Σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ εξακολουθεί να οφείλει το κράτος στους ιδιώτες έως και τον περασμένο Ιούλιο, όπως αποτυπώνει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Από αυτό το ποσό, τα 1,780 δισ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης, ενώ τα 697 εκατομμύρια είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, με τα 291 εκατομμύρια ευρώ να εκκρεμούν πάνω από 90 ημέρες.
Οπως σημειώνεται στο προσχέδιο, «τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid19, καθώς και η ενεργειακή κρίση δημιούργησαν καθυστερήσεις στους φορείς στην προσπάθεια αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών», αλλά παραμένει απαρέγκλιτος στόχος η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τους τρίτους.
Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκινά η πρώτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση της οικονομίας από τα τεχνικά κλιμάκια των μετά την έξοδο της από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.
Ο έλεγχος συνδέεται με την ολοκλήρωση των 22 προαπαιτούμενων που οδηγούν στην εκταμίευση δόσης 748 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, που εκκρεμεί από το 2019. Μεταξύ των προαπαιτούμενων είναι η πλήρης εκκαθάριση του «στοκ» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις εκκρεμείς συντάξεις.
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου
Η εικόνα που καταγράφει ο προϋπολογισμός για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι η ακόλουθη:
- Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ προς τρίτους ανήλθαν τον μήνα Ιούλιο του τρέχοντος έτους στο ποσό των 124 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό τον Ιούλιο του 2021 ήταν 153 εκατ. ευρώ, παρουσίασε δηλαδή μείωση της τάξης του 19%.
- Ιδιαίτερα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν νομικά πρόσωπα που ανήκουν στη γενική κυβέρνηση, ιδίως συγκοινωνιακοί φορείς, όπως οι εταιρείες «Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΣΤΑΣΥ ΑΕ), «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΟΣΥ ΑΕ), «Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών ΑΕ» (ΟΑΣΑ ΑΕ) κ.λπ., κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, η επιχορήγηση που δόθηκε κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, οδήγησε στη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ επιπλέον επιχορήγηση διατίθεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
- Για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των εταιρειών «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ» (ΕΑΣ) και «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΑΕ» (ΕΑΒ), σχεδιάστηκε ένα στοχευμένο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των φορέων αυτών ως στρατιωτικών βιομηχανιών που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο περιλάμβανε μεταξύ άλλων την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυτών των δύο φορέων ανήλθαν τον μήνα Ιούλιο του 2022 στο ποσό των 14 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του Ιουλίου του 2021 κατά 25 εκατ. ευρώ.