διαβούλευση οι οφειλέτες θα μπορούν να επανενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24-48, δόσεων στις ειδικές ρυθμίσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης (72 δόσεις) καθώς και στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων.
Η ρύθμιση παρέχεται με αυστηρές προϋποθέσεις και εφόσον εξοφληθούν προηγούμενες δόσεις μέχρι τις 31 Μαΐου.
Μάλιστα η φορολογική διοίκηση θα υπολογίσει στη ρύθμιση ποσά που τυχόν έχουν καταβληθεί εκπρόθεσμα, ποσά που παρακρατήθηκαν για το χρέος του οφειλέτη από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, καθώς και ποσά από επιστροφές φόρου. Επί της ουσίας τα ποσά αυτά θα μειώσουν το ποσό της οφειλής μέσω όμως της ρύθμισης που έχασαν εφόσον επανενταχθούν.
Μετά την πληρωμή ή τους συμψηφισμούς θα βγει νέο δοσολόγιο από την εφορία για τις δόσεις που απομένουν.
Ποιους αφορούν
1) οφειλέτες που απώλεσαν οποιανδήποτε ρύθμιση τμηματικής καταβολής χρεών τους, επειδή δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα περισσότερες από μία μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης. Πρόκειται ειδικότερα για περιπτώσεις οφειλετών, οι οποίοι αφού είχαν απολέσει τις ρυθμίσεις τους:
α) είτε με δική τους πρωτοβουλία πλήρωσαν εκπρόθεσμα δύο ή περισσότερες δόσεις των ρυθμίσεών τους, αγνοώντας ότι τις είχαν απολέσει,
β) είτε τους δεσμεύτηκαν από τη Φορολογική Διοίκηση ποσά επιστροφών φόρου που δικαιούνταν,
γ) είτε τούς παρακρατήθηκαν χρηματικά ποσά από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
2) Οφειλέτες που ρύθμισαν χρέη τους με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων αλλά απώλεσαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση είτε επειδή δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις προβλεπόμενες φορολογικές δηλώσεις είτε επειδή δεν εξόφλησαν εμπρόθεσμα ή δεν τακτοποίησαν με νέες ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής νεότερες οφειλές τους που προέκυψαν.
3. Σε οφειλέτες φόρων και άλλων χρεών προς το Δημόσιο, οι οποίοι εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων αλλά τις έχασαν είτε επειδή δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις προβλεπόμενες φορολογικές δηλώσεις είτε επειδή δεν τακτοποίησαν εγκαίρως άλλες οφειλές τους που προέκυψαν.
Επιπρόσθετα, με το σχέδιο νόμου εξορθολογίζονται οι κανόνες που αφορούν στην απώλεια των ρυθμίσεων. Σήμερα, η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, που, εάν δημιουργηθούν για έστω και μια ημέρα, συνεπάγονται απώλεια της ρύθμισης. Με τις διατάξεις που έχουν τεθεί σε διαβούλευση, δίνεται η δυνατότητα πληρωμής των παραπάνω και η τακτοποίηση των οφειλών που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση εντός 3 μηνών προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ρύθμισης και συγκεκριμένα :
-Έχουν υποβάλει τις ανωτέρω δηλώσεις εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024.
-Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.
Για παράδειγμα
1. Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης των 120 δόσεων έχασε πέντε δόσεις των 300 ευρώ, εφόσον πληρώσει εφάπαξ το ποσό των 1.500 μπορεί να επανενταχθεί στη ρύθμιση.
2. Στην περίπτωση που φορολογούμενος εκποίησε περιουσιακό στοιχεία αξίας 80.000 ευρώ και η οφειλή του προς το δημόσιο ανέρχεται στο ποσό των 200.000 ευρώ. ΤΑ πρώτα χρόνια της ρύθμιση κατέβαλε συνολικά 50.000 ευρώ αλλά μετά την έχασε. Το ποσό των 80.000 θα συνυπολογιστεί στη ρύθμιση. Συνολικά θα έχει καταβάλει 130.000 ευρώ και απομένουν 70.000 ευρώ χρέος. Θα βγει νέο δοσολόγιο για τις δόσεις που απομένουν.