ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς λειτουργεί το «Οικογενειακό Συμβούλιο»;
Αυτό που είναι απαραίτητο να συμβεί κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, είναι η αξιολόγηση των γεγονότων στην πραγματική τους διάσταση.
SHARE:
Γράφει ο Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου*
Αν και κάθε οικογένεια έχει τη δική της ιδιοσυγκρασία, αξίες, ήθη και έθιμα, έχουν καταγραφεί μερικοί γενικοί κανόνες οι οποίοι ισχύουν για την πλειονότητα των οικογενειών που επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα Οικογενειακό Συμβούλιο.
1ος κανόνας: Βρείτε τα, συνεννοηθείτε δηλαδή μεταξύ σας χωρίς να υπάρχει ένα «αφεντικό».
Οι γονείς θεωρούνται συνήθως ως οι «προϊστάμενοι», κάτι σαν τα αφεντικά στις επιχειρήσεις, αλλά στο «Οικογενειακό Συμβούλιο», είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι οι ηγέτες μιας ομάδας. Όμως, είναι απαραίτητο όλα τα μέλη της οικογένειας να αισθανθούν ελεύθερα να εκφραστούν και να έχουν τις δικές τους συνεισφορές στις αποφάσεις ολόκληρης της οικογένειας για τα θέματα που συζητούνται κατά τις συνεδριάσεις του. Κάθε ομάδα και κάθε δραστηριότητα απαιτεί ηγεσία και καθοδήγηση για να επιτύχει τους επιθυμητούς στόχους, αλλά η προσέγγιση της ύπαρξης ενός «αφεντικού» κατά τη λειτουργία του «Οικογενειακού Συμβουλίου» πρέπει να αποφευχθεί.
2ος κανόνας: Περιμένετε να υπάρχει σύγκρουση.
Η σύγκρουση μεταξύ των μελών της οικογένειας πρέπει να αναμένεται κατά τις συνεδριάσεις του «Οικογενειακού Συμβουλίου». Η ιδέα δεν είναι ν' αρχίσει η συνάντηση της οικογένειας με συμφωνία, αλλά να τελειώσει με συμφωνία. Τις περισσότερες φορές η σύγκρουση θεωρείται κακό πράγμα, αλλά πάντα αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της συζήτησης που απαιτείται να γίνει μεταξύ των μελών της οικογένειας, για να βρεθεί η καλύτερη λύση στο κάθε πρόβλημα. Συνειδητοποιήστε ότι μερικές φορές η σύγκρουση τις περισσότερες φορές είναι κρυμμένη κάτω από το «χαλί»: ο πατέρας έχει ένα κρύωμα, η μητέρα είχε μια δύσκολη μέρα, ή τα παιδιά έχουν τσακωθεί μεταξύ τους. Οπότε η σύγκρουση είναι πιο εύκολο να συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, οι συγκρούσεις και οι διαφορές είναι μέρος της ζωής και η αποδοχή αυτού του γεγονότος μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του «Οικογενειακού Συμβουλίου».
3ος κανόνας: Ακούστε προσεκτικά όλους.
Η ενεργητική ακρόαση είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κανόνας των ανθρώπινων σχέσεων. Πρέπει ν' ακούτε όχι μόνο με τα αυτιά σας, αλλά και με την καρδιά σας, προκειμένου να κατανοηθεί και να γίνει κτήμα μας η πραγματική έννοια αυτού που ο άλλος λέει. Ένας ακόμη παράγοντας στο άκουσμα του άλλου είναι το ανοικτό μυαλό. Εάν ο καθένας μας έχει ήδη αποφασίσει πριν συζητήσει, δεν μπορεί ν' ακούσει πραγματικά τι έχουν να πουν οι άλλοι. Ο καθένας πρέπει να ακούσει κάτι νέο, κάτι που κανένας δεν είχε σκεφτεί πριν. Για όλ’ αυτά πρέπει οι πάντες να ακούνε προσεκτικά όλους όσους συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του «Οικογενειακού Συμβουλίου».
4ος κανόνας: Επιδιώξτε τη συμφωνία.
Ακόμα και όταν υπάρχουν διαφορές στις απόψεις των μελών για ένα ζήτημα, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Μερικοί τρόποι επίτευξης συμφωνίας είναι:
• Κυριαρχία: ένας ή δύο άνθρωποι καθορίζουν τι γίνεται.
• Συμβιβασμός: κάποιος ενδίδει.
• Πλειοψηφία: εκείνοι που διαφωνούν ξεπερνιούνται αριθμητικώς.
• Συναίνεση: η ομάδα βρίσκει μια λύση για την οποία όλοι τελικά αισθάνονται καλά.
5ος κανόνας: Βρείτε τις αλήθειες ή τα δεδομένα.
Αυτό που είναι απαραίτητο να συμβεί κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, είναι η αξιολόγηση των γεγονότων στην πραγματική τους διάσταση. Παραδείγματος χάριν, υποθέστε ότι μια οικογένεια προσπαθεί ν’ αποφασίσει σχετικά μ' ένα σχέδιο για ένα εργοστάσιο ή μια αποθήκη. Εάν το ένα σχέδιο δεν ταιριάζει στο οικόπεδο και το άλλο σχέδιο κοστίζει πάρα πολύ, τα ίδια τα γεγονότα τελικά είναι αυτά που καθορίζουν την απόφαση.
6ος κανόνας: Δεχτείτε τα συναισθήματα των άλλων.
Θυμηθείτε ότι τα συναισθήματα είναι σημαντικά όταν λαμβάνουμε αποφάσεις, ακόμα κι όταν φαίνεται να μην έχουν καμία λογική βάση. Το πρόβλημα δεν χρειάζεται να είναι μεταξύ της λογικής και του συναισθήματος. Ζητούμενο πάντα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας ισορροπίας μεταξύ των δύο.
Στο πλαίσιο αυτό, συνήθως, οι συναντήσεις του Οικογενειακού Συμβουλίου ασχολούνται με πλήθος θεμάτων που αφορούν στην οικογενειακή επιχείρηση, και τα οποία προφανώς έχουν επιπτώσεις και στην οικογένεια και στην οικογένεια.
Αρκετά από τα θέματα αυτά, θα τα παρουσιάσουμε την επόμενη Παρασκευή!
*Ο Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου, είναι Γενικός Διευθυντής του «ΙΝΣΒΕ», συγγραφέας του πρακτικού οδηγού: «Προετοιμάζοντας τη διαδοχή: πρακτικός οδηγός για προνοητικές οικογενειακές επιχειρήσεις»