ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων αναπτυξιακών νόμων

Παρατείνεται για έναν επιπλέον χρόνο

No profile pic

Παρατείνεται για ένα επιπλέον χρόνο, δηλαδή μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2022 (από 31.12.2021 που ισχύει σήμερα), η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων 3299/2004 και 3908/2011, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο σχέδιο νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η παράταση δίνεται λόγω αδυναμίας εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους 3299/2004 (Α' 261) και 3908/2011 (Α' 8) εξαιτίας των δυσχερειών που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Επίσης, με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, η ενίσχυση που καταβάλλεται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ της δράσης για την "Επιχορήγηση επιχειρήσεων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών" και παρατείνεται η διάρκεια ισχύος του αφορολόγητου, ανεκχώρητου και ακατάσχετου, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, της ενίσχυσης που καταβάλλεται στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενών από το ΕΣΠΑ της δράσης "e-λιανικό - Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος" μέχρι να ολοκληρωθεί η δράση.

Σκοπός των ρυθμίσεων είναι η χωρίς καθυστέρηση καταβολή του συνόλου της ενίσχυσης στους δικαιούχους της συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ δράσης "Επιχορήγηση επιχειρήσεων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών" για την επίτευξη του σκοπού της.

Παρατείνονται οι όροι αδειοδότησης της παραγωγής αντισηπτικών

Παρατείνονται έως 31 Μαρτίου 2022 (λήγουν την 31η.12.2021) οι ειδικοί όροι αδειοδότησης της παραγωγής αντισηπτικών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, "με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται η παράταση της δυνατότητας των επιχειρήσεων που ήδη κατέχουν άδεια παραγωγής φαρμακευτικών ή καλλυντικών προϊόντων και μόνο ως προς την παραγωγή απολυμαντικών προϊόντων τύπου 1 για ανθρώπινη χρήση, είτε σε μορφή υγρή ή γέλης, είτε εμποτισμένα μαντηλάκια, των οποίων η διάθεση στην αγορά και η χρήση διέπονται από τον Κανονισμό ΕΕ 528/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Μαΐου 2012 (L 167), σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση βιοκτόνων, να συνεχίσουν να παράγουν αυτά σε επαρκείς ποσότητες.

Η διατήρηση των υψηλών επιπέδων παραγωγής των προϊόντων αυτών είναι επιβεβλημένη, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων και της συνέχισης της πανδημίας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος έλλειψης της αγοράς από τα ανωτέρω προϊόντα αντισηψίας πρώτης ανάγκης.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της περαιτέρω διασποράς της νόσου του κορανιού-COVID 19, αλλά και η εξασφάλιση επαρκούς προσφοράς για την κάλυψη της υψηλής ζήτησης καθιστούν τη ρύθμιση για την παράταση της δυνατότητας συνέχισης της παραγωγής αναγκαία".

Τέλος, στη τροπολογία προβλέπεται ότι επανιδρύεται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) και μετονομάζεται το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΠΕ) σε Ινστιτούτο Γεωενέργειας (ΙΓ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση