ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οίνοι: Τι αλλάζει στις προδιαγραφές του ΠΟΠ Σαντορίνη

Εγκρίθηκαν οι τυπικές τροποποιήσεις των προδιαγραφών του προϊόντος ΠΟΠ Σαντορίνη

No profile pic

Την αύξηση της ελάχιστης συμμετοχής της ποικιλίας Ασύρτικου για την παραγωγή λευκού ξηρού οίνου ΠΟΠ Σαντορίνη από 75% σε 85%, προβλέπει μεταξύ άλλων απόφαση, με την οποία τροποποιούνται οι προδιαγραφές για το προϊόν ΠΟΠ Σαντορίνη.

Πιο αναλυτικά, με την απόφαση εγκρίνονται οι τυπικές τροποποιήσεις των προδιαγραφών του προϊόντος ΠΟΠ Σαντορίνη που αφορούν:

α) στην αύξηση της ελάχιστης συμμετοχής της ποικιλίας Ασύρτικο για την παραγωγή λευκού ξηρού οίνου ΠΟΠ Σαντορίνη από 75% σε 85%,

β) στη μείωση της μέγιστης απόδοσης των αμπελώνων στον οίνο ΠΟΠ Σαντορίνη από 8.000 χιλιόγραμμα ανά εκτάριο σε 6.500 χιλιόγραμμα ανά εκτάριο,

γ) στη διόρθωση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα των λευκών ξηρών οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη, ώστε να μην υπερβαίνει τα 4 γραμμάρια ανά λίτρο ή τα 9 γραμμάρια ανά λίτρο, εφόσον η ολική οξύτητα, εκφρασμένη σε γραμμάρια τρυγικού οξέος ανά λίτρο, δεν είναι μικρότερη από την περιεκτικότητα σε αζύμωτα σάκχαρα, κατά περισσότερο από 2 γραμμάρια ανά λίτρο,

δ) στην απόδοση της παραδοσιακής ένδειξης «Νυχτέρι» στο λατινικό αλφάβητο σε «Nykteri»-«NYKTERI»,

ε) στην διαγραφή από τις οινολογικές πρακτικές του λευκού ξηρού οίνου της περιγραφής της ακόλουθης μεθόδου οινοποίησης: «παράγεται με τη μέθοδο της προζυμωτικής εκχύλισης, ακολουθεί στατική απολάσπωση και εμβολιασμός με καθαρές επιλεγμένες ζύμες οι οποίες εκφράζουν την αρωματική τυπικότητα.»,

στ) στην ενοποίηση των κεφαλαίων «Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή του φυσικώς γλυκύ οίνου/λιαστός» και «Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή του οίνου λικέρ από λιασμένα σταφύλια»,

ζ) στην επικαιροποίηση των εθνικών διατάξεων που αφορούν στις εφαρμοστέες απαιτήσεις και στους ελέγχους για τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ και

η) στην επικαιροποίηση των στοιχείων των αρμόδιων αρχών ελέγχου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση