Γράφει ο Βασίλης Διγαλάκης
Υφυπουργός Παιδείας
Επιβαλλόμενες κυρίως από την κλιματική αλλαγή, οι επερχόμενες μεταβολές στον τρόπο που παράγουμε, διανέμουμε, αποθηκεύουμε και καταναλώνουμε ενέργεια αποτελούν ίσως την μεγαλύτερη τεχνολογική πρόκληση της εποχής μας. Στις τεχνολογίες ενέργειας συγκλίνουν σχεδόν όλες οι θετικές επιστήμες και οι επιστήμες μηχανικής και για αυτό τον λόγο θα αποτελέσει το επίκεντρο της ερευνητικής δραστηριότητας και το κύριο πεδίο καινοτομίας, τα επόμενα χρόνια.
Η χώρα μας κατά κοινή ομολογία έχει το προνόμιο να διαθέτει άπλετο ενεργειακό δυναμικό. Υστερούμε όμως σημαντικά στην αξιοποίησή του και οφείλουμε να κινηθούμε με γρήγορο ρυθμό στην κατεύθυνση του ενεργειακού μετασχηματισμού, ενισχύοντας τις υποδομές μας και υιοθετώντας καινοτόμα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης. Υπάρχουν μία σειρά από προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τη στιγμή μάλιστα που ξεκινάμε από ένα ιδιαίτερα αρνητικό σημείο εκκίνησης σε ότι αφορά τα υφιστάμενα μέσα παραγωγής και διανομής.
Ειδικά η Κρήτη, έχοντας μέχρι σήμερα ένα αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα και πολύ σημαντικές ανάγκες ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, αποτελεί εξαιρετικά επείγουσα προτεραιότητα: για να προσφερθεί σήμερα στην κατανάλωση 1 KWh απαιτούνται 2,9 KWh πρωτογενούς ενέργειας με προφανείς συνέπειες στην εθνική οικονομία και το περιβάλλον.
Την ίδια στιγμή, το πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό του νησιού δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, εξαιτίας των ρυθμιστικών περιορισμών που έχουν τεθεί από τη μη διασύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό δίκτυο. Ακόμα χειρότερα, ένα σημαντικό μέρος της υφιστάμενης παραγωγης ΑΠΕ απορρίπτεται και δεν αξιοποιείται. Αυτό μπορεί να αλλάξει με τις επερχόμενες διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ αλλά και κάνοντας χρήση τεχνολογιών αποθήκευσης.
Σήμερα έχουμε μία μοναδική ευκαιρία: μπορούμε να μετατρέψουμε το νησί σε ένα ζωντανό εργαστήριο τεχνολογιών ενέργειας. Διαθέτοντας εξαιρετικά ερευνητικά Ιδρύματα -τα οποία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ηγούνται ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τον ενεργειακό μετασχηματισμό-, η Κρήτη, μπορεί και πρέπει να γίνει ένα πιλοτικό παράδειγμα εφαρμογής τεχνολογιών παραγωγής, διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας:
- Με την εφαρμογή έξυπνων δικτύων και την εκτεταμένη εγκατάσταση έξυπνων μετρητών για μείωση των αναγκών τις περιόδους αιχμής μέσω τεχνολογιών απόκρισης ζήτησης (demand response) και εκμετάλλευσης τεχνογνωσίας ΙοΤ.
- Με τη μετατροπή των αστικών κέντρων σε έξυπνες πόλεις χρησιμοποιώντας ευφυή συστήματα διαχείρισης ενέργειας και βελτίωσης των ενεργειακών υποδομών σε συνδυασμό με συστήματα διαχείρισης νερού και αγροτικής παραγωγής.
- Με την αξιοποίηση τεχνολογιών αποθήκευσης και διαχείρισης του ενεργειακού δυναμικού σε συνδυασμό με την έλευση των ηλεκτρικών οχημάτων (Vehicle to Grid - Grid to Vehicle).
- Με την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος δίνοντας έμφαση στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας και στην προώθηση κτιρίων μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου και μηδενικών ενεργειακών εκπομπών.
- Με τη μείωση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας από το οποίο μπορούμε να οδηγηθούμε σε δραστική μείωση της ενεργειακής ζήτησης την περίοδο του καλοκαιριού.
Βασικές μεταρρυθμιστικές κατευθύνσεις της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης είναι η βελτίωση της ποιότητας και της συνάφειας της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, καθώς και η μεταφορά της γνώσης που παράγεται στα πανεπιστήμια στην πραγματική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, το 5ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο δίνει την ευκαιρία στα ΑΕΙ της χώρας να συμμετέχουν στο διάλογο για τα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής μας, να προβάλουν τις δράσεις και τα ερευνητικά τους αποτελέσματα.
* Για να δηλώσετε συμμετοχή στο Συνέδριο πατήστε εδώ : https://www.cretalive.gr/kriti/anoixan-oi-symmetohes-gia-tin-diethni-ekthesi-energeias-stin-kriti
1VARCITIES PROJECT: VISIONARY NATURE BASED ACTIONS FOR HEATH, WELL BEING & RESILIENCE IN CITIES, https://tinyurl.com/y2tczkhe