Περιμένουν προσφορές οι τουρίστες

Η Γερμανία παραμένει «πρωταθλήτρια» στην Κρήτη. Ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Σκανδιναβία. Η Ρωσία «είναι ο μεγάλος ασθενής»

Με ανομοιογένεια και λιγότερες προκρατήσεις σε σχέση με πέρυσι ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος.

Η αναστάτωση στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και το Προσφυγικό επηρεάζουν την κίνηση σε νησιά του Αιγαίου.

Την ίδια ώρα η έκταση που λαμβάνει η σκιώδης οικονομία πλήττει φανερά το ταμείο των τουριστικών επιχειρήσεων σε κορυφαίους προορισμούς, ενώ οι πρόσθετοι φόροι δοκιμάζουν τα όρια της βιωσιμότητάς τους.

«Ο Μάιος ήταν χαμηλός εφέτος, με 20%-25% πτώση στις αφίξεις» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κ. Μιχάλης Αποστόλου. «Ο Ιούνιος πάει καλά, αλλά η πληρότητα στα ξενοδοχεία φθάνει στο 60%» συμπληρώνει, επισημαίνοντας τα πολλά ενοικιαζόμενα σπίτια και βίλες, τα οποία «πλέον αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη Μύκονο».

Ο ίδιος διαπιστώνει μείωση από ταξιδιώτες της Ασίας, οι οποίοι αποφεύγουν πλέον την Κωνσταντινούπολη ως σταθμό μετεπιβίβασης, ενώ παρατηρείται υστέρηση και από τις ευρωπαϊκές αγορές «λόγω της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη».

Το Προσφυγικό «ως πρόβλημα έχει επηρεάσει», ενώ και η αναστάτωση στην Τουρκία έχει επηρεάσει τις πτήσεις, καθώς την αεροπορική εταιρεία της γειτονικής χώρας χρησιμοποιούσαν όσοι ταξίδευαν από Ασία αλλά και από ΗΠΑ και για τα κρουαζιερόπλοια.

Δεν κάνουν πια island-hopping

«Η Τουρκία διένειμε τον κόσμο». Τώρα «ο κόσμος άλλαξε προορισμό και πήγε στην Ισπανία». Τονίζει επίσης ότι «η αύξηση του ΦΠΑ δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα», τόσο η άνοδος του υψηλού συντελεστή αλλά και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αφού αποτρέπει «οι ταξιδιώτες δεν κάνουν πια island-hopping με αφετηρία τη Μύκονο».

«Οι διεθνείς αφίξεις πήγαν καλά το Μάιο και το πρώτο πεντάμηνο, όμως υπάρχουν μειώσεις 20% στα έσοδα των ξενοδοχείων» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θήρας κ. Μανόλης Καραμολέγκος.

Μετατόπιση της ζήτησης προς τα δυτικά

«Η επιμήκυνση της περιόδου επιτυγχάνεται ωστόσο με πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και με προσφορές» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης.

«Ο Μάιος ήταν πολύ καλύτερος από πέρυσι» και από την έναρξη της περιόδου Απρίλιος και Μάιος παρουσίασαν διψήφια αύξηση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Ο ίδιος διαπιστώνει αύξηση από tour operators στο σύνολο της χώρας και «η Κρήτη και η Κέρκυρα ευνοούνται λίγο παραπάνω» λόγω της μετατόπισης της ζήτησης προς τα δυτικά. Η κίνηση θα είναι θετική και τον Ιούνιο, εκτιμά, αλλά «ακόμη είναι πολύς ο δρόμος. Μόλις το 50% των κρατήσεων έχει πραγματοποιηθεί για εφέτος».

Ωστόσο υπάρχουν «πολλές last minute κρατήσεις σε όλη την Κρήτη». Και «οι πελάτες περιμένουν να μπουν οι προσφορές για να καταλήξουν. Αυτό είναι και το κομμάτι των πελατών χαμηλότερης ποιότητας οι οποίοι κινούνται με βάση την τιμή και όχι τον προορισμό».

Την ίδια ώρα η βιωσιμότητα «συμπιέζεται» και τα ξενοδοχεία «πρέπει να παλέψουν με την ποιότητα και την ανταγωνιστική τιμή» υπογραμμίζει αναφερόμενος στις αυξανόμενες επιβαρύνσεις σε φόρους και κόστος λειτουργίας, την ώρα που η τιμή πώλησης δωματίου «είναι συγκεκριμένη». Η Γερμανία παραμένει «πρωταθλήτρια» στην Κρήτη. Ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Σκανδιναβία. Η Ρωσία «είναι ο μεγάλος ασθενής» τονίζει ο κ. Βαμιεδάκης εκτιμώντας ότι εφέτος «θα διορθώσει τις περυσινές μεγάλες απώλειές της».

Και επισημαίνει το άνοιγμα της Περιφέρειας Κρήτης στην Τουρκία με εκδήλωση που έγινε για την παρουσίαση του προορισμού στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή 100 πρακτόρων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ