ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτικές πρωτοβουλίες Τσίπρα - Τσακαλώτου για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους ηγέτες των δανειστών αποφασίστηκαν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μαξίμου

No profile pic

Επαφές με ηγέτες των δανειστών για πολιτική λύση στα θέματα που δημιουργούν αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ώστε να υπάρξει τεχνική συμφωνία ή –το πιθανότερο- να εκφραστεί ικανοποίηση για την πρόοδο έχοντας συμφωνηθεί το μεγαλύτερο μέρος του LSA. 

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να έχει επαφές με σημαντικούς ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι στο τέλος της εβδομάδος πραγματοποιείται στο Βερολίνο η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των G20, υπό την προεδρία του Β. Σόιμπλε.

Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους ηγέτες των δανειστών αποφασίστηκαν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Ιδού γιατί επιμένει το ΔΝΤ στις ομαδικές απολύσεις - Η λίστα με τις 19 ΔΕΚΟ του… υπερταμείου

Στις συσκέψεις σημειώθηκαν τα δυο μεγάλα αδιέξοδα που υπάρχουν:

Πρώτον, στα εργασιακά όπου η απόσταση κυβέρνησης- ΔΝΤ (αλλά και ευρωπαϊκών θεσμών) θεωρείται μη γεφυρώσιμη, καθώς οι δανειστές επιμένουν σε όλες τις απαιτήσεις τους: Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, στο λοκ άουτ και στη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων- θέματα που η κυβέρνηση αρνείται και να συζητήσει. 

Δεύτερον, στα αντίμετρα, με τους δανειστές να απορρίπτουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και να απαιτούν μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα των φυσικών προσώπων. Παράλληλα δεν βλέπουν με καλό μάτι ούτε τις μειώσεις συντελεστών του ΦΠΑ στην ενέργεια και μετάταξη των τροφίμων από τον υψηλό συντελεστή στον μεσαίο.

Επιπλέον το ΔΝΤ πιέζει οι περικοπές στο ασφαλιστικό να εφαρμοστούν στο σύνολό τους το 2020, ενώ η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου , τριετία ή πενταετία, όπως είχε συζητηθεί και στο τελευταίο Eurogroup. 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά συμφωνήσει σε συνολικό πακέτο μέτρων (άρα και αντισταθμιστικών, όπως επιμένει) 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ: το 1% από μείωση του αφορολογήτου το 2019 και το 1% από τη μείωση των συντάξεων το 2020.

Είναι σαφές ότι τα συγκεκριμένα μέτρα οριακά περνούν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τα υπόλοιπα πολύ δύσκολα θα μπορέσει το Μαξίμου να τα φέρει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση