Ως άριστο γνώστη της ελληνικής αγοράς, αλλά ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, περιγράφουν όσοι έχουν τύχει να γνωρίσουν τον Henry Holterman, επικεφαλής της ολλανδικής επενδυτικής εταιρείας Reggeborgh Invest που απέκτησε το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά του ποσοστού 12,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα στον όμιλο Ελλάκτωρ. Ο Holterman είναι ο γαμπρός του Dik Wessels που απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2017 έχοντας χτίσει μία αυτοκρατορία αξίας 4 δισ. ευρώ. Ανήκει, τρόπω τινά, στην τρίτη γενιά του που διοικεί τον όμιλο η οποία, κατά το ελληνικό ρητό, γκρεμίζει (με την πρώτη να χτίζει και τη δεύτερη γενιά να απολαμβάνει) όσα βρήκε.
Το ρητό αυτό όμως, δεν ισχύει ούτε για την VolkerWessels, που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους ευρωπαϊκούς κατασκευαστικούς ομίλους, ούτε για το επενδυτικό της "όχημα", τη Reggeborgh.
Η κατασκευαστική Wessels ιδρύθηκε το 1933 από τον Arend Wessels και το 1960 οπότε ο γιός του Dik άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία ως ξυλουργός απασχολούσε συνολικά τέσσερις υπαλλήλους. Το 1968 ο Dik Wessels ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας και μαζί με τον αδερφό του Herman Wessels-ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία το 1974- πέτυχε το 1990 να αυξήσει σε 1.250 τους εργαζομένους του ομίλου. Η δεύτερη αυτή γενιά της εταιρείας, μέσω σειράς συγχωνεύσεων, δημιούργησε τη Volker Wessels, έναν πολυεθνικό όμιλο με 120 θυγατρικές εταιρείες και 16 χιλ. εργαζόμενους. Το 1991 ίδρυσαν και τη Reggeborgh το επενδυτικό όχημα του ομίλου του οποίου τα κεφάλαια προέρχονταν από την Volker Wessels. Η Reggeborgh έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση επενδύσεων σε κλάδους και εταιρείες με προοπτικές, όπως η Word Online που αποτέλεσε έναν από τους ισχυρότερους ευρωπαϊκούς παρόχους διαδικτύου.
Οι ελληνικές κατασκευές
Η Reggeborgh εδώ και χρόνια επιδίωκε να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της συμμετοχές σε εγχώριους τεχνικούς ομίλους. Είχε αποπειραθεί να αποκτήσει τα ποσοστά στην Ελλάκτωρ των Δ.Κούτρα και Λ.Μπόμπολα το 2017. Εκείνη η απόπειρά της Reggeborgh δεν στέφθηκε με επιτυχία, με την επενδυτική εταιρεία να εγκαινιάζει την παρουσία της, στην εγχώρια αγορά κατασκευών, αποκτώντας, τον Απρίλιο του 2018, το 9,38% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το ποσοστό αυτό, που ανήκε στον Νίκο Κάμπα, αγόρασε, τότε, η Reggeborgh προς 40 εκατ. ευρώ, η οποία διείδε τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της κατασκευαστικής με επικεφαλής τον Γ. Περιστέρη, φθάνοντας, μέχρι σήμερα, να ελέγχει ποσοστό της τάξης του 30% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πέρυσι τον Αύγουστο περιήλθε στον έλεγχό της και το 4,8%, που είχε πουλήσει η Amber Capital, ενώ μέχρι τον Μάρτιο, εάν ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης, το ποσοστό της θα αυξηθεί σε περίπου 17,5% στην Ελλάκτωρ.
Οι κινήσεις αυτές έχουν στηριχθεί και στην καλή γνώση της ελληνικής αγοράς που διαθέτει ο επικεφαλής της VolkerWessels Henry Holterman, με την εξοχική κατοικία του στην Κέρκυρα να έχει επιτρέψει στον ίδιο να εξοικειωθεί γρηγορότερα με την ελληνική "μενταλιτέ".
Το 2003 ο (πεθερός του) Dik Wessels είχε προχωρήσει στην εξαγωγή από το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ της VolkerWessels, της οποίας οι μετοχές επανεισήχθησαν το 2017. Σήμερα, η εταιρεία πρόκειται να εξαχθεί, για δεύτερη φορά, από το χρηματιστήριο και για το στόχο αυτό η οικογένεια Wessels (δύο κόρες του Dik Wessels, Gerita και Inge Wessels και οι σύζυγοί τους) θα εξαγοράσει τις μετοχές του ομίλου.
To 2019, σύμφωνα με την οικονομική έκθεσή της, εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία 269 εκατ. ευρώ, έσοδα 6,6 δισ. ευρώ και ανεκτέλεστο περίπου 9 δισ. ευρώ, ενώ η οικογένεια Wessels είναι η τρίτη πλουσιότερη της Ολλανδίας με περιουσία 3,6 δισ. ευρώ.