ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οφειλές προς το Δημόσιο: Πόσοι χρωστούν και πόσα

8.517 οφειλέτες του δημοσίου εκ των οποίων τα 5.195 είναι νομικά πρόσωπα, έχουν χρέη συνολικού ύψους 87,2 δισ. ευρώ

No profile pic

Το μισό ΑΕΠ της χώρας χρωστά το 0,2% των οφειλετών του δημοσίου σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα, 8.517 οφειλέτες του δημοσίου εκ των οποίων τα 5.195 είναι νομικά πρόσωπα, έχουν χρέη συνολικού ύψους 87,2 δισ. ευρώ  (109 δις. είναι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος). Μάλιστα σε διάστημα ενός έτους το ποσό που χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο έχει αυξηθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά τα χρέη τους διογκώθηκαν σημαντικά την περίοδο της πανδημικής κρίσης και ο μόνος τρόπος να αποπληρωθούν είναι η ειδική ρύθμιση να έχει αρκετές δόσεις. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται από την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα να καταβληθούν τα χρέη της πανδημίας σε 72 δόσεις.

Όπως τονίζεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,5 δισ ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 236 πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου τους σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε στο τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2021 τα 63,4 δις ευρώ. Αντίστοιχα το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.195, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 160 νομικά πρόσωπα.

Αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών, στο τέλος του Απριλίου του 2021 παρατηρείται αύξηση κατά 20.637 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.937.848 οφειλέτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των οφειλετών με χρέη έως 10 ευρώ εμφανίζεται μειωμένος σε ετήσια βάση κατά 86.076 οφειλέτες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη διαγραφή, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, οφειλών από την ΑΑΔΕ σε οφειλέτες με χρέη ύψους έως και 10 ευρώ. Αντίθετα, στις λοιπές κατηγορίες οφειλής διαπιστώνεται αύξηση τόσο στο πλήθος των οφειλετών, όσο και στο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο. Ειδικότερα στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 32,2% των οφειλετών, εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (κατά 48.799 οφειλέτες), η οποία συνοδεύεται από αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 7 εκατ. ευρώ.

Η ρύθμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει αφενός την αύξηση των δόσεων έως και 72 (έχει ανακοινωθεί ρύθμιση 24 άτοκων δόσεων η 48 δόσεων με επιτόκιο 2,5%) αφετέρου την ένταξη και των οφειλών από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα εκτός από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων (κατά το πρώτο διάστημα της καραντίνας) σχεδιάζεται εφόσον συναινέσουν και οι Θεσμοί να ενταχθούν και χρέη που αφορούν τον φόρο εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης αλλά και του ΕΝΦΙΑ της ίδιας περιόδου.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο το οποίο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί καθώς εξετάζονται διάφορα σενάρια, οφειλές που έχουν παγώσει από την περίοδο της πρώτης καραντίνας, ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ θα ενταχθούν στην έκτακτη ρύθμιση οφειλών που θα ξεκινήσει το 2022. Στη νέα ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν:

1.  Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή

2. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημική κρίση και παρουσιάζουν μείωση του τζίρου την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

3. Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

4. Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά ενοίκια.

Πηγή:capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση