ΚΡΗΤΗ
Ζουν με το φόβο της πλημμύρας σε Γιόφυρο και Αμμουδάρα
Το φαινόμενο της υποχρηματοδότησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζουν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς
Η παρατεταμένη ανομβρία στην ανατολική Κρήτη και δη στο Ηράκλειο, μία «ανάσα» πριν τα μέσα Νοεμβρίου, του άλλοτε πιο βροχερού μήνα του χρόνου, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε πολίτες και τοπικές αρχές.
Οι αναγνώστες του Cretalive εκφράζουν φόβο και ανησυχία για το τι θα γίνει στα ποτάμια του Ηρακλείου εάν ρίξει μία δυνατή βροχή. Ο Γιόφυρος, ο Καρτερός αλλά και στην περιοχή της Αμμουδάρας οι πολίτες όσο επιθυμούν βροχοπτώσεις, γιατί αναγνωρίζουν το φαινόμενο της ξηρασίας και της λειψυδρίας, άλλο τόσο τρέμουν μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ξαφνικής ισχυρής νεροποντής που μπορεί να φέρει πλημμύρες.
Χαρακτηριστικά, αναγνώστρια εκφράζει την έκδηλη αγωνία της, λέγοντας πως «στη φωτογραφία φαίνεται ο ο ακαθάριστος Γιόφυρος ποταμός στο ύψος της γέφυρας πριν το Παγκρήτιο στάδιο. Αναλογιστείτε να βρέξει το 1/10 από ότι έβρεξε στην πρόσφατη καταστροφή στην Ισπανία; Παρακαλώ ας μεριμνήσουν οι αρμόδιοι άμεσα γιατί καλύτερα να τρέξουν τώρα παρά μετά που θα πλημμυρίσουν σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή του Γιοφύρου ποταμού...».
Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, και Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, έχουν μιλήσει ήδη στο Cretalive τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός πως μελέτες υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει η ανάλογη κρατική χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος ώστε να προχωρήσουν σε υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων.
Κάτι ανάλογο επισημαίνουν με δηλώσεις τους τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Γιάννης Τσαπάκος, όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Γιώργος Καραντινός, εστιάζοντας στον "στραγγαλισμό" που υφίσταται η Τοπική Αυτοδιοίκηση από το κεντρικό κράτος σε σχέση με την έλλειψη χρηματοδότησης.
Σχετικά τώρα με τον ποταμό Γιόφυρο, για τον οποίο αναγνώστες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, ο κ. Τσαπάκος εξηγεί ότι η Υπηρεσία έχει προβεί σε επιτόπιες αυτοψίες κι «έχουν γίνει ήδη στοχευμένες παρεμβάσεις και καθαρισμοί όπου χρειάζεται. Όπου υπάρχει βλάστηση στα πρανή δε συνεπάγεται ότι υπάρχει οπωσδήποτε και πρόβλημα. Η βλάστηση μπορεί να συγκρατήσει κάποια πρανή εφόσον δεν εμποδίζει την ομαλή ροή στην κοίτη του ρέματος ή του ποταμού».
Ο ίδιος στέκεται στο γεγονός της υποχρηματοδότησης, λέγοντας πως «έχουμε αιτηθεί κάποια χρήματα ανά περιφερειακή ενότητα. Γίνεται σχεδιασμός μεγάλων έργων σε όλη την Κρήτη -και στο Ηράκλειο- τα οποία είναι σε φάση ωρίμανσης και ευελπιστούμε να βρούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης».
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασιας του Δήμου Ηρακλείου, Γιώργος Καραντινός, εκφράζει ανησυχία για την υποχρηματοδότηση που υπάρχει και στον Δήμο Ηρακλείου.
«Η ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου είναι μεγάλη, είτε αυτά είναι διευθετήσεις ρεμάτων είτε φράγματα ανάσχεσης. Θα πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός για τις πραγματικές ανάγκες τις οποίες ο Δήμος τις γνωρίζει», λέει και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «πρέπει να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις για τη μελέτη και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υποχρηματοδοτούμενη, τις οφείλονται χρήματα, και είναι σαφές ότι έχει έλλειμμα να πραγματοποιήσει με ίδιους πόρους όλες αυτές τις δράσεις που αναφέραμε».
Οι ανησυχίες είναι δεδομένες κι εύλογες καθώς όλοι στην ίδια πόλη ζούμε και σε μία ενδεχόμενη νεροποντή όλοι -λίγο πολύ- τα ίδια προβλήματα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.
Όμως πρέπει να μας προβληματίσει ότι δύο Δήμαρχοι, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης καθώς και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας επισημαίνουν το φαινόμενο της ελλιπούς χρηματοδότησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πως όλοι βρίσκονται σε αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να εντάξουν τις μελέτες που έχουν εκπονήσει ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων.
Δείτε επίσης:
Πλημμύρες: Η Κρήτη κινδυνεύει να γίνει… Βαλένθια; Τι λένε οι επιστήμονες
Γεροπόταμος: Δρομολογείται η κατασκευή γέφυρας στο σημείο της φρικτής τραγωδίας
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο