ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ΚΑΔ αφήνουν πολλούς ... εκτός μέτρων
Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο συνιστά υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα ενταχθεί σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, συγκεκριμένα περίπου 900.000 επιχειρήσεις
SHARE:
Σε δεινή θέση βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις που διαπιστώνουν ότι δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο, παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις καθώς έχουν αναστείλει την παραγωγική τους λειτουργία.
Η λύση της χρήσης των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας φαίνεται ότι παρουσιάζει πολλά προβλήματα, προκαλώντας σειρά παραπόνων από επαγγελματικούς φορείς που συνοδεύονται από αιτήματα για άμεση ένταξη στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου. Ακόμα και η χθεσινή συμπληρωματική λίστα με την ένταξη ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας (υπό προϋποθέσεις) είναι ελλιπής, ενώ κενά καταγράφονται και στους κύριους ΚΑΔ όπου πολλές επιχειρήσεις μένουν εκτός.
Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα επιχείρησης κουλουροποιίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία τροφοδοτεί με τα προϊόντα της καφετέριες και φούρνους και έχει τον ίδιο ΚΑΔ με τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων. Η μικρή επιχείρηση αναγκάστηκε να αναστείλει τις δραστηριότητές της και εφόσον (καθώς είναι κλειστές οι καφετέριες) δεν ενταχθεί στα μέτρα στήριξης θα μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, καθώς ο τζίρος της είναι μηδενικός.
Από την άλλη πλευρά, πολλές επιχειρήσεις έχουν εντονότερη δραστηριότητα στους δευτερεύοντες ΚΑΔ, διατηρώντας ωστόσο τους κύριους ΚΑΔ παρά το γεγονός ότι σε αυτούς έχουν μηδενικό τζίρο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα γενικευμένο μπάχαλο σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία επιχειρήσεις και εργαζόμενοι χρειάζονται τη στήριξη του κράτους.
Το οικονομικό επιτελείο συνιστά υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα ενταχθεί σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα περίπου 900.000 επιχειρήσεις. Ωστόσο, το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν την ομπρέλα του κράτους, είναι να καταφέρουν να λάβουν την έκτακτη αποζημίωση των μηνών Μαρτίου και Απριλίου οι εργαζόμενοί τους και να ανασταλούν οι φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Οπως προαναφέρθηκε χθες δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, με τις οποίες διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των ευνοϊκών μέτρων για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η είσπραξη της καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και των βεβαιωμένων οφειλών από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ, και για τις επιχειρήσεις των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα, από ενεργό κατά την 20ή Μαρτίου 2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας που περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη λίστα (τα στοιχεία προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018), είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20 Μαρτίου 2020.
Στο μεταξύ, στην πλατφόρμα που άνοιξε στην «Εργάνη» για να δεχθεί τις αιτήσεις - υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται, καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον. Ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι εντυπωσιακός και είναι ενδεικτικό ότι ενώ χθες το απόγευμα ο αριθμός των επιχειρήσεων που είχαν μπει ήταν 105.708, μέσα σε λίγες ώρες είχαν υπερδιπλασιαστεί και είχαν φτάσει στις 233.027.
Στο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, σε εκκρεμείς κατά την 20/3/2020 υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, εφόσον το συνολικό αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι του ύψους των 30.000 ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα. Ως εκκρεμείς υποθέσεις νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μέχρι την 20/3/2020, ενώ για όσες επιστροφές φόρων γίνουν με αυτή τη διαδικασία, θα διενεργηθούν σε δεύτερη φάση δειγματοληπτικοί έλεγχοι.