Νέο μοντέλο των τραπεζών στα Βαλκάνια

Τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών δίνουν μια ευκαιρία στον εγχώριο κλάδο να αποκρούσει τις πιέσεις που ασκούσαν μέσω Κομισιόν Ιταλία και Αυστρία για μείωση της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή.

«Παράθυρο ευκαιρίας» για να αποφορτιστούν οι πιέσεις αναδιάρθρωσης της βαλκανικής τους παρουσίας βλέπουν οι τράπεζες στην κρίση των ιταλικών τραπεζών, εκ των βασικών ανταγωνιστών τους στις αγορές της περιοχής.

Οι ελληνικοί όμιλοι πάντως έχουν καταλήξει στο μοντέλο με το οποίο θα γίνει η εκλογίκευση, με βάση τις δεσμεύσεις προς την DGComp, των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια, προκρίνοντας την ενοποίηση δυνάμεων ανά χώρα και τη συμμετοχή στην «κοινοπραξία» ξένων επενδυτών.

Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να αξιοποιηθεί η συμμετοχή κάθε τράπεζας και να δοθεί η ευκαιρία ανάπτυξης.

Οι πιέσεις μέσω Κομισιόν

Τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες μαζί με τις αυστριακές, είναι οι πιο σκληροί ανταγωνιστές των ελληνικών τραπεζικών ομίλων στη νοτιοανατολική Ευρώπη, δίνουν μια ευκαιρία στον εγχώριο κλάδο να αποκρούσει τις πιέσεις που ασκούσαν μέσω Κομισιόν Ιταλία και Αυστρία για να προχωρήσει η μείωση της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή.

Το βασικό επιχείρημα ότι οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν λάβει κρατική βοήθεια από τον πρώτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης, δεν μπορούν να λειτουργούν ανταγωνιστικά εκτός της χώρας, είχε «συμβάλει» και αυτό, ώστε να ζητείται γενναία αναδιάρθρωση των διεθνών δραστηριοτήτων.

Οι επόμενες δύο κατά βάση με ιδιωτικά μέσα ανακεφαλαιοποιήσεις «μετρίασαν» τις πιέσεις, ειδικά για την Eurobank και την Alpha Bank, ΑΛΦΑ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρέμεινε δύσκολη η ανάπτυξη εργασιών στην περιοχή και εξαιτίας των απαιτήσεων από τις τοπικές κεντρικές τράπεζες.

Για παράδειγμα, παραμένει το πλαφόν ρευστότητας που μπορούν να διοχετεύουν στη μητρική οι θυγατρικές των εγχώριων ομίλων, οι οποίες πάντως καταγράφουν ενδείξεις ανάκαμψης της κερδοφορίας.

Η συνεργασία εκτός συνόρων έχει αποδώσει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες ανάλογα με τον βαθμό υποχρεώσεων από τα σχέδια αναδιάρθρωσης θα προχωρήσουν σε συνένωση δυνάμεων.

Το μοντέλο της βουλγαρικής Postbank του Oμίλου Eurobank που απορρόφησε τις εργασίες της Alpha Bank στην τοπική αγορά ήταν ενδεδειγμένο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά δεν φαίνεται να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες αγορές.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ