ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνει» η μείωση του ορίου χρήσης μετρητών από τα 500 στα 200 ευρώ

Εκτιμάται ότι οι αντιδράσεις της ΕΚΤ και της Κομισιόν θα είναι αρνητικές

«Παγώνει» η μείωση του ορίου χρήσης μετρητών από τα 500 στα 200 ευρώ

Σε αναστολή έχουν μπει τα σχέδια για μείωση του ορίου χρήσης μετρητών στις συναλλαγές στα 200 ευρώ από τα 500 που ισχύει σήμερα, καθώς προεξοφλείται ότι οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι αρνητικές.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ιδέα είχε συζητηθεί πρόσφατα, καθώς διαπιστώθηκε ότι η ευρεία χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μετά τον κορωνοϊό βοήθησε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και –με τη βοήθεια και του πληθωρισμού– συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ωστόσο, το όριο των 200 ευρώ είναι πολύ χαμηλό και θεωρείται βέβαιο ότι η γνώμη των ευρωπαϊκών οργάνων δεν θα είναι σύμφωνη. Η λογική, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι ότι τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ αποτελούν νόμιμο μέσο συναλλαγής και στηρίζουν μέρος της οικονομίας που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με διαφορετικούς τρόπους.

Στην περίπτωση της μείωσης στα 200 ευρώ, εξάλλου, θα αποκλειόταν από τις συναλλαγές εντελώς το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ, σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή. Κάτι που δεν είναι δυνατόν να συμβεί.

Αλλωστε, λιγότερο από έναν χρόνο πριν η ΕΚΤ εξέδωσε αρνητική γνώμη για αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση της Ισπανίας, με δική της μάλιστα πρωτοβουλία, κάτι που δείχνει πόσο σημαντικό θεωρεί το θέμα.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία ήθελε να περιορίσει το όριο στα 1.000 ευρώ στις επαγγελματικές και επιχειρηματικές συναλλαγές. Η ΕΚΤ σημείωνε στη γνώμη της ότι κάτι τέτοιο θα είχε μια αρνητική και ανεπιθύμητη επίπτωση στο καθεστώς των χαρτονομισμάτων του ευρώ ως νόμιμου μέσου συναλλαγής. Επικαλείτο μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αναγνωρίζει μεν στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να επιβάλουν περιορισμούς για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά χωρίς να ξεπερνούν κάποια όρια.

Οι απόψεις αυτές είναι βέβαιο ότι δεν έχουν αλλάξει, ενώ αντίστοιχη άποψη εκτιμά αρμόδια τραπεζική πηγή ότι έχει και η Κομισιόν. «Η δυνατότητα πληρωμής με μετρητά παραμένει εξαιρετικά σημαντική για συγκεκριμένες ομάδες της κοινωνίας, οι οποίες για διάφορους νόμιμους λόγους τα προτιμούν από άλλα μέσα πληρωμής», ανέφερε η γνώμη της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ, στην Ελλάδα οι συναλλαγές με μετρητά στα σημεία πώλησης αντιπροσωπεύουν το 48% της αξίας των συναλλαγών, έναντι μέσου όρου 42% στην Ευρωζώνη, ωστόσο το μερίδιό τους μειώθηκε σημαντικά κατά 12% σε σύγκριση με το 2019

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση