Για το Σαββατοκύριακο μετατέθηκαν οι συνομιλίες των εκπροσώπων της ΕΚΤ με κυβέρνηση και τράπεζες για το νέο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας.
Τα όσα θα αποφασιστούν είναι καθοριστικής σημασίας για τον τραπεζικό κλάδο, ενώ θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το κλίμα στις αγορές για το ελληνικό ενεργητικό.
Το τελευταίο διάστημα των ράλι τραπεζικών μετοχών και ομολόγων στηρίχθηκε εν πολλοίς στις προσδοκίες για έναν συμβιβασμό, που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Η τηλεδιάσκεψη, διάρκειας τριών περίπου ωρών, έρχεται πάντως στον απόηχο των σοβαρών ενστάσεων ενστάσεις, που διετύπωσε η ΕΚΤ στο αρχικό σχέδιο που κατατέθηκε από την ελληνική πλευρά αναφορικά με το νέο πλαίσιο που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη. Η εποπτική αρχή εξέφρασε ανησυχία για αρνητικές επιπτώσεις στα πιστωτικά ιδρύματα, ιδίως όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά και για δυσμενή αντίκτυπο στις πωλήσεις δανείων και στις τιτλοποιήσεις.
Σημειώνεται ότι και η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεσή της εξέφραζε ανησυχίες για κενά στο σχέδιο, αν και η έκθεση δεν είχε υπολογίσει τον συμβιβασμό κυβέρνησης- τραπεζών, που επετεύχθη το βράδυ της Τετάρτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικές ενστάσεις των εκπροσώπων της ΕΚΤ έχουν να κάνουν με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και να αυτή επηρεάζεται από τον νέο νόμο.
Το νέο νομοσχέδιο θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 6 Μαρτίου με αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου, καθώς χθες έληξε και τυπικά η ισχύς του νόμου Κατσέλη.
Οι επενδυτές τηρούν σήμερα στάση αναμονής, περιμένοντας τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης. Μετά το χθεσινό άλμα, σήμερα στο Χ.Α. ο τραπεζικός δείκτης εξασφάλισε κέρδη της τάξης του 0,5%. Εικόνα σταθεροποίησης και στα ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς στο 3,65%.