Ο Οίκος Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "BB" για την Ελλάδα

Με σταθερές προοπτικές

Στην επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα "ΒΒ” προχώρησε η Fitch Ratings, διατηρώντας παράλληλα σταθερές τις προοπτικές, όπως αναμενόταν.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η αξιολόγηση της Ελλάδας αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος, που υπερβαίνει αυτό χωρών με αξιολόγηση "BB” και BBB”, καθώς και το επίπεδο διακυβέρνησης που είναι καλύτερο από αυτό χωρών σε αντίστοιχη επενδυτική βαθμίδα. 

Πλεονεκτήματα που, σύμφωνα με τον οίκο, αντισταθμίζονται από την αδύναμη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα και το πολύ υψηλό επίπεδο κυβερνητικού και εξωτερικού χρέους.

Επίσης, σημειώνει ότι οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τον βαθμό εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της χώρας, ακόμα και μετά το σοβαρό σοκ που υπέστη η ελληνική οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Σύμφωνα με τη Fitch, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 9,2% σε ετήσια βάση κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020, λόγω της ιδιαίτερα απότομης πτώσης των εξαγωγών κατά περίπου 25%, και κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των τουριστικών αφίξεων. Για το σύνολο του 2020, ο οίκος εκτιμά ότι η μείωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 10,2%.

Η Fitch, πάντως, σημειώνει ότι αναμένει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη την επόμενη διετία, υπό την παραδοχή ότι η παγκόσμια υγειονομική κρίση θα υποχωρήσει σημαντικά και θα απορροφηθούν εμπροσθοβαρός οι διαθέσιμοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ωστόσο, τονίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, όπως η καθυστέρηση του προγράμματος εμβολιασμού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στους κύριους εμπορικούς της εταιρους, που θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, αλλά και η αργή απορρόφηση των κεφαλαίων της ΕΕ που θα "φρενάρει” την αύξηση της εγχώριας ζήτησης.

Ο οίκος προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αρχίσει να ανακάμπτει έντονα από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αν και προσθέτει ότι η "κληρονομιά” του 2020 και τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, περιορίζουν την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος μόλις στο 3%. 

Η Fitch αναμένει ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια υπό τη μορφή επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάπτυξης, θα εκταμιευθούν εμπροσθοβαρός το 2021 και το 2022, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν επιχορηγήσεις 16,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων αναμένει το 10% να εκταμιευθεί φέτος και το 60% το 2022.

Η πολύ καλύτερη εικόνα που αναμένεται φέτος και η ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης κάνει τη Fitch να αναμένει επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 7,6% το 2022, πριν επιβραδυνθεί στο εκτιμώμενο επίπεδο μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης του 1%, καθώς το κενό παραγωγής θα κλείνει και τα οφέλη από τους πόρους της ΕΕ θα εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου.
 

Δεδομένης της παράτασης του lockdown, της ακόμα ανησυχητικής επιδημιολογικής εικόνας στην Ευρώπη αλλά και της αργής εκκίνησης της εκστρατείας του εμβολιασμού, οι αναλυτές ανέμεναν ευρέως πως η Fitch δεν θα προχωρήσει ακόμα σε κάποια αλλαγή της "βαθμολογίας" ή των προοπτικών της Ελλάδας. Άλλωστε ο οίκος είναι ο λιγότερο αυστηρός, καθώς αξιολογεί τη χώρα μας δύο σκαλοπάτια κάτω από τη επενδυτική βαθμίδα (με σταθερές προοπτικές), ενώ οι Moody’s, S&P και DBRS, τρία.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ