Ντάισελμπλουμ: Bail in για τις ιταλικές τράπεζες

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι υπάρχει ισχυρή υποστήριξη στις προτάσεις της Κομισιόν για επιβολή κυρώσεων στην Πορτογαλία και στην Ισπανία για υπερβολικά ελλείμματα

Το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών και ο Νότος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται πλέον στα χέρια των ευρωπαϊκών αρχών. Μεταξύ άλλων τόνισε πως το bail in είναι μια καλή και εύλογη οικονομική αρχή, που ορίζει ότι οι επενδυτές που είχαν κέρδη πρέπει να συνεισφέρουν στην εκκαθάριση των τραπεζών.
Τόνισε επίσης ότι η χρήση δημόσιων κεφαλαίων για τη στήριξη των τραπεζών γίνεται μόνο κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. 

"Είδαμε την αντίδραση των αγορών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις για την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας οι επιπτώσεις θα είναι οικονομικές, αλλά και πολιτικές", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup σχετικά με το Brexit. Ωστόσο, υπογράμμισε, πως η ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και την ενίσχυση των φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών.

Σε ερώτηση εάν ο ESM μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών, επεσήμανε ότι δεν θα σχολιάσει τα ζητήματα αυτά, τα οποία αντιμετωπίζονται από τις ευρωπαϊκές και εθνικές Αρχές. "Ο ρόλος του ESM είναι προδιαγεγραμμένος, δεν θα τον περιγράψω, όμως οι προϋποθέσεις είναι γνωστές και μπορείτε να δείτε εάν είναι εφαρμόσιμες ή όχι", ανέφερε συγκεκριμένα.
Όσον αφορά την απόφαση της Κομισιόν για την επιβολή κυρώσεων στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα στηρίξουν ομόφωνα την απόφαση στο αυριανό Ecofin.
Στο μικροσκόπιο Ισπανία και Πορτογαλία
 
Από τη δική του μεριά, ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης μια "προκαταρκτική εκτίμηση" της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit θα στοιχίσει σε ανάπτυξη 1 - 2,5% του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ευρωζώνη 0,2 - 0,5% του ΑΕΠ.
Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων κάλεσε την Τερέζα Μέι, που θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας την Τετάρτη, να "ξεκαθαρίσει" την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, κάτι που αποτελεί "προϋπόθεση για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση".
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος ούτε της ευρωζώνης ούτε του ESM.
Σε ότι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία στο οποίο αναφέρθηκε και ο Ντάισελμπλουμ, λόγω των υπερβολικών ελλειμμάτων τους, οι 19 είχαν μια σύντομη συζήτηση επί της διαδικασίας που ενεργοποιείται για πρώτη φορά από την ίδρυση της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, υπήρξε ευρεία συμφωνία πως η Επιτροπή σωστά απεφάνθη ότι οι δύο χώρες δεν έλαβαν "ικανοποιητική δράση" για τη μείωση των ελλειμμάτων τους και πως στο αυριανό Ecofin αναμένεται να εγκριθεί η σύσταση της Επιτροπής "ομόφωνα".
Ο Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κατά τη "σημερινή συνεδρίαση δεν λήφθηκαν αποφάσεις για κυρώσεις" και επανέλαβε πως οι κανόνες θα εφαρμοστούν με "έξυπνο" τρόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις δύο χώρες αυτές, οι οποίες μάλιστα βγαίνουν από μια "τρομερή" κρίση.
Ο πρόεδρος του Eurogroup και ο Γάλλος επίτροπος άφησαν να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα όσο πιο γρήγορα γίνεται, έτσι ώστε να καταλήξουν σ’ ένα "σοφό αποτέλεσμα" με συνοπτικές διαδικασίες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ