ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαφόν στο χρέος βάζει η ΤτΕ

Επανέρχεται μια παλαιότερη πρόταση για την καθιέρωση ενός πλαφόν το οποίο θα έχει συνταγματική ισχύ και θα καθιερωθεί μόλις τεθεί σε εφαρμογή το νέο Σύνταγμα της χώρας.

No profile pic

«Χρυσό κανόνα» για το ύψος του χρέους, ένα είδος «φρένου» το οποίο θα είναι απαράβατο, συζητά η κυβέρνηση στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, επανέρχεται μια παλαιότερη πρόταση για την καθιέρωση ενός πλαφόν το οποίο θα έχει συνταγματική ισχύ και θα καθιερωθεί μόλις τεθεί σε εφαρμογή το νέο Σύνταγμα της χώρας. 

Το σχέδιο για «συνταγματικό φρένο» στο χρέος είχε επαναφέρει πρόσφατα και ο οικονομολόγος και επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος είχε πει ότι πρέπει να συμπεριληφθεί όριο χρέους στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, δηλαδή από το 2020 και μετά.

Ανάλογη πρόταση είχε κάνει τον Σεπτέμβριο του 2016 και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η αρμόδια επιτροπή για την αναθεώρηση όσο και η κυβέρνηση θα θέσουν το μείζον αυτό θέμα σε συζήτηση ζητώντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των κομμάτων. 

Μάλιστα, η ΝΔ, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν θα είχαν πρόβλημα να κατοχυρωθεί συνταγματικά ο «χρυσός κανόνας» χρέους αρκεί να υπάρξουν προϋποθέσεις και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως π.χ. να μη συγκρούεται αυτή η υποχρεωτική ρήτρα με κοινωνικές πολιτικές που είναι απαραίτητες όσο ποτέ στα χρόνια της κρίσης.

Η ρήτρα χρέους θα προβλέπει ουσιαστικά «κόφτη» δαπανών, σε περίπτωση που τα στοιχεία δείχνουν ότι το χρέος ξεφεύγει επικίνδυνα πάνω από το όριο που έχει καθιερωθεί συνταγματικά και δεν θα μπορεί να παραβιάζεται από κανέναν. 

Η χώρα, δηλαδή, δεν θα μπορεί να δανείζεται π.χ. κατ’ έτος πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ θα πρέπει να φροντίζει η εκάστοτε κυβέρνηση να εξυπηρετεί κανονικά τα χρεολύσιά της. 

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να δημιουργούνται οι δικλίδες ασφαλείας, ώστε να μη γίνονται αλόγιστες σπατάλες που θα εκτοξεύουν το έλλειμμα, επομένως στο τέλος του χρόνου θα υπάρχουν «μαύρες» τρύπες στον προϋπολογισμό που θα καλύπτονται με νέο δανεισμό.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να ελεγχθεί το μείζον πρόβλημα του χρέους, αφού βεβαίως, μέχρι τη συνταγματική αναθεώρηση θα θεσμοθετηθούν τα μακροπρόθεσμα μέτρα που θα καταστήσουν απόλυτα βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε βάθος πολλών ετών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση