Οι ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα

Aποτίμηση της ελληνικής αποστολής από την 5μερη παρουσία της σε Πεκίνο και Σαγκάη

Άκρως θετική είναι η αποτίμηση της ελληνικής αποστολής από την 5μερη παρουσία της σε Πεκίνο και Σαγκάη με ανώτατη κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στη χθεσινή ημέρα, να κάνει λόγο για τρία στα τρία. COSCO, Alibaba και ΖΤΕ ήταν οι χθεσινές "θετικές στιγμές" των συναντήσεων που είχε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις συναντήσεις του ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η πολιτική προσέγγιση Ελλάδας - Κίνας και η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα δημιουργούν εξαιρετικά ευνοϊκές προϋποθέσεις για στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις στη χώρα.


Η δύναμη της COSCO

Η επισφράγιση της συμφωνίας για το λιμάνι του Πειραιά συνοδεύτηκε από τις επιπλέον επενδύσεις που ετοιμάζει ο κινεζικός κολοσσός με το κυβερνητικό στρατόπεδο να εμφανίζεται ιδιαιτέρως ευχαριστημένο από τις ευκαιρίες που ανοίγονται. "Όλα αυτά δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, καθώς γίνονται πράξεις αυτά που ήταν μόνο στη συζήτηση εδώ και έξι χρόνια. Μόνο υποσχέσεις είχαμε τα προηγούμενα χρόνια".

"Επόμενος στόχος είναι η επισκευή πλοίων στη χώρα μας", συμπλήρωνε η ίδια πηγή σχεδιάζοντας και το Πέραμα να αναβαθμιστεί στον τομέα της ναυπηγοεπισκευαστικής.

"Σουσάμι άνοιξε"*

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Alibaba Τζακ Μα ο πρωθυπουργός, καθώς όπως εξήγησε σε δημοσιογράφους, η διαδικτυακή εταιρία με έδρα τη Σαγκάη επικεντρώνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την ελληνική πλευρά να στοχεύει στην ενίσχυση του τουρισμού και μερίδιο στην πίτα των 8 εκατομμυρίων τουριστών που έρχονται στην Ευρώπη. "Κλειδί" θα αποτελεί η κάρτα ali bay και η εισαγωγή της στην Ελλάδα.

Κλιμάκιο της Alibaba θα επισκεφτεί τη χώρα μας για περαιτέρω συζητήσεις τον Σεπτέμβρη και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη προγραμματιστεί να γίνουν σεμινάρια από την κινεζική εταιρία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

H Alibaba πραγματοποιεί το 80% των on-line αγορών προϊόντων στην Κίνα με μεγέθυνση που φτάνει το 33%. Η φιλοσοφία της εταιρίας προσανατολίζεται στις εμπορικές συναλλαγές χωρίς μεσάζοντες.

Έμφαση στις τηλεπικοινωνίες

Μεγάλη επιτυχία χαρακτηρίζει η ελληνική πλευρά την υπογραφή μεταξύ της ZTE και της FORTHNET με τη συμφωνία για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς με την κινεζική εταιρία να κυριαρχεί στον χώρο των τηλεπικοινωνίων και να είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας. Επενδύει ετησίως το 10% των εσόδων της στην έρευνα και στην ανάπτυξη.

Η FOSHUN

Eίναι μια από τις 500 μεγαλύτερες εταιρίες της λίστας Forbes με συνολικό ενεργητικό 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Δραστηριοποιείται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο φάρμακο, στον τουρισμό, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.

Στη χώρα μας μετέχει ήδη ως μέτοχος στην επένδυση του Ελληνικού, ως ιδιοκτήτρια εταιρία της Folie Folie και ως μέτοχος της εταιρίας τουριστικών επενδύσεων Club Med.

Από τις συναντήσεις που έγιναν με την Κινεζική αντιπροσωπεία φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό, για εισαγωγή αγροτοδιατροφικών προιόντων ελληνικής παραγωγής στην Κίνα και για επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

CCCB

Πρόκειται για εταιρία χρηματοδοτήσεων και είναι η 8η σε μέγεθος εταιρία στην Κίνα, αλλά και η μεγαλύτερη στην Σαγκάη. Δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς και έχει επενδύσει περίπου 150 εκ. ευρώ τα δυο τελευταία χρόνια στην Τσεχία. Η Ευρώπη είναι ο νούμερο ένα προορισμός για τις επενδύσεις της και κύριες δραστηριότητές της είναι οι επενδύσεις κεφαλαίων, η ενέργεια, το real estate, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα χρηματοοικονομικά, το φάρμακο, η βιομηχανία και ο αθλητισμός.

Η Wanda

Νέες λεπτομέρειες έρχονται στο προσκήνιο σχετικά με την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον με τον Wang Jianlin πρόεδρο της Wanda, που δραστηριοποιείται στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, του πολιτισμού και της χρηματοδότησης. Πέρα από το γεγονός ότι συζητήθηκε η πιθανότητα δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα, από κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Κίνας ζήτησε από τον πρωθυπουργό έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου προκειμένου να πραγματοποιήσει την επένδυσή του.

Επιχειρηματικό Φόρουμ στην Σαγκάη

Μετά το Πεκίνο η ελληνική επιχειρηματική αποστολή μετέβη στη Σαγκάη όπου συμμετείχε για μια ημέρα δεύτερο μεγάλο επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο πήραν μέρος πάνω από 200 Κινέζοι ιδιοκτήτες μεγάλων εταιριών.

Εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο της ελληνικής οικονομίας, τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις που θα υπάρξουν σε τομείς της οικονομίας μετά τη συμφωνία με την COSCO, τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας, καθώς και τις θεσμικές βελτιώσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που γίνονται στην Ελλάδα. Παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος αναφέρθηκε στους πολιτιστικούς δεσμούς των δυο χωρών, αλλά και στις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίες στον τομέα του πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος του Enterprise Greece Χρήστος Στάικος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για επενδύσεις από την Κίνα.

Συνολικά στις δυο εκδηλώσεις σε Πεκίνο και Σαγκάη συμμετείχαν πάνω από 500 κινεζικές επιχειρήσεις και έγιναν περισσότερες από 300 συναντήσεις με τις αντίστοιχες ελληνικές.

Οκτώ επιχειρηματικές συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιριών στους τομείς της τεχνολογίας (νανοτεχνολογία, έξυπνα υλικά από Nanophos) και του μηχανολογικού εξοπλισμού (Doppler).

Πηγή: news247.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ