ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 5,3 δισ κάθε μήνα ο «λογαριασμός» για τους φόρους

Για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

No profile pic

Περισσότερα από 5,3 δισ. ευρώ κάθε μήνα για το τελευταίο τρίμηνο του έτους καλούνται να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους προκειμένου να επιτευχθεί υπερπλεόνασμα στον προϋπολογισμό και να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα.

Στο Υπ. Οικονομικών μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων 9μηνου του προϋπολογισμού εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται τρύπα στα έσοδα 2,391 δισ. ευρώ. Την αισιοδοξία αυτή την αποδίδουν στο γεγονός ότι είχαμε έκρηξη των επιστροφών φόρων και καθυστέρησε η έναρξη πληρωμής του ΕΝΦΙΑ κατά ένα μήνα. 

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται κατά μέσο όρο 1 δισ. ευρώ γεγονός που δείχνει την κόπωση των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις και στις αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις. 

Για να μην απειληθεί ο εφετινός προϋπολογισμός θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία το τελευταίο τρίμηνο του έτους 15,8 δισ. ευρώ, ποσό που προκαλεί ίλιγγο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και στα νοικοκυριά.

Με ενημέρωσή του το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει τη μεγάλη αυτή απόκλιση στο σκέλος των εσόδων στις επιστροφές φόρων όπου ανήλθαν σε 4,077 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας όχι μόνο το μηνιαίο στόχο των 2,315 δις. ευρώ κατά 1,762 δις. ευρώ αλλά και το στόχο του Μεσοπρόθεσμου που είχε τεθεί για ολόκληρο το έτος.

Για ολόκληρη το τρέχον έτος έχουν προβλεφθεί επιστροφές φόρων 3,324 δισ. €. Ο συγκεκριμένος στόχος έχει υπερκαλυφθεί από τον περασμένο μήνα κατά 753 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο το Δημόσιο επέστρεψε σε φυσικά και νομικά πρόσωπα φόρους ύψους 1,512 δισ. ευρώ. 

Οσον αφορά τις εισπράξεις ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών αφήνει να εννοηθεί ότι με την πρώτη δόση Σεπτεμβρίου εισέπραξε κοντά στο 1 δισ. ευρώ αλλά αν είχε ξεκινήσει η διαδικασία από τον Αύγουστο θα είχε εισπράξει και τη δεύτερη δόση (450 εκατ. ευρώ). 

Πάντως, ο προϋπολογισμός στο σκέλος των εσόδων αφαιρουμένων όλων των παραπάνω δείχνει να υστερεί κατά 475 ευρώ. Πάντως, με τη μεγάλη συγκράτηση των δαπανών το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση