ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε άνοδο οι τιμές του «μαύρου χρυσού», ανησυχία για ελλείψεις στην αγορά

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» επέστρεψαν τη Δευτέρα σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα

Πετρέλαιο: Σε άνοδο οι τιμές του «μαύρου χρυσού», ανησυχία για ελλείψεις στην αγορά

Ενώ κοντεύει ένας μήνας από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς να φαίνεται ελπίδα τερματισμού των εχθροπραξιών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται να εξετάσουν από κοινού με τον Αμερικανό πρόεδρο το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερων κυρώσεων κατά της Μόσχας, με ενδεχόμενο ακόμη και να προχωρήσουν σε εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου, αν και έως τώρα έχουν επιδείξει απροθυμία για κάτι τέτοιο δεδομένης της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Ετσι το πετρέλαιο σημειώνει νέα άνοδο τις τελευταίες τρεις ημέρες, ενώ έδωσε ώθηση στις τιμές το πλήγμα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και διυλιστήριο της Σαουδικής Αραβίας το Σαββατοκύριακο που οδήγησε σε προσωρινή διακοπή της παραγωγής. Εχουν, άλλωστε, προηγηθεί προειδοποιήσεις του ΟΠΕΚ για ενδεχόμενη ανεπάρκεια παραγωγής από το διεθνές καρτέλ, που επέτειναν την ανησυχία για το ενδεχόμενο ελλείμματος προσφοράς στην παγκόσμια αγορά.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» επέστρεψαν χθες σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, με το αργό Δυτικού Τέξας να αγγίζει τα 110 δολάρια το βαρέλι και το Brent τα 114,15 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 5% και 6,14% αντιστοίχως. Σύμφωνα με τον Τζέφρεϊ Χάλεϊ, αναλυτή της OANDA, «ακόμη κι αν ο πόλεμος τελειώσει αύριο, ο κόσμος θα αντιμετωπίσει ένα έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας». Πηγές που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι τον Φεβρουάριο ο ΟΠΕΚ παρήγε ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα λιγότερο από τον στόχο που είχε θέσει, ενώ έως τώρα οι δύο χώρες-μέλη του που έχουν δυνατότητα αύξησης της παραγωγής, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν αντισταθεί στις πιέσεις για αύξηση της παραγωγής τους. Χθες πάντως η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου των Σαούδ, η Aramco, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις στην παραγωγή, καθώς τα κέρδη της διπλασιάστηκαν το περασμένο έτος. Οπως ανακοίνωσε, τα κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν στη διάρκεια του περασμένου έτους φθάνοντας στα 110 δισ. δολάρια από τα μόλις 49 δισ. δολάρια στα οποία είχαν περιοριστεί το 2020, όταν μέσω πανδημίας είχε μειωθεί δραστικά η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο. Τη θεαματική αύξηση των κερδών της οφείλει προφανώς και στην εκτόξευση κατά 50% που σημείωσε η τιμή του Brent στη διάρκεια του περασμένου έτους.

Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει τις κεφαλαιακές δαπάνες στα 45 με 50 δισ. δολάρια φέτος, με προοπτική για περαιτέρω αύξηση μέχρι τα μέσα της δεκαετίας. Στη διάρκεια του περασμένου έτους οι κεφαλαιακές της επενδύσεις ανήλθαν σε 31,9 δισ. δολάρια. Ανέφερε, επίσης, πως θα αυξήσει τη «μέγιστη βιώσιμη παραγωγική δυνατότητά της» στα 13 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2027, αλλά και θα αυξήσει την παραγωγή της σε φυσικό αέριο κατά 50% μέχρι το 2030. Παράλληλα, πάντως, η Aramco ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις δυνατότητές της για εξαγωγές υδρογόνου αλλά και να αναδειχθεί σε παγκόσμια ηγετική δύναμη στον εγκλωβισμό του άνθρακα και στην τεχνολογία της αποθήκευσης ενέργειας.

Στο μεταξύ, διαφαίνεται η προοπτική να επιστρέψει το πετρέλαιο του Ιράν στην παγκόσμια αγορά, καθώς η Ρωσία εγκατέλειψε τις απειλές να δυναμιτίσει την υπό διαπραγμάτευση νέα συμφωνία των δυτικών δυνάμεων με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σε περίπτωση νέας συμφωνίας με την Τεχεράνη, το Ιράν μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές του κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα την περίοδο Απριλίου – Μαΐου και στη συνέχεια να τις αυξήσει κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για την πέμπτη σε παραγωγή χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ και το 2018 παρήγε 3,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Πηγή:Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση