ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι θα σημάνει η άρση της πιστοποίησης του

Oσοι έλαβαν παράνομα κονδύλια με βάση τη νομοθεσία, αλλά και τη λογική, θα χρειαστεί να τα επιστρέψουν. Ομως, ποτέ έως τώρα δεν έχει ζητηθεί από αγρότες να επιστρέψουν κοινοτικά κονδύλια

ΟΠΕΚΕΠΕ
Photo Credits: @Intime

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οργανισμός που διαχειρίζεται στην Ελλάδα τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ποσό που φτάνει τα 3 δισ. ευρώ ετησίως, από το προηγούμενο καλοκαίρι βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης, με την υποχρέωση εφαρμογής συγκεκριμένου σχεδίου (action plan) αναδιάρθρωσης, με ορατό τον κίνδυνο να χάσει τη διαπίστευσή του από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τον Ιούλιο αναμένεται το ελεγκτικό κλιμάκιο από την Ε.Ε. και η απόφαση διατήρησης ή μη της πιστοποίησης. Παράλληλα έχει προταθεί ποσοστό διόρθωσης τουλάχιστον 10%, οριζοντίως επί των αγροτικών κονδυλίων που λαμβάνει η Ελλάδα, ένα ποσό που προσεγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που γίνει άρση της πιστοποίησης, ο οργανισμός δεν θα έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται κοινοτικά κονδύλια, οπότε θα σταματήσουν οι πληρωμές των ενισχύσεων προς τους αγρότες.

Πηγές της Ε.Ε. αναφέρουν ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος πιστοποιημένος οργανισμός, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει άμεσα. Η διαδικασία της πιστοποίησης είναι μακροχρόνια –στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ διήρκεσε χρόνια– και στο μεταξύ δεν θα καταβάλλονται οι ενισχύσεις προς τους αγρότες. Μια εναλλακτική «λύση», επισημαίνουν στελέχη που έχουν εμπλακεί στη διαδικασία, θα ήταν να καταβάλλονται τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και στη συνέχεια έπειτα από έλεγχο να εκταμιεύονται τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια.

Oσοι έλαβαν παράνομα κονδύλια με βάση τη νομοθεσία, αλλά και τη λογική, θα χρειαστεί να τα επιστρέψουν. Ομως, ποτέ έως τώρα δεν έχει ζητηθεί από αγρότες να επιστρέψουν κοινοτικά κονδύλια, αλλά οι καταλογισμοί πληρώθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το περίφημο «πακέτο Χατζηγάκη», συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκε στους αγρότες για δήθεν καταστροφές στις καλλιέργειες παραμονές των εκλογών του 2009. Επτά χρόνια αργότερα και έπειτα από εκατοντάδες συναντήσεις και e-mail που ανταλλάχθηκαν με τα κοινοτικά όργανα, τον Φεβρουάριο του 2016 με απόφαση του δικαστηρίου της Ε.Ε. το ελληνικό Δημόσιο υποχρεώθηκε να ανακτήσει από τους αγρότες κονδύλια ύψους 425 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε χορηγήσει για τις συνέπειες στις καλλιέργειες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τα κονδύλια αυτά επιστράφηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εξετάζεται υποκατάστασή του από την ΑΑΔΕ

«Στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ η κυβέρνηση θα προχωρήσει με νομική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, προκειμένου η λύση να είναι δραστική. Η ΑΑΔΕ είναι μια Αρχή, της οποίας η αντικειμενικότητα και αποτελεσματικότητα δεν έχει αμφισβητηθεί, έχει λειτουργήσει στο παρελθόν, την περίοδο του κορωνοϊού, ως Αρχή πληρωμών. Εξετάζεται σοβαρά τη δουλειά του ΟΠΕΚΕΠΕ από εδώ και πέρα να κάνει η ΑΑΔΕ», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι η περίπτωση του εν λόγω οργανισμού είναι παράδειγμα για το «πώς λειτουργεί το βαθύ κράτος, προς όφελος ορισμένων γραφειοκρατών και κάποιων επιτήδειων, εις βάρος της κοινωνίας αλλά και της εκάστοτε κυβέρνησης». Το ίδιο ζήτημα, σε σχέση με τις αγροτικές επιδοτήσεις, όπως επισήμανε, έχει προκύψει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη σε όσους κινούνται στην αγροτική οικονομία. Ωστόσο, συνέχισε, πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει στο να ζητηθεί να επιστραφούν κονδύλια. «Προσπάθειες έχουν γίνει, αλλά είναι προφανές ότι χρειάζεται μια αντιμετώπιση άμεση και δραστική. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι θα γίνει μια νέα αρχή, χωρίς εκπτώσεις και με μεγάλη αυστηρότητα», τόνισε.

«Ή θα συγκρουστούμε με το βαθύ κράτος και τη γραφειοκρατία, ή εμείς οι ίδιοι θα πέσουμε θύματα του βαθέος κράτους», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Είναι θέμα προεκλογικών δεσμεύσεων και συνειδησιακό. Εχουν γίνει βήματα όπως με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου, την εξυγίανση της ΔΕΗ, του ΕΦΚΑ, την αξιολόγηση στο Δημόσιο, πρέπει να γίνουν περισσότερα. Μία από τις δικές μου αποστολές είναι το βαθύ κράτος. Δεν έχει σημασία τι θα πει ο α ή ο β συνδικαλιστής αλλά ο απλός ανυπεράσπιστος πολίτης», πρόσθεσε.

«Πρέπει από την αρχή, κάθε κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν θέλει να είναι κυβέρνηση των δημοσίων σχέσεων ή του αποτελέσματος. Με τις δημόσιες σχέσεις για κάποιους μήνες θα περάσεις καλά. Στο τέλος όμως, παντού, κρίνεσαι από το αποτέλεσμα. Αν δεν βελτιωθεί η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική πολιτική, η οικονομία τότε ο λογαριασμός έρχεται στην κυβέρνηση και ακόμη περισσότερο στην κοινωνία».

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση