Οι Κινέζοι...ξανάρχονται στην Κρήτη (για επενδύσεις)

"Φουντώνουν" και πάλι οι συζητήσεις με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στην Κίνα στις 14 και 15 Μαΐου

Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα διερευνά το Πεκίνο, και η Κρήτη βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στο οποίο επισημαίνεται ότι οι διεργασίες μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου γα τη διαμόρφωση μιας νέας επενδυτικής ατζέντας, που θα αποτελέσει τη βάση ενός συμφώνου μακροχρόνιας οικονομικής συνεργασίας βρίσκονται στην τελική φάση .

Στόχος είναι το σχετικό σύμφωνο ή μνημόνιο να υπογραφεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Πεκίνο, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κίνα στις 14 και 15 Μαΐου, για να συμμετάσχει στο Φόρουμ για τη Διεθνή Συνεργασία στο πλαίσιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού (One Belt One Road ή OBOR), που πραγματοποιείται εκεί με σκοπό τη θεσμοθέτηση ενός διακρατικού, άτυπου, οργάνου συντονισμού και επιρροής των σχέσεων των χωρών που βρίσκονται στις ρότες των εμπορικών αξόνων που προωθεί το Πεκίνο.

Οι συζητήσεις για την Κρήτη

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, την ανάπτυξη νέων ή την εξαγορά υπαρχόντων τουριστικών συγκροτημάτων διεθνούς βεληνεκούς εξετάζουν ιδιωτικοί κυρίως κινεζικοί όμιλοι στην Ελλάδα. Πέραν εμβληματικών επενδύσεων όπως της Fosun στο σχήμα που επιχειρεί να αναπτύξει την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και άλλοι σημαντικοί κινεζικοί όμιλοι διερευνούν την αγορά. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η Dalian Wanda Group Co.

Στελέχη της επισκέφθηκαν την Ελλάδα νωρίτερα φέτος και είχαν επαφές τόσο με ελληνικές τράπεζες που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους συμμετοχές ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξενοδοχειακών συγκροτημάτων όσο και με επιλεγμένα σχήματα ανάπτυξης νέων ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», «πολλά υποσχόμενες επαφές» πραγματοποιήθηκαν και με την Dolphin Capital Investors συμφερόντων Third Point, Μίλτου Καμπουρίδη, J O Hambro, Fortress και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων.

Η Dolphin Capital βρίσκεται σε διαδικασία αποεπένδυσης από την Ελλάδα από τον περασμένο Αύγουστο και μάλιστα με χρονοδιάγραμμα που στόχο έχει να έχουν ολοκληρωθεί οι πωλήσεις μέχρι το 2019. Στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει ακίνητα και επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν το συγκρότημα Amanzoe στο Πόρτο Χέλι και υπό σχεδιασμό ή σε φάση αδειοδότησης ακίνητα. Μεταξύ αυτών, ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλωθεί για το Sitia Bay Golf Resort στην Κρήτη που χαρακτηρίζεται μάλιστα ως ώριμο αδειοδοτικά και έτσι χωρίς ενδεχόμενους κινδύνους ρυθμιστικής φύσης.

Οι δύο πλευρές συζητούν την εισφορά του ακινήτου σε νέο σχήμα στο οποίο πιθανότατα θα συμμετάσχουν αμφότερες και την ανάπτυξη του τουριστικού και παραθεριστικού συγκροτήματος υπό το εμπορικό σήμα της Wanda. Οι επαφές συνεχίζουν εποικοδομητικά αναφέρουν στην «Κ» πηγές σε άμεση γνώση των συζητήσεων που δεν αποκλείουν την υπογραφή ενός πρώτου μνημονίου συνεργασίας κατά την επίσκεψη Α. Τσίπρα στο Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Wanda είναι ιδιωτικός κινεζικός όμιλος συμφερόντων του επιχειρηματία Γουάνγκ Ζιανλίν, η οποία δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ επιχειρηματικό φάσμα που ξεκινά από τα ακίνητα, τα εμπορικά κέντρα και τον τουρισμό και φθάνει έως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον κινηματογράφο. Το ενεργητικό της υπολογίζεται πως ανέρχεται στα επίπεδα των 85 δισ. δολ. και ο κύκλος εργασιών της στα 40 δισ.

Το κινεζικό ενδιαφέρον για την Κρήτη είναι γνωστό στην αγορά. Και αποδίδεται, πέραν της ελκυστικότητάς της ως προορισμός, στη μεγάλη προβολή που έλαβε το νησί κατά την εκκένωση χιλιάδων Κινέζων από τη Λιβύη κατά την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι και τη φιλοξενία τους στην Κρήτη πριν επαναπροωθηθούν στην Κίνα. Για πολλούς, η υπόθεση αυτή μαζί βέβαια με την ευρεία συνεργασία στην ποντοπόρο ναυτιλία που μεγαλώνει με επιτυχία τις τελευταίες δεκαετίες και την επένδυση της Cosco στον Πειραιά είναι οι τρεις βασικές αιτίες της σύσφιγξης των ελληνοκινεζικών σχέσεων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ